PRIJE 8 GODINA

Sjećate se velike pobjede hrvatskih košarkaša nad Grčkom? Mogli bi upotrijebiti isti recept...

International Basketball match - Slovenia vs Croatia - FIBA Olympic Qualifying Tournaments
Foto: Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip
1/3
07.07.2024.
u 09:20

Na ovakvim turnirima događala su se i čuda, a jedno takvo izvela je baš Hrvatska prije osam godina u Italiji. Vrsta koju je trenerski predvodio Aco Petrović stigla je u Torino kao tek treći favorit, ali se, nakon prve izgubljene utakmice od Italije, s domaćinom našla u finalu i pobijedila

Na četiri predolimpijska turnira koji će dati (samo) četiri sudionika Olimpijskih igara puno je košarkaških zvijezda. Neke od njih zasigurno u Parizu nećemo vidjeti jer se neće svi moći kvalificirati. Najveće zvijezde kvalifikacija svakako su Giannis Antetokounmpo i Luka Dončić i njih je ždrijeb svrstao na isti turnir, a to znači da nekoga od njih dvojice neće biti na Olimpijskim igrama. Saznali smo da tamo neće biti Dončića koji je sa Slovenijom ispao u polufinalu baš od Grčke.

Na ovakvim turnirima događala su se i čuda, a jedno takvo izvela je baš Hrvatska prije osam godina u Italiji. Vrsta koju je trenerski predvodio Aco Petrović stigla je u Torino kao tek treći favorit, ali se, nakon prve izgubljene utakmice od Italije, s domaćinom našla u finalu i pobijedila zahvaljujući sjajnoj igri Bogdanovića (26 koševa), Simona (21 koš) i Šarića (18 koševa, 13 skokova). A po putu, u polufinalu, pobijeđena je i Grčka s Antetokounmpom kojem je Petrović dopustio da šutira izvana, ali ne i da prodire u reket.

International Basketball match - Slovenia vs Croatia - FIBA Olympic Qualifying Tournaments
1/7

Dončićeva 73 koša u Atlanti

A upravo je Antetokounmpo najavljen kao jedna od najvećih zvijezda ovogodišnjih kvalifikacija. "Greek Freak" propustio je prošloljetno Svjetsko prvenstvo zbog ozljede, ali se ovog ljeta odazvao ovaj put novom izborniku, grčkom velikanu Vasilisu Spanoulisu. A grčki košarkaški nigerijskih korijena za sobom imaju fantastičnu NBA sezonu s prosjekom od 30,4 koševa, 11,5 skokova i 6,5 asistencija. Usput je Giannis postao i prvi NBA igrač koji je prosječno zabijao 30 i više koševa šutirajući sa 60 posto uspješnosti iz igre. Na posljednjem Eurobasketu, Antetokounmpo je prosječno bilježio 29,3 koševa, 8,8 skokova i 4,7 asistencija postavši prvim grčkim košarkašem koji je nakon Nikosa Galisa i Eurobasketa 1987. u svakoj utakmici postizao najmanje 25 koševa.

Još impresivnije brojke (i domet) za sobom ima Luka Dončić, najbolji strijelac NBA sezone (33,9 koševa), koji je svoje Mavse dovukao sve do NBA finala. A među Lukinim sezonskim "highlightsima" svakako su ona 73 siječanjska koša protiv Atlante čime se, po koševima u pojedinačnoj utakmici, na četvrtom mjestu svih vremena pridružio Chamberlainu i Thompsonu.

No, Dončić nije samo strijelac već je kompletan igrač, jedan od samo četiri u NBA povijesti koji je bio među 15 najboljih igrača u sezoni po koševima, asistencijama, osvojenim i ukradenim loptama. Osim na NBA parketima, Luka je vrlo efikasan i na Fibinim pa je na posljednjem SP-u postizao prosječno 27, a na posljednjem Eurobasketu 26 koševa. U Ateni je Dončić, u prve dvije utakmice, ostvario triple-double i po tom statističkom faktoru je zacijelo vodeći igrač na Fibinoj all-time listi.

Velika zvijezda ovih olimpijskih kvalifikacija svakako je i Domantas Sabonis, sin litavske legende Arvidasa Sabonisa. U dresu Sacramenta, iza njega je sezona s prosjekom od 19,4 koševa, 13,7 skokova (najbolji je skakač lige) i 8,2 asistencija, a bio je najbolji NBA košarkaš po broju double-double (77) i triple-double (26) učinaka. Od ovog litavskog centra, asistirali su bolje jedino Haliburton, Dončić i Jokić.

Kao svojevrsno iznenađenje u ovim olimpijskim kvalifikacijama pojavila se reprezentacija Bahama, no kada se pogleda njihov sastav koji čine NBA-evci Deandre Ayton, Buddy Hield i Eric Gordon, onda to i nije neko veliko čudo. Dakako, Bahamce predvodi centar Portlanda Ayton, igrač koji je svojedobno draftiran ispred Luke Dončića. Premda on nije ostvario karijeru poput Dončića, Ayton je relevantan NBA centar koji je u posljednjih 15 utakmica NBA sezone imao prosjek od 23,2 koša i 12,4 skokova. A svoj nešto sporiji start u Portlandu (nakon što ga je Phoenix razmijenio) opravdavao je time što je u to vrijeme spavao na zračnom madracu (!??).

Galinari udario i slomio šaku

Baš kao što je Dončić odan slovenskoj reprezentaciji, tako je centar Nikola Vučević dokazani crnogorski patriot koji se za crnogorske boje borio na tri Eurobasketa (2011., 2013. i 2017.), odnosno na dva posljednja Svjetska prvenstva (2019., 2023.) na kojima, usputno rečeno, Hrvatske nije ni bilo. Nažalost po Vučevića, Nikola u Rigi nije uspio dovući svoju reprezentaciju do polufinala predolimpijskog turnira.

Valjda zbog skromnijeg drugog dijela NBA sezone, Darija Šarića Fibini novinari u startu nisu najavili tolikom zvijezdom kolika im se čini Mario Hezonja. A oni to objašnjavaju da je "Super Mario" najbolji strijelac u sastavu najboljeg euroligaškog napada te da je izabran u prvu euroligašku petorku. Hezonja je u najjačem europskom klupskom natjecanju bio samo jedan od dva igrača u klubu 50-40-90, a to znači da je dvije pogađao s 52,2 posto uspješnosti, trice s 43,1 a slobodna bacanja s 92,1 posto uspješnosti. U prve dvije utakmice Hezonju nije išao šut (30 posto za dvicu, 21 posto za tricu), a može biti zadovoljan svojim skakačkim (7,5) dodavačkim prosjecima (7), no zato su blistali Ivica Zubac (23,5 koševa i 12 skokova) i kapetan Dario Šarić (19 koševa, 8 skokova, 7,5 asistencija).

Na listi najvećih zvijezda ovih kvalifikacija nalazi se i od Španjolske naturalizirani branič Lorenzo Brown, razigravač Portorika Jose Alvarado (igrač New Orleansa) te povratnik u talijansku nacionalnu vrstu Danilo Galinari. Gala na posljednja dva velika natjecanja (Eurobasket 2022. i SP 2023.) nije bilo zbog ozljede, a svojedobno se, baš u dresu reprezentacije, ozlijedio na bizaran način. U ljeto 2017., tijekom utakmice s Nizozemskom, Galo je na lakat Jita Koka odgovorio šakom što je dovelo ne samo do njegova isključenja u toj utakmici nego i do loma kosti šake zbog čega je morao propustiti Eurobasket 2017.

Zanimljivo je da je uz Italiju – Pozzecco, Scariolo (Španjolska), Banchi (Letonija) – Hrvatska jedina zemlja koja je imala tri izbornika među 24 sudionice. Osim Sesara tu su još i Aco Petrović na čelu Brazila i Igor Miličić na klupi Poljske, čija reprezentacija nije prošla među četiri najbolje vrste na turniru u Valenciji. Inače, na Fibinoj rang-listi kvalitete sudionika ovoljetnih olimpijskih kvalifikacija među prvih 12 čak su četiri reprezentacije iz atenske skupine – Grčka (1.), Slovenija (2.), Hrvatska (9.) i Novi Zeland (12.).

Komentara 3

PA
pappmisi
10:03 07.07.2024.

Katastrofa da Hrvatska nema bekove , Kapustu u blizinu reprezentacije se ne sme pustiti , Filipovic nema visinu za odbranu a u napadu je nula , za ovu dvojicu Kruno Simon je i sada sa nedeljno jednim treningom Bog !!! Boze mi smo kritizirali Ukica pa on je izmislio kosarku za ovu dvojicu , Kruslin samo pravi nepotrebne faulove samo problemi s njim . M Dreznjak je barem svestan toga da ne zna pa se krece tako da napravi sto manje stete !!

Avatar rubinet
rubinet
12:33 07.07.2024.

"Sjećate se velike pobjede hrvatskih košarkaša nad Grčkom?" Da, sjećam se. I uspoređujem. Tadašnja hrvatska košarkaška vrsta bje puno bolja od ove današnje.. Dvostruko, usudio bih se reći. Tko danas može nadomjestiti Bogdanovića, Simona, Babića Bilana, Ukića ? Danas u momčadi imamo tri i pol ozbiljna igrača: Šarić.Hezonja i Zubac te Amerikanac. Pa mi nemamo braniče. Ukić bi uz par treninga bio bolji.od njih. A o smiješnoj obrani teško je napisati nešto dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije