Oproštaj od Warke

Slaven Bilić: Ne bih se želio vratiti u fotelju hrvatskog izbornika!

'Croatia\'s coach Slaven Bilic reacts before their Group C Euro 2012 soccer match against Italy at the city stadium in Poznan June 14, 2012.    REUTERS/Dominic Ebenbichler (POLAND  - Tags: SPORT SOCCE
'DOMINIC EBENBICHLER'
19.06.2012.
u 16:01

– Ponavljam, došli smo osvojiti Euro, razočaran sam i tužan – rekao je hrvatski izbornik

 

u warki zadnji press
danas oko 20 sati lete za zagreb, 21.30 su u zagrebu
jutro nakon neprospavane noći
ništa novo, dojmovi su se samo podebljali, nema nikakve razlike u dojmovima. ponavljam došli smo osvojiti euro, razočaran sam i tužan. nažalost, ispali smo u grupi, ali to nije bio nerrealan plan.
tom izjavom sam samo želčio igračima zugraditi dodatno samopouzdanje, duboko sam nesretan i žalostan.
sudačke odluke
vidio sam samo u studiju gol španjolaca koji je bio reghularan i penal na čarliju je bio očit.
ne vjerujem u urote, ne vjerujem da je sudac namjerno grišeio, i on ej čovjek, i on može pogriješiti. isključujem bilo kakve priče o urotaoma kao što sam isključivao i najave 2:2.
imali smo veliku šansu, šansu utakmice, da je na raketinom mjestu bio neki od naapdača, zabio bi gol, ali tko zna bi li istrčao koliko jerakitić da dođe do šanse.
mi tu šansu nismo dobili nego zaslužili,. a casillasa je zbog te obrane proglašen igračem utakmcie.
oduševljen sam rakitićem, negova transformacija u zadnje četiri godine je fenomenalna. on je od samopodpadnom talenta postao fenomenalna igrač. s njim bih uvijek išao u rat i fajterski i kvalitetom.
je li bilo teže u manchesteru 96 ili sad?
- luka me pitao nedavno, što ej teže biti igrač ili trenr. rekao sam mu da je teže biti trener, više obveza i više odgovornosti, jer izbornik brine i o svojim igračima i o suparniku 24 sata. kad se sjetim 96, znam da je to bio jedan pod rijetkih trenutaka kad sam zaplakao, ali čini mi se da sad teže proživljamva iospadanje. ali ,emđutim, istodobodno sam i ponosan.
mi smo te 96,. tek nakon ispadanja shvatili da smo mogli do kraja i sve smo to kapitalitzirali 98 u franckojs.
a sad smo znali da imamo tu snagu, znali smo da se možemo sučeliti i sa španjoplskom, što smo i pokazali. malo nam je nedostajalo, uvijek nam malo nedostaje, je li to pomanjkanje sreće ili kvalitete, ili sudačke naklonosti, tko će znati?
odlai nakon eštz godina, postoji li mogućnost da se vrati
tko zna što nosi budućnost, rekao sam da je ovo najponosniji posao kojega sam i kojeg ću ikada raditi. i najbolje je reći: nikad ne reci nikad. molim vas novinare da sljedećem izborniku omogućite više mira da se ne troši toliko na neke stvari iznva nogometa koliko sam se ja trošio. da sad mroam reći hoću li se vratti u ovu fotelju, rekao bvih ne.
kad se mora pojaviti u moskiv
već u ponedjeljak, trenutačno sam emotivno prazuan ui umoran, rekao sam ljudima u klubu, ali svejedno jedva čekam taj posao.
koju bi utakmice izdvojio kao najtrelije
bilo ih je dosta, obje rusije, ukrajina, vaptu s englesko, latvija ,turska i ova španjolska.
govorio o izvrsnoj atmsoferi, da jeto pravi mastercard (neprocjenjivo). u skladu s tim, bi li bio razočaran da sad neki igrač koji nije igrao iskaže nezadovoljstvo i prozove ga
ne bih bio razočaran, to je normalna stvar da netko individualno iskaže azdovoljstvo, svim sam igračima zahvalio. logično je očekivati da će se netko javiti, jer su na ovom euru neki izgubili svoj status. no, i njima kapa dolje što su to prihvatili, a odluka je bila moja i tako je moralo biti. uvijek ima nezadovoljnih, ali uvijek treba ostati u nekim okvirima, ako netko iskoči iz okvira, razumjet ću i oprostiti, jer sam sve napravio da ne bude tako.
nisu li imali loše suđenje zbog navijača?
ne vjerujem u to.
što može ova momčad
vjerujem da će se s nekog od idućih natjecanjavratiti s nekom medaljom.
na kraju naglasio:
- htio sam ovdje dugo ostati. eto, moji koferi ni sad nisu spremljeni za povratak. nisam želio otići prije četvrtdfinala ni u najluđopj varijatni. no, tako se dogodilo. sa mnom u moskvu ide i glasnogovornik hns-a davor gaIzborniku warki zadnji presIzbornik Slaven Bilić održao je u Warki posljednju konferenciju za novinare prije polaska za Hrvatsku. Reprezentativci lete danas oko 20 sati za Zagreb, a na Plesu su u 21.30 sati.

Pitali smo izbornika kakvo je jutro nakon (ne)prospavane noći?

– Ništa novo, dojmovi su se samo podebljali, nema nikakve razlike. Ponavljam, došli smo osvojiti Euro, razočaran sam i tužan. Nažalost, ispali smo u grupi, ali to nije bio nerealan plan. Tom izjavom samo sam želio igračima ugraditi dodatno samopouzdanje, duboko sam nesretan i žalostan.

O sudačkim odlukama rekao je:

– Vidio sam samo u studiju gol Španjolaca koji je bio regularan i kazneni udarac na Čarliju bio je očit. Ne vjerujem u urote, ne vjerujem da je sudac namjerno griješio, i on je čovjek, i on može pogriješiti. Isključujem bilo kakve priče o urotama, kao što sam isključivao i najave da će biti 2:2 – rekao je Bilić i nastavio:

– Imali smo veliku šansu, šansu utakmice. Da je na Rakitićevom mjestu bio neki od napadača, zabio bi gol, ali tko zna bi li istrčao koliko je Rakitić da dođe do šanse. Mi tu šansu nismo dobili nego zaslužili, a Casillas je zbog te obrane proglašen igračem utakmice.

Za Rakitića ima samo pohvale.

– Oduševljen sam Rakitićem, njegova je transformacija u zadnje četiri godine fenomenalna. On je od samodopadnog talenta postao fenomenalan igrač. S njim bih uvijek išao u rat i fajterski i kvalitetom!

Pitali smo ga je li bilo teže u Manchesteru 1996. kad je s Eura ispao kao igrač ili sada?

– Luka me pitao nedavno, što je teže biti, igrač ili trener. Rekao sam mu da je teže biti trener, više obveza i više odgovornosti jer izbornik brine i o svojim igračima i o suparniku 24 sata. Kad se sjetim '96, znam da je to bio jedan od rijetkih trenutaka kad sam zaplakao, ali čini mi se da sada teže proživljavam ispadanje. Međutim, istodobno sam i ponosan. Mi smo te '96. tek nakon ispadanja shvatili da smo mogli do kraja i sve smo to kapitalizirali 1998.  na SP-u u Francuskoj. A sad smo znali da imamo tu snagu, znali smo da se možemo sučeliti i sa Španjolskom, što smo i pokazali. Malo nam je nedostajalo. Uvijek nam malo nedostaje. Je li to pomanjkanje sreće ili kvalitete ili sudačke naklonosti, tko će znati?

Odlazi nakon šest godina, postoji li mogućnost da se vrati?

– Tko zna što nosi budućnost, rekao sam da je ovo najponosniji posao koji sam i koji ću ikada raditi. I najbolje je reći: "Nikad ne reci nikad". Molim vas, novinare, da sljedećem izborniku omogućite više mira da se ne troši toliko na neke stvari izvan nogometa koliko sam se ja trošio. Da sada moram reći hoću li se vratiti u ovu fotelju, rekao bih: "Ne!"

Kad se mora pojaviti u Moskvi?

– Već u ponedjeljak, trenutačno sam emotivno prazan i umoran, rekao sam ljudima u klubu, ali svejedno jedva čekam taj posao.

Koje bi utakmice izdvojio kao najzrelije?

– Bilo ih je dosta, obje Rusije, Ukrajina, dvaput s Engleskom, Latvija, Turska i ova Španjolska.

Govorio je o izvrsnoj atmosoferi, da je to pravi "mastercard" (neprocjenjivo). U skladu s tim, bi li bio razočaran da sada neki igrač koji nije igrao iskaže nezadovoljstvo i prozove ga?

– Ne bih bio razočaran, to je normalna stvar da netko individualno iskaže nezadovoljstvo, svim sam igračima zahvalio. Logično je očekivati da će se netko javiti jer su na ovom Euru neki izgubili svoj status. No, i njima kapa dolje što su to prihvatili, a odluka je bila moja i tako je moralo biti. Uvijek ima nezadovoljnih, ali uvijek treba ostati u nekim okvirima. Ako netko iskoči iz okvira, razumjet ću i oprostiti jer sam sve napravio da ne bude tako.

Nisu li Hrvatska i Rusija imale loše suđenje zbog navijača?

– Ne vjerujem u to.

Što može ova momčad?

– Vjerujem da će se s nekog od idućih natjecanja vratiti s nekim "željezom" oko vrata!

Na kraju je Bilić naglasio:

– Htio sam ovdje dugo ostati. Eto, moji koferi ni sada nisu spremljeni za povratak. Nisam želio otići prije četvrtfinala ni u najluđoj varijanti. No, tako se dogodilo. Sa mnom u Moskvu ide i glasnogovornik HNS-a Davor Gavran.

>> Više čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista u srijedu <<

Komentara 69

DU
Deleted user
18:52 19.06.2012.

DŠ..rista,si jako ljut...pazi na tik-tak...hihihihi

SB
sbiki13
16:29 19.06.2012.

normalno da netrebaš da se vratiš jer nikako niste igrali samo ste pričali vićete ovo ono a ništa od toga -------------

Avatar brcko dc
brcko dc
16:57 19.06.2012.

Ti si car ma ti si najbolji ma ti si toliko pametan ma ti si toliko strucan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije