NAVIJAČI POMAŽU INVALIDIMA

'Premalo pričamo o humanoj crti navijača, više smo skloni pričati samo o negativnom'

Osijek: Navijači na susretu Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
Davor Javorovic/PIXSELL
09.10.2024.
u 11:00

Uoči okršaja Hrvatske i Škotske u Ligi nacija, navijači tih reprezentacija će se u subotu u podne sučeliti u humanitarnoj utakmici, u sklopu akcije prikupljanja sredstava za prilagođeni kombi, a koja pomaže Udruzi osoba s invaliditetom iz Požege. U uvertiri tog prelijepog događaja razgovarali smo s predsjednicom Udruge OSI Požega, Jelosavkom Jakovljević

Uoči dvoboja nogometnih reprezentacija Hrvatske i Škotske na Maksimiru u sklopu trećeg kola Lige nacija, u subotu će se s početkom od 12 sati nedaleko od Maksimira, na stadionu Oboj na kojem igra NK Maksimir, u nogometnoj utakmici sučeliti navijači Hrvatske i Škotske. Riječ je o utakmici humanitarnog karaktera, koja za cilj ima pomoći Udruzi osoba s invaliditetom iz Požege. 

Udruga OSI Požega pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za nabavku vozila, odnosno kombija prilagođenog osobama s invaliditetom koji će uvelike olakšati putovanja i svakodnevne obveze svojim članovima. To je iznimno aktivna udruga koja brine o osobama s invaliditetom na području Požeško-slavonske županije i ovo vozilo im je iznimno potrebno.

Prije velikog događaja u subotu kontaktirali smo predsjednicu Udruge OSI Požega, gospođu Jelosavku Jakovljević, koja nam je ispričala sve o organizaciji ove utakmice, potrebama invalida za ovakvim posebnim vozilom, ali i svojem mišljenju o humanosti navijača.

Kako je došlo do ideje i realizacije ove humanitarne utakmice?

- Sin jednog člana naše Udruge osoba s invaliditetom je član udruge navijača hrvatske reprezentacije Budi ponosan, a budući da smo još u rujnu pokrenuli ovu akciju prikupljanja sredstava za nabavu kombija, on nam je dao prijedlog za humanitarnu utakmicu navijača, budući da je imao na umu ovu utakmicu Lige nacija između Hrvatske i Škotske u Zagrebu. Sve je iskomunicirao s predsjednikom navijačke udruge Budi ponosan, gospodinom Slavkom Husnjakom koji je to objeručke prihvatio. Ovo je prvi put da se u sklopu naše udruge održava jedan ovakav događaj - započela je Jakovljević.

Je li bilo teško angažirati škotske navijače za sudjelovanje u ovom događaju?

- Koliko znam, Budi ponosan fan club jako dobro surađuje sa svim stranim udrugama navijača, ne samo sa Škotima. Oni su se spremno odazvali. Naravno, primarni cilj im je bodriti svoju reprezentaciju, ali su rekli i da im je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovakvoj utakmici, imati neku uvertiru prije utakmice reprezentacija i povezati se kroz humanost. 

Koliko je velika vaša udruga?

- Imamo oko 350 članova invalida u udruzi, i oko 70 zaposlenih ljudi. Trudimo se u našoj lokalnoj zajednici napraviti jednu sredinu koja bi bila maksimalno ugodna za osobe s invaliditetom. 

Foto: Udruga OSI Požega

A za tu ugodnost je potrebna i mobilnost, što vaša akcija i nastoji osigurati.

- Upravo tako. Oni često ne mogu na utakmice, u kazalište ili kino, na mnoga druga mjesta. Dostojanstveno pravo bi bilo da i oni imaju istu mogućnost u prijevozu kao i ostali. Nažalost, mi u Požegi nemamo prilagođen ni javni prijevoz za osobe s invaliditetom, tako da bi im ovaj kombi bio jedina opcija u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji koja im omogućava siguran prijevoz. Ne pričam tu samo o članovima naše udruge, nego općenito o osobama s invaliditetom. 

Dokaz te potrebe za posebnim kombijem je i činjenica da mnogi neće moći doći ni na ovaj događaj.

- Nažalost, članovi udruge koji su u invalidskim kolicima upravo zbog nedostatka ovakvog vozila neće moći prisustvovati utakmici u Zagrebu. Doći će članovi udruge koji su pokretni, koji nisu u invalidskim kolicima. 

VEZANI ČLANCI:

Koji je rok akcije i koliko vam je potrebno sredstava za nabavku tog vozila?

- Akcija nema nikakav određeni rok, a rok je kad prikupimo sredstva za to posebno vozilo. Što se tiče potrebnih sredstava, riječ je o 60 tisuća eura, sa svom tom potrebnom opremom kakvom takvo vozilo treba imati, da bi sve bilo na visokoj sigurnosnoj razini. To bi bilo trajno rješenje u našoj zajednici, kako bi i te osobe mogle ravnopravno sudjelovati u svim zbivanjima i aspektima našeg društva. Nadamo se da ćemo početkom iduće godine imati potreban iznos za nabaviti takvo vozilo.  

Na temu navijačkih skupina se često ističe ona huliganska, ružna strana, no svi znaju da su u velikom broju navrata pomogli onima kojima je najpotrebnije; od potresa i poplava, sve do ovakvih humanitarnih događaja i akcija. 

- Često se o navijačima pokušaju iznijeti ružne stvari, premalo pričamo o njihovoj humanoj crti koja je sigurno jaka i postojana. Nažalost, kao društvo smo u tome, ali u svemu ostalome, često skloniji pričati o nečemu negativnom. Međutim, navijačke skupine su puno puta pokazale svoje dobro srce i zahvalna sam što je ovaj put naša udruga ta kojoj žele pomoći - zaključila je predsjednica Udruge OSI Požega.

Naravno, prvi način kojim možete pomoći osobama s invaliditetom s požeškog područja je izravnim donacijama na samoj utakmici. No postoji način za pomaganje i onima koji nisu u mogućnosti prisustvovati ambijentu i ozračju ovog događaja. U fotografiji ispod teksta dostupan je broj žiro računa na koji možete uplatiti sredstva, ili pak QR kod

Foto: Udruga OSI Požega

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije