IMAO JE 20 GODINA

Povijesni datum za Hrvatsku: Dan kada je Modrić zasjenio Messija

Basel: Prijateljska utakmica, Hrvatska - Argentina, 01.03.2006.
Foto: Goran Stanzl
1/5
01.03.2023.
u 07:30

Osim što je 20-godišnji Modrić debitirao za reprezentaciju noseći broj 14 na dresu, ova utakmica značajna je i po tome što je u njoj Lionel Messi postigao svoj prvijenac (od ukupno 98 pogodaka) za gauče u 18 godina dugoj karijeri reprezentativca.

Zauvijek će to ostati jedan od najznačajnijih datuma u povijesti hrvatskog nogometa! Na današnji dan, 1. ožujka 2006. godine, najbolji naš nogometaš svih vremena Luka Modrić debitirao je za hrvatsku reprezentaciju. Zbilo se to u švicarskom Baselu, na stadionu St. Jakob Park, pred 13.138 gledatelja, u prijateljskoj utakmici u kojoj je Hrvatska iznenađujuće pobijedila favoriziranu i po imenima vrlo moćnu Argentinu s 3:2.

Za Hrvatsku su u toj utakmici pod vodstvom izbornika Zlatka Kranjčara nastupili: Pletikosa (Hajduk), Šimić (Milan), Tudor (Siena), Tomas (Galatasaray), Srna (Šahtar), N. Kovač (Hertha), Modrić (Dinamo), Babić (Bayer Leverkusen), Kranjčar (Hajduk), Pršo (Glasgow Rangers), Klasnić (Werder). U drugom poluvremenu u igru su ušli Tokić (Austria Beč), J. Leko (Dinamo Kijev), I. Leko (Club Brugge) umjesto Modrića u 84. minuti, M. Buljat (Dinamo), Petrić (Basel), Olić (CSKA Moskva).

Argentince je vodio izbornik Jose Pekerman, a igrali su: Abbondanzieri (Boca Juniors), Samuel (Inter), Coloccini (Deportivo), Demichelis (Bayern), Ponzio (Zaragoza), Burdisso (Inter), Cambiasso (Inter), Riquelme (Villarreal), Crespo (Chelsea), Tevez (Corinthians), Messi (Barcelona). U igru su ušli: Aimar (Valencia), Gonzalez (Porto), D. Milito (Zaragoza).

Strijelci su bili: 1:0 Klasnić (3.), 1:1 Tevez (4.), 1:2 Messi (6.), 2:2 Srna (52.), 3:2 Šimić (90.).

>> Pogledajte doček vatrenih nakon bronce

Basel: Prijateljska utakmica, Hrvatska - Argentina, 01.03.2006.
1/24

Osim što je 20-godišnji Modrić debitirao za reprezentaciju noseći broj 14 na dresu, ova utakmica značajna je i po tome što je u njoj Lionel Messi postigao svoj prvijenac (od ukupno 98 pogodaka) za gauče u 18 godina dugoj karijeri reprezentativca.

No, okrenimo se Luki Modriću, čija je zadivljujuća izvedba u Baselu tri mjeseca prije Svjetskog prvenstva bila natjerala izbornika Kranjčara na razmišljanje o promjeni koncepcije momčadi. Donosimo tekst iz Večernjeg lista iz 4. ožujka 2006. godine, iz pera novinara Zvonimira Vukelića, koji pod povećalo stavlja Cicino otkriće u reprezentaciji i njegovu perspektivu u momčadi. Naslov je: 'Cico traži ulogu za Modrića', a u tekstu stoji:

- Luka Modrić i zna i trči, novi reprezentativac ispunjava dva osnovna uvjeta koji odlikuju nogometaša 21. stoljeća. Modrić je i kreator igre, s loptom je na ti, ima dobar udarac, motoričke su mu sposobnosti odlične. Premda nije stasit, ne boji se dvoboja i uspješan je u njima. Dinamov nogometaš od onih je koji se ne boje odgovornosti. Bez obzira na to tko mu je na suparničkoj strani, uvijek teži nametnuti se u igri i držati konce u svojim nogama. Kako može igrati vidjelo se u Baselu u susretu protiv vrlo jakih Argentinaca, samo 84 bilo mu je dovoljno da iskoristi šansu koju mu je nenadano ukazao Zlatko Kranjčar. Nakon te 84 minute, palac je otišao u zrak, proširio se krug reprezentativaca. I to je jednako velik dobitak kao i pobjeda nad favoritom. Štoviše, Modrić se toliko iskazao da mu se traži mjesto u prvoj postavi.

'Sada se još više nameće ideja o promjeni rasporeda igrača', kaže Zlatko Kranjčar, kojemu ostaje pronaći Modriću poziciju u veznome redu na kojoj će najviše pridonijeti igri momčadi.

U sustavu s četiri obrambena igrača od petorice veznih za mjesto se ponajprije treba zabrinuti Marko Babić, jer teško je vjerovati da će Zlatko Kranjčar odustati od Nike Kranjčara, koji mu je bio u temelju svih postava koje je slao na teren. Na desnom boku u ofenzivnoj ulozi izbornik vidi Dadu Pršu, dakle Modrić bi mogao na suprotnu stranu, na kojoj Babić igra s promjenjivim uspjehom – zaključio je autor teksta.

Luka Modrić kod izbornika Kranjčara nanizao je još šest nastupa za vatrene, uključujući dva na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj; protiv Japana u Nürnbergu (0:0, 12 minuta) i Australije u Stuttgartu (2:2, 16 minuta). Do danas je skupio čak 162 nastupa za Hrvatsku i postigao 23 pogotka. Tri dana nakon utakmice s Argentinom, Luka Modrić zaigrao je za Dinamo u pobjedi nad Međimurjem 3:0 u Zagrebu. U toj sezoni 2005./2006. osvojio je svoj prvi klupski trofej, naslov prvaka s Dinamom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije