AUS. OPEN

Safina zaustavila Dokić

27.01.2009.
u 12:54

Ruskinja Dinara Safina pobijedila je srpsku Australku Jelenu Dokić 6:4, 4:6, 6:4 nakon dva sata i 19 minuta igre u meču za polufinale Australian Opena.

U intervjuu na središnjem terenu odmah nakon meča Alicia Molik, bivša australska tenisačica koja je prije nekoliko mjeseci završila karijeru, upitala je Dinaru Safinu koja je tajna njezina uspjeha i velikog napretka u karijeri.

- Tajna? Tajnu zna čovjek u crvenoj majici, ali, evo ga, on je već na telefonu.

Kamera je pokazala Željka Krajana, koji je uz osmijeh dobio zasluženi pljesak na otvorenoj sceni. Pljesak za još jedan uspjeh njegove štićenice, naravno, i za njegov uspjeh. Teškom je mukom Safina svladala veliku povratnicu Jelenu Dokić, koju također vodi hrvatski trener Borna Bikić.

Bio je to meč koji je, usprkos briljantnim potezima obiju igračica, velikim preokretima i uzbuđenjima, ipak ponajviše bio obilježen pogreškama. Pogotovo se to odnosi na Jelenu Dokić, iako ni Safina još jednom nije iz svoga raznovrsnog repertoara izostavila nevjerojatne pogreške. Ponajviše u desetom gemu drugog seta, kada je, kod 4:5, drugi put servirala za ostanak u setu. Napravila je u tom gemu četiri dvostruke pogreške, četvrta je donijela Australki i set. No, Dokić je ipak prednjačila u promašajima. Imala je čak 54 neforsirane pogreške, 18 više od Safine, a neke od njih bile su jako skupe.

U prvom je setu Dokić izgubila servis već u prvom gemu. Vratila je break u šestom, ali je Safina u devetom gemu još jednom oduzela servis tenisačici rođenoj u Osijeku. U drugom je setu Dokić dva puta imala break viška, i dva puta ga gubila, sve dok Safina na već opisani način, s četiri dvostruke, nije pokleknula još jednom u desetom gemu.

Tada je domaća igračica propustila najveću šansu. Imala je 40:15 na servisu u prvom gemu trećeg seta, ali je serijom neforsiranih pogrešaka vratila uslugu Safini iz prethodnog gema. Dokić je nakon toga propuštala po jednu priliku za break u drugom i šestom gemu. Kod zaostatka 4:3 napokon je vratila break, ali je u devetom gemu opet izgubila servis, iako je imala dvije gem-lopte. I napokon, u 10. gemu Dokić dolazi do posljednje prilike, 15:40, ali ni to joj nije bilo dovoljno.

Nije igrala na razini prethodnih susreta, iako je, dakako, Safina bila opasnija i jača protivnica od onih koje je Dokić pobjeđivala u Melbourneu.

- Nadam se da ću u sljedećem meču imati veću podršku publike – rekla je uz osmijeh Safina, aludirajući na činjenicu da je cijela Rod Laver Arena zdušno bodrila igračicu koja nastupa za Australiju.

Safina će za finale igrati protiv sunarodnjakinje Vjere Zvonarjeve. Dvije su Ruskinje dosad odigrale devet mečeva, Safina vodi sa 5:4. No zanimljivo da je sva tri meča prošle godine dobila Zvonarjeva.

 

Australian Open, četvrtfinale, tenisačice:

Zvonarjeva (7) – Bartoli (16) 6:3, 6:0

Safina (3) – Dokić 6:4, 4:6, 6:4

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije