U TEŠKOJ SU SITUACIJI

Slavnom klubu prijeti izbacivanje iz svih natjecanja, klub reagirao: 'To što nam rade je nadrealno'

Champions League - Benfica v Atletico Madrid
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS
1/3
15.10.2024.
u 19:00

Iz kluba su poručili kako se sumnje odnose na "djela koja se prepisuju njenom bivšem predsjedniku i bivšem savjetniku. "Benfica će se braniti, bez oklijevanja, od svih neutemeljenih optužbi," reagirao je klub

Portugalsko pravosuđe podnijelo je tužbu protiv Benfice i njezinih bivših čelnika za korupcijska djela počinjena između 2016. i 2019. godine s ciljem namještanja utakmica, prenose portugalski mediji. Ured javnog tužitelja podigao je optužnice protiv bivšeg predsjednika kluba Luisa Filipea Vieire i njegovog bivšeg pravnog savjetnika Paula Goncalvesa, kao i bivših direktora Vitorije de Setúbal, za navodna kaznena djela korupcije, te poreznu prijevaru. Benfica je optužena za aktivnu korupciju, u svezi s kaznenim djelom neprimjerenog nuđenja prednosti, te za poreznu prijevaru. Vitoria de Setubal, je pak, optužena za pasivnu korupciju, u vezi s kaznenim djelom neopravdanog primanja prednosti i teške porezne prijevare.

Prema optužnici Vieira, koji je vodio klub čak 18 godina sve do privođenja u srpnju 2021. godine, u okviru drugog slučaja koji se odnosi na prijevaru, je dogovorio transfere igrača s Vitorijom kako bi se financijski pogodovalo klubu iz Setubala. Za uzvrat Vitorija je pustila Benfici dvije ligaške utakmice. Benfica je navodno platila 1.3 milijuna eura Vitoriji kroz kupoprodajne ugovore i posudbe igrača. Odvjetnik Paulo Goncalves opovrgnuo je optužbe državnog odvjetništva ocijenivši ih "nadrealnim" i bez "pravne osnove".

FOTO Ovo su najbolji strijelci Hrvatske u povijesti: Znate li tko je na vrhu i tko je tu od aktivnih vatrenih?

Champions League - Benfica v Atletico Madrid
1/13

"Ova optužba je nadrealna i temelji se na teoriji lišenoj činjenične i pravne osnove. Zapravo, niti jedno od tamo opisanih postupaka ne predstavlja nikakvo kazneno djelo, a još manje kazneno djelo korupcije," reagirao je Goncalves u priopćenju poslano, novinskoj agenciji Lusa.

"Niti u jednom trenutku nisam prekoračio funkcije i upute koje su mi tada povjerene," izjavio je odvjetnik, koji je pružao pravne savjete Benfici između 2007. i 2018., priznajući da se uvijek vodio "lojalnošću, predanošću i usklađenošću sa zakonom u tom razdoblju."

Tužiteljstvo je zatražilo u slučaju osude, da se Vieiri zabrani obavljanje bilo koje sportske funkcije u trajanju od pet godina, te isključenje Benfice iz sportskih natjecanja. Iz kluba su poručili kako se sumnje odnose na "djela koja se prepisuju njenom bivšem predsjedniku i bivšem savjetniku. "Benfica će se braniti, bez oklijevanja, od svih neutemeljenih optužbi," reagirao je klub.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije