SVEČANO OTVORENJE

Otvorene su Paraolimpijske igre u Parizu! Evo tko je nosio hrvatsku zastavu

Paris 2024 Paralympics - Opening Ceremony
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
1/3
29.08.2024.
u 02:00

Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja. Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine sa 25 predstavnika

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja Paraolimpijskih igara koja je u tijeku u Parizu nosili su parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić i paraplivač Dino Sinovčić. Za 32-godišnju Splićanku to su četvrte POI nakon Londona, Rio de Janeira i Tokija, a do sada je osvojila ekipno srebro u Riju i ekipnu broncu u Tokiju zajedno s Helenom Dretar Karić. Tijekom karijere osvojila je i 14 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava.

Najbolji hrvatski paraplivač je na posljednjim POI u Tokiju osvojio broncu na 100m leđno. U riznici trofeja ima i tri uzastopne medalje na svjetskim prvenstvima - dva zlata (2019, 2022) i srebro (2023), dok je na Europskim prvenstvima osvojio četiri medalje. Ove godine je osvojio europsko srebro u Funchalu na portugalskoj Madeiri, ima i srebro iz 2021. godine, također na Madeiri, europsko zlato iz Dublina (2018), te broncu 2009. u Reykjaviku. U Parizu će sudjelovati oko 4.400 sportaša iz 168 paraolimpijskih odbora, a natjecat će se u 22 sporta. Hrvatske boje branit će 22 parasportaša, a imat ćemo predstavnike u šest sportova.

GALERIJA Hrvatski vaterpolist postao pravi hit u Parizu! Pogledajte kako Milanović izgleda uz našeg diva

Paris 2024 Paralympics - Opening Ceremony
1/12

Najviše predstavnika Hrvatska će imati u atletici, deset (Deni Černi, Ivan Katanušić, Matija Sloup, Erik Fabian Kaurin, Luka Baković, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Marijan Presečan, Mikela Ristoski, Ivana Purkić), u para stolnom tenisu hrvatske boje će braniti četvero sportaša (Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Borna Zohil), po troje u paraplivanju (Dino Sinovčić, Emma Mečić, Paula Novina) i bocciji (Anamarija Arambašić, Dora Bašić, Davor Komar), te po jedan u paratriatlonu (Antonio Franko) i parataekwondu (Ivan Mikulić).

Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja. Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine sa 25 predstavnika, dok je na zadnjim igrama u Tokiju, također bilo 22 predstavnika. Najuspješnije Igre bile su u Pekingu gdje su hrvatski parasportaši osvojili tri zlata i jedno srebro, dok su u Tokiju osvojili sedam medalja, ali bez zlata - tri srebra i četiri bronce. Natjecanja počinju u četvrtak, 29. kolovoza, a prva nastupa paraplivačica Emma Mečić na 400 slobodno u kategoriji S9.

VIDEO Donna Vekić zaradila je ogroman novac, no kaže: Nisam rastrošna, pazim kako trošim

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije