TEŠKI TRENUCI

Poznati Hrvat prolazi kalvariju, u trenu mu se urušio život: 'Nikome ne želim ovo što obitelj i ja proživljavamo'

Nastavlja se su?enje u slu?aju dopinga profesionalnom nogometašu HSV-a Vuškovi?u
Foto: Frank Rumpenhorst/DPA
1/5
28.08.2024.
u 10:38

Vuškovićev slučaj počeo je u rujnu 2022. godine, kada su mladi vatreni i njegov suigrač Xavier Amaechi nakon treninga podvrgnuti dopinškoj kontroli.

Mladi hrvatski nogometaš Mario Vušković i stoper njemačkog drugoligaša HSV-a (22) bit će kažnjen četiri godine – sve do jeseni 2026. Međunarodni sportski sud CAS u Lausannei donio je presudu u slučaju dopinga. No, CAS još nije javno objavio svoju odluku, javljaju njemački mediji. Vuškovićev slučaj počeo je u rujnu 2022. godine, kada su mladi vatreni i njegov suigrač Xavier Amaechi nakon treninga podvrgnuti dopinškoj kontroli.

– DFB sportski sud je uvjeren da analize A i B uzoraka urina igrača pokazuju prisutnost egzogenog eritropoetina ili skraćeno EPO-a. Ovo je zabranjena takozvana ''nespecifična tvar'', koja predstavlja kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a – zaključio je Stephan Obeiholz, predsjednik sportskog suda DFB-a, uz dodatak kako daljnje analize nisu potrebne.

Klub će razgovarati s Vuškovićevim odvjetnicima o odluci suda, a tema bi trebala biti opcija osporavanja presude, odnosno priziv idućoj sudskoj instanci, navodi njemački portal Mopo. No, upitan je ishod svega i sada se postavlja pitanje je li ovo i kraj karijere mladog i perspektivnog nogometaša jer je pauza od nogometa predugačka da bi se vratio na pravi način.

Prije cijele ove životne drame, život Marija Vuškovića izgledao je potpuno sportski i nogometno. Odrastao je u obitelji koja je nekoliko naraštaja živjela nogomet. Pradjed Marko Vušković upisao je tri nastupa u ratnom Hajduku koji je nastupao na oslobođenom teritoriju Visa tijekom Drugog svjetskog rata, no hajdučkoj je obitelji puno poznatiji kao dugogodišnji klupski tajnik, i to u vrijeme ''zlatne generacije'' sedamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Dinastiju Vuškovića u dresu Hajduka nastavio je i Marijev djed, po kojem je glavni akter ove priče i dobio ime. On je pak bio jedan od najdarovitijih izdanaka Hajdukove škole nogometa u generaciji Ivice Šurjaka, Jurice Jerkovića, Dražena Mužinića..., no nikad nije upisao prvoligaški nastup za Hajduk, nakon juniorskog staža otisnuo se u Nizozemsku, gdje je uspješno nastupao za Go Ahead Eaglese i Heerenveen. Poginuo je 1985. u prometnoj nesreći na putu prema Omišu, za koji je tada igrao.

Jednako darovit bio je i Mariov otac Daniel Vušković, a malo je poznato da je propustio priliku debitirati za Hajduk zbog Mariova rođenja. Trener Nenad Gračan uvrstio ga je u momčad za Koprivnicu, no Daniel je zamolio trenera da ga oslobodi putovanja kako bi dočekao rođenje prvoga sina. Kasnije je debitirao kod Slavena Bilića, kao jedan od najtalentiranijih u generaciji Marija Carevića i Darija Srne, s kojima je i danas nerazdvojan prijatelj. Upisao je 18 nastupa i zabio šest golova, no zbog brojnih ozljeda i turbulencija u Hajduku nije uspio odigrati više.

Potom je došao red na četvrtu generaciju, na Marija koji je s nogometom počeo u RNK Splitu, a u Hajduk je stigao kao kapetan crvenih početkom 2016., godine. Redovito je nastupao za sve mlađe uzrasne selekcije reprezentacije Hrvatske do U-21 ranga, a u Hajduku se prilično dokazao, što i govori njegov transfer u HSV od 4,2 milijuna eura. U Njemačku je otišao 2021. godine, nešto više od godinu dana prije potresnih vijesti o dopingu.

Zanimljivo, još dok je bio u redovima Hajduka, Marija je ugledni britanski list ''The Guardian'' proglasio jednim od 50 najvećih talenata svijeta u njegovoj generaciji.

Od stranih klubova navija za Arsenal, ali voli talijanski nogomet i broj 4, ali kako nije bio slobodan kad je ulazio u prvu momčad, uzeo je broj 44 kad je nastupao za Hajduk. Ako su na stolu meso i riba, bira ribu, a za piće vodu. 

Svi koji ga poznaju tvrde kako su prevare i bilo kakav oblik ponašanja sličan tome daleko od onog što Mario predstavlja kao sportaš i osoba. Sam je rekao da ni najgorem neprijatelju ne bi poželio da proživi ono što njegova obitelj i on prolaze u zadnjih godinu i pol dana.

 
 
 
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Prosenjak
Prosenjak
15:47 28.08.2024.

Što nije u vezi s temom? Doping ili trener nogometa? Lijepo sam ti rekao čovječe/ženo i to ti govorim skroz dobronamjerno, ti trebaš posjetiti liječnika jer je tvoja bolest za puno veće cmizdrenje od najobičnijeg dopinga kojeg je uzimao Lance Armstrong, jer je teška psihička bolest reći da je i to kršenje broja 3. jer Armstrong nije nogometaš nego biciklist. A Sven Goran Erikson spada u kršenje broja 3. iako je trener nogometa, ali ne u bundes-ligi. Moja laička dijagnoza tvog stanja je akutna paranoidna šizofrenija, ali to je amaterski, za potvrdu dijagnoze morat ćeš otići svom liječniku opće medicine koji će te uputiti specijalistu psihijatrijske medicine i tamo ćeš dobiti preciznu dijagnozu pa ćeš točno znati što ti je.

ME
MehutoGonzales
13:18 28.08.2024.

Šta Jannik Sinner kaže na ovo?

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
12:11 28.08.2024.

Bodeš se protiv jačih koji ne mogu izgubiti kada su nedvosmisleno u krivu. Tko god te je savjetovao radio ti je nenadoknadivu štetu. Trebao si prihvatiti godinu dana bio kriv ili ne i već bi bio na terenu . Ovako ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije