Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO ZA KOJU GODINU?

Slaganje Hajdukove momčadi izaziva dosta polemika. Od zvučnih pojačanja bijeli imaju kratkoročne koristi

storyeditor/2024-07-02/PXL_011023_104064313.jpg
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/2
04.07.2024.
u 08:00

Nedostatak trofeja frustracije je potaknuo do razine očaja, a na obzoru godinama nije bilo pravog rješenja. Jasna je stoga strategija novoga Hajdukova upravljačkog sustava.

Ovih dana nazvao me prijatelj Branimir Musa, veliki navijač Hajduka i vrsni poznavatelj prilika oko splitskog kluba.

– Jesam ti rekao još prije nekoliko godina?! Nakon što potpiše Edin Džeko, još nam samo nedostaje Manuel Neuer da priča bude zaokružena. Onda nam mogu još samo predati pehar za sljedeću sezonu – kazao je Branimir.

Zaista, priču o Džeki, Perišiću, Rakitiću i Neueru ponudio nam je Musa još davno. Malo će teže biti unaprijed uručiti pehar za hrvatskog prvaka, no zbog toga je priča oko Hajduka sve ove godine pomalo iracionalna, sa samo njima svojstvenom genijalnom emocijom oko tog kluba.

Sjajan adut

Gledajući objektivno, popunjavanje momčadi Edinom Džekom adut je koji bi bez sumnje mogao biti odlučujući faktor u borbi za naslov prvaka. Igrač takve kvalitete i reputacije jamčio bi sigurno između 15 i 20 pogodaka u sezoni. U ligi kakva je hrvatska to bi bilo najmanje što se od njega može očekivati. Nakon dolaska Gennara Gattusa Džekin bi eventualni dolazak bio još jedan novi iskorak i doprinos reputaciji našeg ligaškog proizvoda. Drukčije će na nas sigurno gledati kada jedan od najboljih europskih strijelaca u zadnjem desetljeću i pol odabere HNL. Možda bi mu u ovoj fazi karijere, koja je objektivno na zalasku, savršeno odgovarao dolazak u Hrvatsku, gdje je već odavno afirmirao neke od svojih poslova izvan nogometa. Split je sjajan grad za život, mediteranska klima prihvatljiv je izbor svima, a i Dubrovnik mu je puno bliži.

GALERIJA Hrvatska saznala kako do prvog mjesta i što ih čeka dalje

storyeditor/2024-07-02/PXL_011023_104064313.jpg
1/10

Dolazak još jedne velikog europskog nogometnog imena u momčad Hajduka izbalansirao bi sigurno odnose u momčadi u kojoj je, do dolaska Ivana Perišića, jedina istinska zvijezda u splitskom navijačkom puku bio Marko Livaja. Taj odnos mogao bi biti drukčiji, a pritisak na Livaju bio bi puno manji, što u konačnici može pozitivno utjecati na njegovu izvedbu.

Jučer sam pokušao nazvati nekolicinu bivših poznatih Hajdukovih igrača i trenera, no svi su mobiteli ostali nijemi. Teško je živjeti u Splitu i objektivno pričati o svim problemima kroz koje je Hajduk prolazio sve ove godine. Nedostatak trofeja frustracije je potaknuo do razine očaja, a na obzoru godinama nije bilo pravog rješenja. Jasna je stoga strategija novoga Hajdukova upravljačkog sustava. Pod svaku cijenu donijeti naslov prvaka Hrvatske, što bi, vjeruju u poljudskim hodnicima, smanjilo tu silnu frustraciju. Dobro bi bilo da Hajduk eventualno osvoji naslov, da se vrati na razinu kada je bio puno konkurentniji u našoj ligi, a samim tim i na europskoj sceni.

Dobro bi to bilo za afirmaciju našega ligaškog proizvoda, europski bi klubovi drukčije gledali na ono što izlazi iz Hajdukova laboratorija. Ovdje, potpuno logično, dolazimo do nečega što je Hajdukov problem zadnjih godina. Nedovoljna afirmacija igrača iz omladinskog pogona. Jer, nije dovoljno da u prvoj momčadi, pa i na prvoligaškoj razini imate samo nekoliko mladih igrača koji svake godine izlaze iz Hajdukova omladinskog sustava. Taj je sustav kroz povijest proizvodio desetke vrhunskih igrača, a prije koje desetljeće znalo se što znači igrač koji je prošao Hajdukovu omladinsku školu.

VEZANI ČLANCI:

Odmah mu je bio zajamčen prvoligaški klub u koji bi otišao na kaljenje, ako, naravno, ne bi bio dovoljno zreo odmah upasti u prvu momčad Hajduka. Danas je priča, nažalost, malo drukčija. Izdanci Hajdukove omladinske škole puno se teže nameću na prvoligaškoj razini, a još manje su u statusu igrača oko kojih možete razvijati klupsku strategiju. To su stvari koje u klubu moraju promijeniti. Hajduk mora opet normalizirati, odnosno uspostaviti dobre odnose s regionalnim centrima u Dalmaciji koji su mu desetljećima jamčili da će najveći talenti u Dalmaciji odmah – put Poljuda...

S 38 godina na leđima i nevjerojatnim iskustvom, Džeko bi donio novu dimenziju, baš kao i, doduše manje vjerojatan, dolazak Ivana Rakitića, značio bi opet manje mjesta za neke klince iz omladinske škole. Čak i da dođe naslov prvaka, da se navijački puk osladi nečim što predugo čeka, što će se dogoditi nakon toga.

Financijska neizvjesnost

Skupa pojačanja bi se za sezonu-dvije vjerojatno oprostila ili zahvalila, a neki procesi afirmacije mladih igrača bili bi zaustavljeni ili, u najboljem slučaju, usporeni. O troškovima ne treba govoriti, ionako su oni već sada preveliko opterećenje za klub koji balansira na granici isplative priče.

A relativno nedavno u omladinskoj je školi napravljen zaokret kada je ključna uloga povjerena Goranu Sabliću. To je jedan od najboljih poteza koje je klupska uprava napravila u zadnje vrijeme kada je omladinska škola u pitanju. Na stranu autoritet Bore Primorca, osvježenjem koje bi mogao donijeti Sablić Hajduk bi mogao iznimno puno profitirati. Pričao sam dosta s Goranom Sablićem i njegova vizija ustroja kluba i principi selekcije i odgoja mladih igrača na modernoj su razini, u skladu s najozbiljnijim svjetskim standardima. Takvim mladim trenerima, sa znanjem i kreativnom stvaralačkom energijom, Hajduk mora pružiti šansu.

 
Ključne riječi

Komentara 1

BA
bacenheider
09:10 04.07.2024.

Sve je to lijepo napisano,a mene zanima tko ce to platiti?Gatuso,Dzeko,Perisic,Rakitic u pitanju su desetine miljuna eura,a ne neki sica.Hajduk je po izvjescima bi 11 miljuna u minusu i tome pridodajte miljune za gore navedene.Nece Gatuso trenirati,a Perisic,Dzeko,Rakitic trenirat i igrat za (1)euro,a Livaja za 100 tisuca eura mjesecno.Mamica su radi takovih poslova proglasili lopovom,a sto je sad ovo?Sibenik i Varteks su bili izbaceni iz lige za daleko manje minuse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije