VAŽNA KARIKA MOMČADI

Pomalo nevjerojatno: Zagrepčanin nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u hokeju!

Mislav Rosandić
REUTERS
06.02.2022.
u 10:00

Mislav Rosandić (27), dečko s Trešnjevke, branit će boje Slovačke u hokeju na ledu, a zbog njega su Slovaci svojevremeno mijenjali i zakon o državljanstvu

Hrvatska će na Zimskim olimpijskim igrama imati 11 predstavnika, no još jednog rođenog Hrvata, Mislava Rosandića (27), gledat ćemo pod zastavom Slovačke. I to ne u bilo kojem sportu, već u onom najatraktivnijem na ZOI – hokeju na ledu.

Rosandiću, inače Zagrepčaninu s Trešnjevke, nekadašnjem igraču Mladosti, ovo će biti premijerni nastup na Olimpijskim igrama, a u slovačkoj reprezentaciji već je starosjedilac. Za slovačku A-reprezentaciju nastupio je 49 puta, a prije toga bio je i redoviti član njezinih mlađih selekcija.

A kako je uopće jedan Hrvat, igrač iz zemlje s dvije poštene dvorane za hokej na ledu, završio u ponajboljoj svjetskoj hokejaškoj reprezentaciji?

Prije devet godina Rosandić je postao prvi stranac, izuzev Čeha, koji je zaigrao za slovačku vrstu. Debitirao je tada za selekciju do 18 godina, na turniru u Bjelorusiji.

– Već s 15 godina ponudili su mi državljanstvo, a dobio sam ga sa 16 i pol godina – rekao nam je u jednom intervjuu Rosandić, koji je trenutačno igrač češkog doprvaka, Bilih Tigra iz Libereca.

Koliko su ga Slovaci željeli u svojoj reprezentaciji, najbolje govori da stranci mogu državljanstvo dobiti tek nakon osam godina provedenih u zemlji, a Mislav ga je uz požurnicu dobio nakon samo tri...

– Kad sam prvi put nastupio za slovačku reprezentaciju, prošli su me trnci, ali i misao da iduće četiri godine sigurno ne mogu igrati za Hrvatsku. Rekao sam si: To je to, više nema povratka, sad se dokaži da zaslužuješ nositi ovaj dres – rekao nam je tada Rosandić.

A kako je zapravo počela Rosandićeva karijera?

– Hokej sam počeo igrati već s tri godine. U početku je to bio tatin izbor, koji je također bio hokejaš. Jednom su me odveli i na gimnastiku, sjećam se da je trening bio pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, ali mami sam odmah rekao da me to ne zanima i da želim igrati hokej – opisao je Rosandić i dodao:

– Nikada nisam propustio trening, a s 10 godina počeo sam odlaziti na ljetni kamp u slovačku Dubnicu. S 13 sam odlučio preseliti se u Dubnicu, zajedno s hrvatskim igračima Lukom Markovićem i Matom Tomljenovićem. Unajmili smo stan, krenuli u školu, a roditelji su nam se izmjenjivali svaka tri tjedna. Nije mi uopće bilo teško napustiti Zagreb jer sam znao da je to jedini put da uspijem u hokeju – rekao je Rosandić.

Odluka je bila itekako dobra, jer bez tog odricanja i odlaska iz Hrvatske Rosandić nikada ne bi ostvario san svih sportaša, nastup na Olimpijskim igrama. A na ovim Igrama Mislava i njegovu Slovačku očekuju utakmice protiv Finske (10.2.), Švedske (11.2.) i Letonije (13.2.). Cilj Slovaka je prolazak u četvrtfinale.

Mislav nam se jučer javio iz Pekinga.
- Ovo je ostvarenje mog dječačkog sna. Pošto je situacija s koronavirusom kakva je, nije imalo smisla nečemu se unaprijed veseliti, jer morao sam proći kroz seriju negativnih PCR testova, ali sad sam konačno tu i jedva čekam prvu utakmicu. No, što to se tiče samog turnira i utakmica, to je jednako kao svaka druga utakmica u mojoj karijeri. Kad je sportaš profesionalac, jednako se sprema za svaku utakmicu, bila to ligaška ili na Olimpijskim igrama - rekao nam je Rosandić.

A koliko Rosandića cijene u reprezentaciji Slovačke, najbolje pokazuje da je na SP-u prošle godine bio zamjenik kapetana u reprezentaciji. I do svega toga stigao je iz Hrvatske, zemlje s "dvije i pol" hokejaške dvorane.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije