SVJETSKI KUP

Sinkovići žele Svjetsko prvenstvo u Zagrebu, sestre Jurković prvu žensku olimpijsku normu

storyeditor/2023-05-02/VeslaciSvjetskiKup1_pxl_spo_020523.jpg
Marko Lukunic/PIXSELL
03.05.2023.
u 21:30

'U odnosu na lani u ovo doba godine, čamac nam ide bolje, osjećaj je bolji, no trebamo to pokazati i na utrci, i to protiv odličnih Španjolaca koji su na Svjetskom prvenstvu bili drugi, a tu će biti i kvalitetan srpski dvojac na pariće. Inače, svi nas pitaju do kada ćemo se natjecati, a mi im obično odgovaramo da će to biti do 2028. i Olimpijskih igara u Los Angelesu'

Predstojeći vikend Zagreb će drugi put biti domaćinom regate Svjetskoga veslačkog kupa. Prvo izdanje ovog natjecanja, koje ima samo tri regate godišnje, održalo se prije dvije godine, ali u posebnom režimu, o kojem je, pozivajući navijače, Valent Sinković kazao:

– Te 2021. nismo smjeli imati gledatelje na tribinama, a mi veslači nismo se smjeli ni tuširati. Ovo je posve druga priča i zato vas pozivamo da dođete sa svojim obiteljima i da pogledate kremu svjetskog veslanja.

Damšo se vraća na scenu

A, po nama, na tom natjecanju neće biti veće kreme od Valenta i Martina Sinkovića, dvostrukih olimpijskih pobjednika i šesterostrukih svjetskih prvaka, odnosno osvajača 18 medalja s najvećih svjetskih natjecanja.

– Ako bismo i na ovom Svjetskom kupu osvojili medalju, bilo bi to naše jubilarno, 50. odličje na najvećim svjetskim regatama – kazao je Valent, a mlađi mu brat Martin dodao:

– U odnosu na lani u ovo doba godine, čamac nam ide bolje, osjećaj je bolji, no trebamo to pokazati i na utrci, i to protiv odličnih Španjolaca koji su na Svjetskom prvenstvu bili drugi, a tu će biti i kvalitetan srpski dvojac na pariće. Inače, svi nas pitaju do kada ćemo se natjecati, a mi im obično odgovaramo da će to biti do 2028. i Olimpijskih igara u Los Angelesu. Nije da stvaram pritisak na Svjetski veslački savez, World Rowing, no bilo bi lijepo na ovom jezeru imati i jedno Svjetsko prvenstvo.

Takvo što zacijelo priželjkuje i skifist Damir Martin, kojeg očekuje čak 25 konkurentskih čamaca, a među njima i dvostruki svjetski i europski prvak Nijemac Zeidler i europski prvak iz 2020. Danac Sverri Nielsen.

– Budući da lani nisam imao nastupe, veselim se povratku u natjecateljsko veslanje. Nadam se da će ovo biti prva stepenica na putu povratka na svjetski vrh jer tamo je znatno ljepše nego na dnu.

Osim Sinkovića i Damše, na Jarunu ćemo moći vidjeti kako se sa svjetskom konkurencijom u dvojcu bez kormilara nose i braća Lončarić i sestre Jurković.

– Već kad počnem govoriti o nastupu na Svjetskom kupu, počne me "prati" trema. Cijelu smo godinu radile na zaveslaju i vjerujemo u dobar ishod tog truda. Treba vjerovati u sebe, noge trebaju biti na zemlji, a ciljevi visoko – izjavila je Ivana Jurković, koja će sa sestrom Josipom pokušati postati članicom prve hrvatske ženske posade na Olimpijskim igrama.

A za takvo što trebat će im dobar plasman na rujanskom SP-u u Beogradu. Ovaj put s Josipom na štrokeru, što je izmjena koje će se držati do daljnjeg.

– Za olimpijsku normu trebale bismo na SP-u biti među 11 najboljih posada i mi jesmo toga vrijedne. Vjerujem da ćemo se na Prvenstvu Europe u Bledu krajem svibnja upustiti u borbu za medalju – najavila je Josipa.

Među 11 najboljih na svijetu, da bi nastupili na Olimpijskim igrama, trebaju biti i Anton i Patrik Lončarić, koji su uglas izjavili:

– Lani smo na SP-u bili 13., dakle izvan kvote, no vjerujemo da smo napredovali. Uostalom, sva ova natjecanja koristit ćemo za podizanje forme za to ključno ovogodišnje natjecanje, pa tako i drugi Svjetski kup u Vareseu i treći, onaj standardni, u Luzernu.

Stiže 121 posada iz 26 zemalja

Goran Fruk, direktor Svjetskog kupa, prezentirao je brojke:

– U Zagrebu će ove godine nastupiti 223 veslača i veslačice iz 26 zemalja u 121 posadi. Prvi službeni trening je u četvrtak, a utrke se voze u petak, subotu i nedjelju.

A najviše utrka vozit će oni najbolji samci, među njima, vjerujemo, i Damir Martin:

– Mene čekaju četiri utrke u tri dana, odnosno dvije u jednom danu jer su i kvalifikacije i četvrtfinale u petak. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije