Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGOVORIO O INCIDENTU

Šef splitske policije: Nije bilo prekomjerne uporabe sile, bili smo organizirani i profesionalni

Kaos na Poljudu: Torcida upala na teren, igrači pobjegli u tunel! Specijalci tjerali huligane
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/7
04.04.2024.
u 14:52

"Mogu decidirano kazati da nije bilo prekomjerne uporabe sredstava prisile. Ako ste dobro gledali ta videa, vidjeli ste da tri policijska službenika fiksiraju osobu na terenu. Osoba je alkoholizirana i pruža otpor, veći nego što bi pružao netko u normalnim uvjetima."

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, komentirao je jučerašnje incidente nakon utakmice Kupa između Hajduka i Dinama (0:1). Domaći navijači prvo su se sukobili s policijom na stadionu, a neredi su se zatim preselili na splitske ulice.

"Sinoć se radilo o jednoj organiziranoj intervenciji policije koja je provedena tako što su oni koji su provocirali i pokrenuli kaos na stadionu vraćeni na sjevernu tribinu. Pravim i profesionalnim postupanjem policije za sat do sat i pol došlo do smirivanja situacije u gradu. 

Žao nam je što smo morali primijeniti sredstva koja su nam na raspolaganju. Međutim, napadi koji su prijetili uvjetovali su postavljanje policijskih službenika, kretanje policijskih kordona, uporabu helikoptera i sve one tehnike koja je sinoć potvrdila da i tako zahtjevne zadaće možemo izvršiti na kvalitetan i dobar način", rekao je Marendić, prenosi Dalmatinski portal te dodao:

"Sinoć smo uporabili nekoliko dijelova policijske opreme i policijsku taktiku. Svi ste vidjeli postavljanje policijskih postrojbi nasuprot skupine koja evidentno kreće u napad na gostujuću navijačku skupinu. 

Svjedočili ste kontroliranom kretanju policijskih postrojbi na travnjaku, organiziranim i ograničenim intervencijama na području grada koje su inicirane isključivo zbog održavanja i uspostavljanja javnog reda. Svjedočili ste organiziranom i profesionalnom postupanju hrvatske policije. 

Ocjenjujem da je taktika bila dobra i uspješna, bilo je angažirano dovoljno snaga i opreme. U okviru standarda koje rade svjetske policije odradili smo ovaj zahtjevni policijski posao."

Novinare je zanimalo je bilo prekomjerne upotrebe sile.

"Mogu decidirano kazati da nije bilo prekomjerne uporabe sredstava prisile. Ako ste dobro gledali ta videa, vidjeli ste da tri policijska službenika fiksiraju osobu na terenu. Osoba je alkoholizirana i pruža otpor, veći nego što bi pružao netko u normalnim uvjetima. 

Tri policijska službenika postupali su iz razloga sigurnosti. Fiksiraju zglobove, rade zahvate za koje su obučeni i istrenirani, onda su u najmanjoj mogućnosti za ozljedu. To je bilo sinoć prikazano. Razumijem pogled s druge strane. Osobno sam 33 godine policajac, ali i navijač i razumijem frustraciju i subjektivan pogled. Kada kažete, tri policajca ga napadnu, u tom trenutku ta je osoba najsigurnija na stadionu", rekao je Marendić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije