Velika šampionka

Sandra mi je najteža moguća suparnica, njena energija je nevjerojatna

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
09.09.2024.
u 07:41

Dvostruka sam olimpijska pobjednica a nikad nisam bila svjetska prvakinja i zato sam vrlo motivirana za Tokio i Svjetsko prvenstvo sljedeće godine i to bi bila posljednja velika stvar koja bi mi puno značila, kazala je dvostruka olimpijska pobjednica u bacanju diska Valerie Allman

U najzanimljivijem natjecanju 74. izdanja Hanžekovićeva memorijala, dvostruka olimpijska pobjednica Valerie Allman (29) još jednom je pobijedila našu Sandru Elkasević koja pak može biti zadovoljna sa svojim hicima a najduže je njen disk letio 67,12 metara.

Amerikanka je pak imala tri duža hica od najboljeg Sandrinog (67,74 pa 67,75 te, u šestoj seriji, 67,83 metara) na što ju je stimulirala upravo hrvatska suparnica.

- Vrlo sam sretna jer je miting u Zagrebu za mene među najjačim natjecanjima jer je moja velika suparnica uvijek glasno podržana od domaće publike pa je i ona na vrlo visokoj razini. Bilo je to uzbudljivo natjecanje svih šest serija i jako je doba osjećaj iz Zagreba otići s pobjedom?

Koliko je pet godina starija Sandra Elkasević, također dvostruka olimpijska pobjednica, ovog časa jaka suparnica?

- Sandra je najteža moguća suparnica. Ona je sportašica najvišeg mogućeg kalibra a njen osjećaj nacionalnog ponosa uvijek ju čini vrlo motiviranom. Kada imate taj poticaj onda imate i pritisak da budete najbolja moguća verzija sebe. Imam jako puno poštovanja prema tome tko je Sandra, kako se nosi sa svojom veličinom i prema energiji koju donese na ovaj miting koja pak privuče jako puno sjajnih atletičara u Hrvatsku i zato volim ovo natjecanje.

Zagrebački miting je obično na kraju sezone pa nas je zanimalo što nekoga tko je prije mjesec dana osvojio olimpijsko zlato motivira da sudjeluje na ovom natjecanju koje nije iz reda najvećih svjetskih mitinga.

- Motivacija se mijenja tijekom sezone. Cilj jesu bile Olimpijske igre no i nakon toga još uvijek imate natjecateljskih poriva posebice kada je u pitanju miting poput zagrebačkog. Osim toga, nakon Olimpijskih igara održano je i nekoliko mitinga Dijamantne lige koja također traže da ostanete u formi.

Dvostruka olimpijska pobjednica nikad nije bila svjetska prvakinja. Je li njen sljedeći cilj zlato na Svjetskom prvenstvu.

- Da, to se čini vrlo izazovno za ostvariti i vrlo sam motivirana za Tokio sljedeće godine i to bi bila posljednja velika stvar koja bi mi puno značila.

S obzirom na svoju liniju, Valerie je vjerojatno najvitkija olimpijska pobjednica u bacanju diska ikada. U čemu je tajna?

- Ne znam da li imam tajnu. Vjerojatno je stvar u tome kako moj trener mene trenira da bude elitna sportašica. Trčimo, sprintamo, bicikliramo, plivamo, činimo sve da budem u top formi.

Svoju vitkost zacijelo može zahvaliti i onome čime se bavila prije atletike.

- Krenula sam kao plesačica, voljela sam balet i jazz dance i slično. To mi je bila strast sve do srednje škole kada sam poželjela biti dio nečega većeg. Kad je atletski tim imao "noć špageta" rekli su da na nju može doći tko se okuša u nekoj disciplini i ja sam se okušala u bacanju diska. I odmah mi se svidjelo.

Koliko je atletika velika u zemlji kojom dominiraju ekipni sportovi u profesionalnim ligama košarke (NBA), američkog nogometa (NFL), bejzbola (MLB), hokeja na ledu (NHL)? Je li popularna samo u olimpijskoj godini ili svake godine?

- U olimpijskoj godini je to velika stvar, naročito ako ste osvojili olimpijsko zlato onda je to jako slavljeno i osjetite puno ponosa. Prije dvije godine imali smo Svjetsko prvenstvo u Eugeneu i to je također bio veliki korak za američku atletiku i njeno praćenje. Po meni će biti jako važno što će se dogoditi u 2025. godini. Ako zadržimo ovu razinu uspješnosti i zamah bilo bi to sjajno, naročito u kontekstu toga što su sljedeće Olimpijske igre u Americi.

Zanimalo nas je još kakvo je njeno mišljenje o verbalnom sporu između svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika na 100 metara Noaha Lylesa i NBA igrača koji smatraju da je prvak NBA lige i svjetski klupski prvak i bez natjecanja koje bi to službeno i potvrdilo.

- Ha, ha. Ja ću reći nešto izvan toga. Svatko tko je najbolji u onome što radi zaslužuje da ga se slavi. I zato se meni čini da su Olimpijske igre najbolji test toga a tada ste dio nečega većeg od vas samih - kazala je velika sportašica kod koje nismo primijetili niti trunke šampionske "nedodirljivosti".

Štoviše, unatoč svim svojim uspjesima ona se i dalje ponaša vrlo prizemljeno i s medijima, koje ni ne pomišlja zaobići (barem ne u Zagrebu), vrlo je ljubazna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije