NOVI PRVAK EUROPE

Osim što je vrhunski igrač, Olmo je i velik humanitarac: 'Obilježio me susret s ljudima koji su stradali u ratu'

Euro 2024: Spain - England
Foto: Tom Weller/DPA
1/4
16.07.2024.
u 16:00

"Nije to samo zbog ljudi, nego i zbog onoga što može prenijeti u sportu i životu. Vrijednosti koje mi kao nogometaši možemo prenijeti, to je jedinstveno. Puno djece gleda nas kao uzore i zato nam je dužnost da budemo dobri na terenu i izvan njega", rekao je Dani Olmo

Dani Olmo je sve bliže samome vrhu europskog nogometa, a da tamo pripada pokazao je i tijekom Europskog prvenstva u Njemačkoj gdje je s pet drugih igrača uzeo titulu najboljeg strijelca turnira. Međutim, njegov je talent dobro poznat hrvatskim navijačima koji su uživali gledati ga kako zabija ključne golove za put furije do četvrtog naslova prvaka Starog kontinenta. Olmo je u Hrvatskoj proveo pet godina, a već je pet i pol godina član Leipziga. Ipak, često dolazi u Hrvatsku.

Ono što je možda manje poznato jest to da je Olmo aktivan u humanitarnim djelatnostima. U Kataloniji je zajedno s bratom i ocem pokrenuo kamp za pomoć djeci oboljeloj od raka. Prošlog je ljeta podržao futsal turnir za podizanje svijesti o mentalnom zdravlju. Četiri godine je član udruge Common Goal čiji članovi odvajaju jedan posto plaće u humanitarne svrhe. Poznati sportski dnevnik Sport mu je pretprošle godine zbog raznih humanitarnih djelatnosti dao posebno priznanje.

"Moji roditelji i obitelj usadili su mi neke vrijednosti od malena, cijeniti ono što imam. Kao nogometaš osjećam da imam i društvenu odgovornost pomoći ljudima u potrebi, djeci koja boluju od raka. Želim dati dio sebe", rekao je Olmo koji je uključen i u rad udruge za pomoć potrebitima u Hrvatskoj.

GALERIJA Navijački delirij u Madridu. Mbappé progovorio na tečnom španjolskom: 'Dat ću život za ovaj klub!'

Euro 2024: Spain - England
1/22

"Nogomet može pomoći ljudima na mnogo načina, mi kao nogometaši jako smo utjecajni iako to ponekad ne vidimo niti razmišljamo o tome. Preuzimanjem samo malo odgovornosti pomažete velikom broju ljudi, to sam želio učiniti u Hrvatskoj", kazao je Olmo u dokumentarcu DAZN-a "Come On Futbol" posvećenom djelovanju udruge Common Goal. Otkrio je i jedan detalj iz svoga vremena u Hrvatskoj koji ga je dirnuo: "Jedna od stvari koja me najviše obilježila je susret s ljudima koji su bili u ratu, koji su to doživjeli na vlastitoj koži. Vidjeti bivše nogometaše koji su dolazili kod nas u posjet, koje je rat obilježio. Nekima je falila noga ili ruka, govorim o legendama kluba..."

Dvije i pol godine nakon što je otišao u Njemačku posjetio je Slavonski Brod u sklopu humanitarne inicijative Cross Cultures kojem je cilj promovirati toleranciju, dijalog i jednakost spolova kroz različite sportske sadržaje i druženja. U sklopu događanja družio se s djecom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, a o svojem je iskustvu rekao: "Povratak u Hrvatsku za ovu priliku bio je jako lijep. Bili su presretni što me vide iako sam i ja poput njih. Nogomet mi je sve i pratio me kroz život i ono što sam prolazio s tatom i bratom. Prva moja uspomena je s loptom. Hrvatska je moj dom, tu sam živio gotovo šest godina i jako sam vezan uz nju. Brutalno i nevjerojatno! U nogometu nije važno kako se zoveš. Kamo god išao, ljudi ga vole."

"Hrvatima je nogomet poput religije. Debitirao sam za prvu momčad na memorijalu u Vukovaru kao jako mlad, sa 16 godina. Tek sam bio stigao i nisam znao što se sve događalo u ratu i sve to. Kad su mi ispričali, zainteresirao sam se za to. Neki gradovi i mjesta još su nažalost pod utjecajem toga rata koji se dogodio prije 30 godina. To je imalo utjecaja i na mene i zato sam se htio pridružiti Common Goalu i pomoći mu. Surađujemo dugo, kroz sport želim spojiti obitelji koje su izgubile skoro sve", rekao je Olmo i zaključio:

"Nije to samo zbog ljudi, nego i zbog onoga što može prenijeti u sportu i životu. Vrijednosti koje mi kao nogometaši možemo prenijeti, to je jedinstveno. Puno djece gleda nas kao uzore i zato nam je dužnost da budemo dobri na terenu i izvan njega."

VIDEO Grci žele Petkovića, ali nemaju novca. Cjenkanje? U Dinamu su jasni - to ne dolazi u obzir

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije