STIGAO ZIZOU

Rafi Benitezu je neizravno dasku 'nasapunao' Mateo Kovačić

Mateo Kovačić
Foto: UESyndication/PIXSELL
1/7
05.01.2016.
u 15:00

' Zidane je jedan od najvećih u povijesti nogometa. Zna bolje od bilo koga kako je biti na čelu Realove momčadi.'

Agonija indisponiranoga trenera Rafaela Beniteza na klupi Real Madrida trajala je samo 188 dana ili 18 kola španjolskog prvenstva. Upravni odbor kluba po kratkom je postupku smijenio španjolskog stručnjaka i ustoličio 43-godišnjega Zinédinea Zidanea, u posljednjem desetljeću najmlađega trenera Real Madrida. Juan Lopez Caro imao je 42 godine kada je preuzeo kraljeve. Usto, Zidane je prvi Francuz na klupi Real Madrida u njegovoj 113-godišnjoj povijesti.

Svlačionica je presudila

Uprava velikoga španjolskoga kluba tako je popustila pod pritiskom iz svlačionice. Kao da je sjednicu UO-a vodio vječito nadureni Cristiano Ronaldo, a ne predsjednik Florentino Perez, koji je, usput rečeno, osobno odabrao Beniteza prošloga ljeta. Pritom se olako odrekavši sjajnoga, trofejnoga, omiljenog Carla Ancelottija.

Perez je tako potpisao otkaz svome mezimcu, a klupu povjerio klupskoj legendi, ali i stručnjaku koji je u karijeri samostalno vodio samo 19 utakmica u trećoj ligi. Zidane je prije toga bio pomoćnik Ancelottiju u sezoni 2013./2014. kada je Real bio europski prvak.

– Zidane je jedan od najvećih u povijesti nogometa. Zna bolje od bilo koga kako je biti na čelu Realove momčadi. Zna koliko je teško biti na toj klupi, zna ove igrače, a upravo s njim kao asistentom smo osvojili desetu Ligu prvaka. Za njega ne postoji riječ nemoguće – kazao je Florentino Perez.

Nadovezao se i trener Zidane:

– Najvažnije je da što prije budem s momčadi i odmah počnemo raditi. Uzbuđeniji sam nego kad sam potpisao za Real Madrid kao igrač. Imamo najbolju momčad i najbolje navijače na svijetu. Učinit ću sve da osvojimo sve što je moguće ove sezone – izjavio je Zidane na službenom predstavljanju.

Benitezu je možda neizravno dasku nasapunao i – Mateo Kovačić. Gotovo točno godinu dana nakon svoga prvoga crvendaća u karijeri (na utakmici Inter – Juventus 6. siječnja 2015.) Mateo je isključen i u Realovu dresu priskrbivši si titulu najlošijega aktera nedjeljnog derbija protiv Valencije (2:2).

Mateo je očito još uvijek u fazi privikavanja na Primeru, vjerojatno i impresioniran okruženjem u kojemu se našao, pa ne bi bilo fer kriviti ga za Realovu nemoć protiv šišmiša. Pravo je pitanje – zašto Mateo Kovačić igra ako nije u top formi, a na Realovoj klupi sjede James Rodriguez i Isco, igrači u koje je Real Madrid uložio 110 milijuna eura!?

Cristiano Ronaldo je nestao

Vjerojatno je i to bio jedan od razloga Benitezove smjene. Real Madrid s njim je osvojio 37 od 54 boda u Primeri ili samo 61 posto, što je zaista podbačaj. Međutim, njegov zaostatak za Barcelonom (dva boda, utakmica manje) i Atleticom (četiri boda) nije tako dramatičan i Zidane ima dovoljno vremena za povratak u utrku za naslov prvaka.

Tražimo li svijetlu točku u igri Reala, onda je Modrić ponovno nezaobilazan. Standardna injekcija požrtvovnosti, kreativnosti i lucidnosti u stotom nastupu za Real Madrid u Primeri. I opet nedovoljno za tri boda. Osim u alkemičaru Benitezu, uzroke čestih Realovih oscilacija treba tražiti i u “nepojavljivanju” Cristiana Ronalda u velikim utakmicama. Jedna od tih bila je i ova s Valencijom, u kojoj Portugalac ponovno nije bio strijelac. Pa iako je CR7 drugi strijelac Primere (14 pogodaka), njegov učinak u derbijima potpuno je nezamjetan. Pogledajte popis klubova protiv kojih se Ronaldo nije upisao u strijelce: Barcelona, Atletico, Athletic, Sevilla, Villarreal i Valencia u Primeri te PSG u Ligi prvaka. Portugalac će, nema dvojbe, ove godine od Messija izgubiti bitku za Zlatnu loptu. A bez goropadnoga Cristiana Ronalda u najvećim derbijima Realu prijeti još jedna godina bez naslova prvaka Španjolske, kojega čekaju od 2012. godine. Zamislite, Luka Modrić s Real Madridom još nema taj trofej.

>> Rafa Benitez više nije trener Reala, mijenja ga Zinedine Zidane!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije