Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADUT ZA BUDUĆNOST

Prižmić protiv Đokovića ostvario fantastičan podvig i upisao se u povijest tenisa

Australian Open
Frank Molter/DPA
14.01.2024.
u 15:06

"Prvi put kad smo vidjeli mladog Novaka Đokovića, vidjeli smo da djeluje na potpuno drugoj razini od bilo koga drugoga, isto možemo reći i za Dinu Prižmića", rekao je legendarni John McEnroe

Unatoč tome što su sva tri hrvatska predstavnika poražena u prvom kolu prvog Grand Slam turnira sezone, ipak se na Australian Openu dogodila jedna vrlo lijepa priča što se tiče naših tenisača. Mladi 18-godišnji splitski tenisač Dino Prižmić (ATP 178.) je u svojem Grand Slam debiju izgubio od prvog reketa svijeta Novaka Đokovića, ali ga je u četiri seta namučio daleko više od onog što je uoči meča bilo očekivano i oduševio teniski svijet.

Đoković je na kraju slavio sa 6:3, 6:7, 6:3, 6:4, no na terenu je to izgledalo znatno zahtjevnije za najuspješnijeg Grand Slam tenisača svih vremena, čak i zahtjevnije nego što to ovaj rezultat sugerira.

Prvi set je bio prilično rutinski odrađen za Đokovića, no u drugom setu je Prižmić počeo s iznenađenjima za favorita turnira. Prvo je uzeo servis Đokoviću kojeg je Novak ubrzo vratio, no Prižmić nije dopustio Đokoviću da se razmaše te je u tie-breaku uzeo set i upisao se u povijest.

Prižmić je osvojenim setom postao drugi najmlađi tenisač u povijesti tenisa koji je na Grand Slam turnirima uzeo set prvom reketu svijeta, nakon Francuza Leonarda Lavallea koji je još davne 1985. uzeo set Ivanu Lendlu. Isto tako, hrvatski tinejdžer je postao tek treći hrvatski tenisač koji je uzeo set prvom tenisaču svijeta na Grand Slam turniru, nakon Gorana Ivaniševića i Marina Čilića.

Tako je tijekom trećeg seta prepuna Rod Laver Arena, koja je do tad pored hrvatskog 'anonimca' skandirala isključivo "Nole, Nole", počela skandirati "Dino, Dino". A Dino je u trećem setu također pružio fantastičan otpor. Nakon prvotnog Đokovićevog 'breaka' Prižmić je tenisaču iz Srbije uzeo dva uzastopna gema na servisu te imao priliku na svojem servisu doći na 4:2, no u tom trenutku Đoković je pronašao svoj najbolji tenis i došao do 6:3 te 2:1 u setovima.

Splićanin nije ni odustajao u posljednjem setu, u kojem se nakon 4:0 za Đokovića vratio na 4:3, spasio i pet meč-lopti, no Novak je iskoristio šestu i došao do teško izborene pobjede nakon četiri sata i jedne minute igre.

Kultni bivši tenisač John McEnroe je nakon dvoboja izjavio: "Prvi put kad smo vidjeli mladog Novaka Đokovića, vidjeli smo da djeluje na potpuno drugoj razini od bilo koga drugoga, isto možemo reći i za Dinu Prižmića", a velike riječi hvale za hrvatsku tenisku nadu je imao i Đoković.

- Zaslužuje svaki pljesak koji je dobio danas. Nevjerojatan igrač, tako zreo, a ima tako malo godina. Sjajno se nosio s ovim terenom, ovo je njegov trenutak, moglo je vrlo lako sve otići na njegovu stranu. Strašno se borio, imao nevjerojatan mentalitet i natjerao me da se jako dobro pomučim, to je sigurno. Iskreno, imam puno hvale i komplimenata za njega. Sviđa mi se kako koristi širinu terena, fantastično se brani, ma nevjerojatan meč za nekoga tko ima 18 godina i tko nikad nije igrao na ovakvoj pozornici - istaknuo je Novak Đoković o Prižmiću, pa dodao:

VEZANI ČLANCI:

- Svaka čast i njemu i njegovoj obitelji, želim jednog dana biti u njegovom kutu, nadam se da će me pozvati, jer ćemo ovog dečka gledati dugo u budućnosti. Dosta sam se mučio u ovom meču, ali to je sve Prižmićeva zasluga. Imao je odgovor na sve, fizički je izrazito moćan i dobro se prilagođava na promjenu uvjeta.

Preostala dva Hrvata također su svoj nastup u Australiji završila 3:1 porazima. Marin Čilić (ATP 674.) je nakon povratka od dugotrajne ozljede izgubio s 1:6, 6:2, 2:6, 5:7 protiv 65. igrača svijeta, Mađara Fabiana Marozsána, a prvi hrvatski reket Borna Ćorić (ATP 39.) je izgubio s 3:6, 6:7, 6:2, 3:6 protiv 17. tenisača svijeta, Amerikanca Francisa Tiafoea.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije