NAPETOST U ZRAKU

Sirene, barikade, specijalci: U Parizu se ovako nije živjelo od drugog svjetskog rata

Foto: PIXSELL
1/9
26.07.2024.
u 16:27

Čak i ispred Louvrea, tog umjetničkog svetišta, vidjeli smo puno dugih cijevi, koje su očito bile i u funkciji psihološkog odvraćanja od nedjela svih onih koji su takvo što imali na umu

Još od Drugog svjetskog rata Parižani nisu živjeli u većem stanju zebnje no što su je proživljavali u tjednu otvorenja Olimpijskih igara. Sigurnosne mjere na ulicama Pariza ovih dana dosad su neviđene, kao u nekom hollywoodskom filmu. Sirene, barikade, specijalne snage, čak i policijska pojačanja iz drugih zemalja u funkciji su sigurnosti sudionika, gledatelja, ali i državnika koji su najavljeni za svečanost otvorenja Olimpijskih igara.

Sveopću nervozu organizatora izazvao je i napad vandala na francusku mrežu brzih vlakova, koje su dotični sabotirali podmetanjem požara, pa se u nekim medijima moglo vidjeti i naslove tipa "Francuska je napadnuta". Koliko su nervozni zbog ograničenih zona kretanja, Parižani su istovremeno i ponosni jer bi dosad jedino izvanstadionsko otvorenje Olimpijskih igara trebalo naglasiti francusku posebnost i originalnost.

Netko se inovativan dosjetio da bi se parada nacija mogla izvesti na brodovima koji će ploviti rijekom Seine i ideja je objeručke prihvaćena. Dakako, to je izazvalo dosta glavobolja zaduženima za sigurnost događaja jer su morali angažirati dodatne sigurnosne snage i sredstva. Čak i ispred Louvrea, tog umjetničkog svetišta, vidjeli smo puno dugih cijevi, koje su očito bile i u funkciji psihološkog odvraćanja od nedjela svih onih koji su takvo što imali na umu.

1/4

Sličnu funkciju zacijelo su imale i policijske sirene koje su se cijeli dan mogle čuti ulicama Pariza. A to sigurno nije bila željena glazba za uši Parižana, koji su priželjkivali poslije ceremonije otvorenja doista zapjevati sa Céline Dion i Lady Gagom, koje su ovih dana doputovale u Pariz, nakon čega su odmah krenule priče da su i te glazbene dive dio olimpijskih svečanosti.

Posebnost ovih Igara svakako je i činjenica da su prve u povijesti na kojima će sudjelovati jednak broj sportaša i sportašica, po 5250, ukupno 10.500, što je standard broja sudionika ispod kojeg je Međunarodni olimpijski odbor podvukao crtu.

Komentara 1

MI
mikimouse12
18:21 26.07.2024.

Brko ih je sve poteral van iz Europe i nakon Covida su nazad u Europi niknuli kao gljive

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije