Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puljak i Ivošević za Večernji

'Reprezentacija će se gledati u Splitu! Evo vam dokaz kako mi to mrzimo Hrvatsku!'

Hrvatski navijači na rivi napravili pravu feštu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
12.06.2024.
u 20:00

Prije dvije godine donijeli smo odluku o komunalnom redu na temelju smjernica konzervatora koji jasno propisuje što može biti na terasi objekta u staroj jezgri. To je suncobran, stolica i stol. Konzervatori to traže od vlasti već 15 godina, zamisli!

Hrvatska nogometna reprezentacija će u subotu, 15. lipnja, otvoriti natjecanje na Europskom nogometnom prvenstvu utakmicom protiv Španjolske. Susret će se igrati na berlinskom Olimpijskom stadionu od 18 sati. Nakon toga će igrati s Albanijom (19. lipnja) i Italijom (24. lipnja). Momčad trenira i priprema se, navijači su sve uzbuđeniji, ali u Splitu se pojavio problem. Naime, dogradonačelnik Bojan Ivošević rekao je da se na Rivi neće moći gledati utakmice vatrenih, što je izazvalo burnu reakciju javnosti.

- Odakle Vam pravo zabraniti gledanje utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu? Kao branitelji i stvaratelji hrvatske države, zbog heroja koji su svojim životima stvorili državu, da bi Vi danas bili na poziciji na kojoj jeste pljuvali po svemu tome. Tražimo (ne molimo) da se po hitnom postupku omogući praćenje utakmica na otvorenome kako na Rivi, tako i u ostalim dijelovima grada Splita. - napali su veterani 4. Gardijske brigade splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića koji je potvrdio da neće biti dozvoljeno gledanje reprezentacije na Euru u lokalima unutar stare splitske jezgre.

VIDEO Vida: Nadam se da će Gvardiol prestići Modrića

- Tamo gdje reprezentacija, ruku na srce, sve do Rusije i dolaska Zlatka Dalića praktički nije dolazila, ova tema vječni je izazov za dnevnopolitičke akrobacije.  Češće je gostovala cijelo desetljeće u Londonu, nego u Splitu. Sve se promijenilo nakon utakmice s Mađarskom, pet godina nakon što su Hrvatska i Italija igrali pred praznim tribinama na dvometarskoj svastici. U Split su se vratili u politički odrađenoj akciji i neviđenim mjerama sigurnosti uz antiterorističke jedinice na svakoj trafici blizu stadiona. Sve se mijenja 2018. godine kada se masovno prati ruski epski pohod Dalićeve vrste u splitskom Đardinu, koji je dio zaštićene jezgre, ali tada jš na snazi nisu bila aktualna pravila. Ona se provode striktno posljednje dvije godine, iako splitski konzervatori barem 15 godina izričito zahtijevaju da se reflektori i svi drugi objekti uklone s terasa i kafića na području stare gradske jezgre. - za Večernji list pojasnio je prozvani dogradonačelnik Ivošević. 

Navode da pljuje po Hrvatskoj i građanima Splita koji vole reprezentaciju komentirao je mirno riječima kako veterani očigledno nisu upućeni s propisima.

- Prije dvije godine donijeli smo odluku o komunalnom redu na temelju smjernica konzervatora koji jasno propisuje što može biti na terasi objekta u staroj jezgri. To je suncobran, stolica i stol. Konzervatori to traže od vlasti već 15 godina, zamisli!  

Trebaju li se utakmice hrvatske reprezentacije gledati na Rivi?

Je li prijašnjih godina bilo gledanja kroz prste pojedinim ugostiteljima?

- Odluka se provodi, ali se zanemaruje da nitko ne brani zainteresiranima za masovno gledanje utakmica iznajmiti Prokurative primjerice, osigurati TV prava i napraviti javni skup s redarima, koji se vodi po drugačijim kategorizacijama u odnosu na videozid na štekatu. Pozivam sve zainteresirane da se svakako jave - jasan je Ivošević.

- Ističem pri tom da je riječ o ukupno 0,2 posto površine unutar zaštićene jezgre od ukupnog ugostiteljskog kontingenta u najužoj zoni turizma - što je za Ivoševića dodatno objašnjenje problema, a koji je uvijek zapaljiv kada je riječ o odnosu HNS-ove reprezentacije i Splita. Ivošević kao dioničar Hajduka i česti kritičar HNS-a kaže kako su tvrdnje da Split bojkotira reprezentaciju nedostojne komentara te kako se sve o tome može vidjeti na ulicama kad reprezentacija igra i kada se reprezentativci dočekuju na splitskoj Rivi. 

Javio nam se gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

- Reprezentacija će se gledati u Splitu. Mi smo jedan od dva grada koji ima organiziranu fan zonu za gledanje utakmica, a organizacija u tijeku, sad ne bih o tehničkim detaljima koje još niti ne znam. Ali sigurno imamo fan zonu i to je odgovor koliko reprezentacija nije dobrodošla u Splitu na 0,2 posto ugostiteljske površine. Sve ostalo već je precizirao dogradonačelnik Ivošević, za Večernji je kazao Ivica Puljak.

U međuvremenu iz nekih drugih turističkih 'meka' stižu informacije da propisi neće biti tako strogi, pa bi se reprezentacija ipak mogla gledati od Dubrovnika do Šibenika.

VIDEO Tucak: Ne vole svi Hrvatsku. Ova sramota se nikad ne smije ponoviti ili kao narod ne vrijedimo ništa

 

Komentara 44

DE
Delumbija
18:06 12.06.2024.

Bojane, Srbine!

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
18:45 12.06.2024.

Vole on Hrvatsku, ali Juga im je uvijek bila draža!

Avatar Caliban
Caliban
18:22 12.06.2024.

Ono kad sadržaj Tomićeve kante mora pojesti i šef i zamjenik pa još i oblizati gospođa jezikom i nosom iz Zagreba. Trta malo, ha? Čitaju se komentari svukud po portalima 😏 Svanulo Papuljcima i drugu Ivoševiću da nema tog tkoo će ih zaštititi kad prođu gradom Splitom...do izbornog mjesta 😏 .... (Čega sve ima na štekatima- prskalica, pitara, zvučnika, ventilatora, grijalica zimi, itd itd, a drug Bojan koji "voli" Hrvatsku kaže suncobran-stol-stolica hnj hnj hnj 😏)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije