Najveći huliganski ispadi

VIDEO 'Ratni put' BBB-a: Razbijali su diljem Europe, ostavljali pustoš, a jednom je na travnjak letio i nož

ARHIVA: 14.02.2000., zagreba?kom nogometnom klubu vra?eno ime Dinamo
Foto: Robert Anic/HISTORY I/C
1/12
09.08.2023.
u 12:59

U susjednoj Bosni i Hercegovini 2004. godine došlo je do jednog od najvećih sukoba BBB-a i Torcide, bilo je nereda i na tribinama, no utakmica se igrala sve dok nož nije doletio na travnjak. Po ulicama Širokog Brijega vodio se pravi rat, policija je morala upotrijebiti i vatreno oružje

Atena je posljednji u nizu huliganskih ispada Bad Blue Boysa u svim dosadašnjim problematičnim "događanjima navijača". Nažalost, sad sa smrtnom posljedicom navijača AEK-a. Puno je bilo izgreda, pogotovo na našim derbijima, bilo je tučnjava u gradovima, na autocestama, no ovaj put je sve završilo tragično. Nećemo o svim tim ekscesima kojih je bilo puno, izdvojit ćemo samo neke od većih koji su ispisali povijest.

U Bergamu 1990. godine Dinamo je igrao protiv Atalante, BBB-i su se sukobili s policijom i karabinjerima, bilo je ozlijeđenih na obje strane. Utakmica je privedena kraju, a na odlasku je bilo dramatično, i momčad Dinama i konvoj s navijačima pratila je policija, na svakom nadvožnjaku bile su policijske jedinice sve do izlaska iz Italije.

U Auxerreu 1994. nakon ispadanja Dinama bilo je ozbiljnih nereda u gradu, Dinamo je kažnjen s godinu dana zabrane igranja u Europi, ali ne zbog navijača već zbog vrijeđanja služenih osoba, Ćiro Blažević suce, a Zdravko Mamić delegata Uefe, s tim da se u službenim spisima Uefe ne spominje Mamić već je napisano drugo ime iako se znalo da je to bio Mamić.

U Zürichu 1998. Dinamo je ostvario briljantnu pobjedu s rezultatom 5:0, no lako je mogao i ispasti jer su BBB zbog bakljade i međusobne tučnjave zamalo prouzročili prekid pred očima tadašnjeg šefa Fife Seppa Blattera. Nakon utakmice bilo je nereda u gradu, stradale su trgovine i razbijeni automobili.

Velika tučnjava navijača u središtu Milana na Piazzi L'Uomo 2000. godine prethodila je utakmici crveno-crnih i plavih. Letjele su boce, stolci i sve što se BBB-ima našlo pri ruci u sukobu s policijom. Krasan glavni gradski trg izgledao je kao da je tamo bilo veliko ratište.

VEZANI ČLANCI:

Godine 2002. plavi su u Austriji igrali sa Slovanom iz Bratislave, no zbog divljanja BBB-a utakmica je prekinuta, navijači su divljali po terenu, prijetili i plavim igračima želeći im uzeti dresove, a divljanje se nastavilo po Faaker Seeu. 

Godinu dana kasnije u Švicarskoj se igrala pripremna utakmica između Dinama i Partizana (nije bilo baš pametno to organizirati), došlo je provale navijača na travnjak i tučnjave dviju navijačkih skupina koja je dugo trajala.

U susjednoj Bosni i Hercegovini 2004. godine došlo je do jednog od najvećih sukoba BBB-a i Torcide, bilo je nereda i na tribinama, no utakmica se igrala sve dok nož nije doletio na travnjak. Po ulicama Širokog Brijega vodio se pravi rat, policija je morala upotrijebiti i vatreno oružje, na kraju je bilo 20-ak ozlijeđenih i veliki broj privedenih.

GALERIJA Svi uhićeni huligani izvedeni su pred tužitelja

ARHIVA: 14.02.2000., zagreba?kom nogometnom klubu vra?eno ime Dinamo
1/16

Jadni Auxerre još je jednom doživio dolazak BBB, te 2006. godine utakmica je zbog bakljade nekoliko puta prekidana, a sve se nastavilo bacanjem sjedalica na travnjak.

Jedan od većih sukoba BBB-a i Torcide dogodio se 2007. godine tijekom putovanja Splićana u Zagreb na utakmicu. Dočekali su ih BBB-i i bilo je velikih sukoba, no policija je brzom intervencijom spriječila još gore posljedice. Bilo je pet ozlijeđenih i više od stotinu privedenih.

I Austrijanci su doživjeli "deja vu" BBB-a. Godine 2007. pripremnu utakmicu igrali su Dinamo i Rapid u Kapfenbergu, no navijači su otišli na utakmice i s navijačima Rapida sukobili se s policijom i razbijali po tom gradiću. Bilo je puno ozlijeđenih policajaca, a Dinamo je morao prekinuti pripreme u Austriji.

VEZANI ČLANCI:

U Pragu 2008. godine igrali su Dinamo i Sparta, no uvod u utakmicu bila je masovna tučnjava BBB-a po praškim ulicama. Grad je nakon tih nereda izgledao očajno, a privedeno je oko 250 navijača Dinama.

Austrijanci su i 2009. godine "osjetili" dolazak BBB-a, u Bad Bleibergu plavi su igrali sa Steauom, no i ta je utakmica prekinuta, prvo zbog utrčavanja jednog navijača plavih, bakljade, pa masovnog utrčavanja na travnjak.

Te, 2009. godine BBB-i su napravili nered u Temišvaru, jake policijske snage bile su oko stadiona, ali tučnjave je bilo po gradu prije susreta. BBB-i su prvo napali Zdravka Mamića i dio delegacije Dinama, gađali su ih svime što im je bilo pri ruci, letjele su boce, pepeljare, čaše, stolci. Potom su se sukobili s domaćim navijačima, a nastavili su divljati i u svom kavezu na stadionu.

To su samo neki od većih sukoba, a bilo ih je još niz, pogotovo sukoba s Torcidom, nereda na Poljudu i u Maksimiru, u Šibeniku, Zadru...

VIDEO Privođenje navijača

 

Ključne riječi

Komentara 60

NB
Nboy
14:40 09.08.2023.

Svaka imalo ozbiljna Država zna takvima stati na kraj,no nažalost živimo u banana državi gdje je sve moguće

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
14:44 09.08.2023.

Treba ih dobro premlatiti i poslati na prisilni rad. Siguran sam da neke strane tajne službe financiraju njihov rad tj. nerad.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
15:07 09.08.2023.

I u GB je bilo nereda,dok željezna lady nije rekla "STOP!".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije