BESPARICA U OSIJEKU

Predsjednik Josić nakon štrajka: Igrači, evo vam dvije plaće

Osijek štrajk
Foto: Goran Kovacic/pixsell
25.02.2014.
u 09:30

– Mi se borimo s nelikvidnošću već tridesetak godina i činimo sve da bismo nogometašima mogli isplatiti plaće. Svi su sponzori odustali, nema transfera, zbog svega što se u klubu događalo prije 20 i više godina nastali su ogromni dugovi.

Bunt nogometaša Osijeka na Kantridi donio je rezultat. Momčadi, koja ove sezone još nije vidjela ni lipe (!), obećano je da će na račune sjesti dvije od šest zaostalih plaća.

– Nogometaši su nam najavili prosvjed u Rijeci, rekli su nam da će tako upozoriti javnost na svoje probleme – nemoćno sliježe ramenima predsjednik Osijeka Zdravko Josić i objašnjava:

– Mi se borimo s nelikvidnošću već tridesetak godina i činimo sve da bismo nogometašima mogli isplatiti plaće. Svi su sponzori odustali, nema transfera, zbog svega što se u klubu događalo prije 20 i više godina nastali su ogromni dugovi.

Klupsko čelništvo uvjereno je da se scene iz Rijeke neće ponoviti, požar će ugasiti isplatom dijela duga.

– Do kraja tjedna isplatit ćemo dvije plaće, a do ljeta ćemo riješiti sva tekuća dugovanja – obećava Josić, slično kao što je obećao u prosincu...

Navodno je razlog buntu i sumnja da će u predstečajnom postupku nogometašima biti isplaćeno svega 30 posto dugova.

– Nije istina! Nogometaši i radna zajednica u posebnom su isplatnom razredu i dobit će sav novac – tvrdi Josić. S dugovima s kojima se bori aktualna uprava borile su se i prethodne. Ali aktualnoj vlasti u Wilsonovoj prijeti da bude ta koja će ugasiti svjetlo u Gradskom vrtu. Predstečajni postupak i dogovor s vjerovnicima posljednja je slamka spasa jedinog slavonskog prvoligaša koji je posljednje 34 godine u društvu najboljih. Klub pritišće 64 milijuna kuna dugovanja, a račun je odblokiran tek prošli tjedan. Nakon 18 godina!

– Alternativa je bila stečaj, odnosno trenutačna propast jer mi nemamo imovine. Slijedila bi nam peta liga, neisplata ijedne plaće i totalna propast – kaže prvi čovjek u Gradskom vrtu.

Nogometašima je dosta prebiranja “žutih” po džepovima. U situaciji kada su posljednju plaću dobili za srpanj teško se koncentrirati na nogomet, no odbijanje izlaska na teren nikada im nije bilo opcija.

– Nije istina da nismo željeli ići na utakmicu u Rijeku. O takvoj mogućnosti nismo ni razmišljali, a kamoli razgovarali – kaže kapetan Osijeka Hrvoje Kurtović.

>> Igrači Osijeka nisu štrajkali, već prosvjedovali. Plaću nisu dobili od srpnja 2013.

Komentara 2

JA
JackRussell
11:30 25.02.2014.

Male klubove poput Osijeka i Hajduka trebali bi u potpunosti preuzeti gradovi, što se u suštini i dogodilo u Splitu, ali u drugačijem obliku. Igrači bi trebali biti gradski službenici, dobivati plaće koje si grad može priuštiti, isto kako se plaćaju komunalni radnici. Recimo da najbolji igrač zarađuje 7 tisuća kuna mjesečno, a ostali manje, i onda od prodaje igrača novac se slijeva u gradski proračun. Klubovi bi funkcionirali na normalnoj razini. U slučaju Hajduka, grad je formalno vlasnik, ali zbog agresivnog pritiska navijača zapravo ne vodi klub, već to čine huligani koji onda prijete svakome tko se njihovoj moći usprotivi. Hajduk još uvijek nije vratio dug koji je grad Split za njih garantirao bankama, grad Split bi trebao u potpunosti preuzeti klub, također plaćati zaposlenike kao obične gradske radnike i onda se od njihove prodaje namiriti i nastaviti funkcionirati u budućnosti. Naravno, postoje iznimke poput najvećeg kluba na ovim prostorima, GNK Dinamo koji ima sposobnu vladajuću strukturu koja zna kako zaraditi novac i samim time osigurati stabilnu budućnost kluba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije