KAO MELNJAK I SUBAŠIĆ

Slobodni su i mogu pomoći bilo kome u Prvoj HNL: To bi im pomoglo oživjeti karijere

25.09.2021.
u 15:00

Dinamo u zadnje vrijeme muku muči sa stoperima. Samo ove sezone su na stoperu neprirodno igrali igrači poput Ristovskog, Moubandjea i Franjića, a čak ni povratak Dilavera neće biti garancija dostatne dubine.

Nakon što su u redove Hajduka ovog tjedna kao slobodni igrači pristigli bivši, odnosno povremeni reprezentativci Hrvatske Danijel Subašić i Dario Melnjak, prirodno je došlo pitanje o situaciji s ostalim slobodnim igračima na tržištu.

Pravilnik HNS-a nalaže da slobodni igrači mogu biti registrirani u Prvoj HNL u bilo kojem dijelu sezone pod uvjetom da su prije završetka posljednjeg prijelaznog roka postali slobodni igrači, pa s tim na umu valja baciti pogled na tržište i vidjeti koji bi slobodni igrač mogao biti logičan novitet za svaki klub prvog razreda domaćeg nogometa.

Šimunović zaslužuje priliku

Jako je bitno naglasiti da ovaj popis nema nikakve veze s tržišnim glasinama i potencijalnim dolascima u klub, ovo su samo zanimljivi prijedlozi koji ne bi nadilazili financijske mogućnosti klubova, a mogli bi se tretirati kao stvarno pojačanje u kadru.

Dinamo u zadnje vrijeme muku muči sa stoperima. Samo ove sezone su na stoperu neprirodno igrali igrači poput Ristovskog, Moubandjea i Franjića, a čak ni povratak Emira Dilavera neće biti garancija dostatne dubine, pogotovo ako Damir Krznar nastavi sa sustavom s tri stopera. Dino Perić se opet ozlijedio, a glavni stoper momčadi Kévin Théophile-Catherine nikako ne ulijeva povjerenje. U posljednje tri godine pogriješio je u čak šest važnih Dinamovih utakmica i takvo što se ne može događati vječno. Zato je prijedlog za plave Nicolas N’Koulou, Théophileov vršnjak (31) koji iza sebe ima pregršt iskustva u francuskoj i talijanskoj ligi, a ne griješi ni približno često kao Dinamov stoper. N’Koulou je igrao za Monaco, Lyon i Marseille, a posljednji angažman bio mu je u Torinu, gdje nije bio u planovima Ivana Jurića zbog dobre pokrivenosti mladim igračima na toj poziciji. Zanimljivo je da je od svojih 375 utakmica u seniorskoj karijeri čak 362 startao, a najviše se ističe po blokovima i presječenim loptama.

>>> Danijel Subašić stigao u Hajduk

Rijeki bi isto dobro došao stoper, a prijedlog je čovjek s kojim su već pregovarali. Jozo Šimunović je već godinu dana bez kluba nakon raskida ugovora sa Celticom kojim su prethodile velike ozljede, ali u Rijeci, prema mnogim izvorima bliskim klubu, nije uspio dobiti mjesto zbog straha od ponovnih ozljeda koljena. Jozo je u intervjuima tvrdio da je zdrav. Sigurno je i da ne bi tražio preveliku plaću, a prilika na Rujevici mogla bi mu vratiti karijeru na pravi put.

Pravi put u nastavku karijere traži i Nabil Bentaleb, Alžirac koji je u Tottenhamu odigrao 58 utakmica u Premier ligi te poslije imao epizodu u Schalkeu. U Njemačkoj je bio promjenjive forme: nekoliko puta bio je glavni kandidat za igrača mjeseca u Bundesligi, a nekad je uhvatio po četiri-pet utakmica s jako lošim izvedbama. No, te loše izvedbe došle su zbog njegovih problema izvan terena, a čini nam se da bi u discipliniranom sistemu kod Nenada Bjelice u Osijeku mogao raditi na tom dijelu i fokusirati se na briljantne partije s kojima nas je znao očarati u Gelsenkirchenu. Dojam je da bi bio pravo pojačanje.

Hajduk treba dubinu u sredini

Još jedan slobodni veznjak koji bi mogao pridonijeti HNL-u je 32-godišnji Grk Andreas Samaris, čovjek koji je proveo sedam godina u Benfici i s njima osvojio četiri naslova u portugalskom prvenstvu. Hajduk je unatoč dolasku Fossatija i dalje tanak u sredini, a Samarisovo poznavanje s Filipom Krovinovićem i njegov obrambeni pristup mogli bi puno pridonijeti bijelima u utakmicama u kojima treba zatvoriti prostor ispred stopera.

Od svih ovih slobodnih igrača najviše bi imalo smisla angažiranje Farouka Miye u Gorici, iz koje je i ostvario transfer u Konyaspor s kojim mu je ovog ljeta završio ugovor. Miya je bio odličan u Gorici, u intervjuima je pričao da obožava grad, a Renduliću ne bi loše došao krilni napadač više.

Za Lokomotivu, poznatu po razvoju igrača s Kosova, predlažemo reprezentativca Idriza Vocu, Slavenu bi dobro došao desni bočni poput Petra Golubovića, a Istri, Šibeniku i Hrvatskom dragovoljcu predlažemo potencijalne povratnike u HNL koji sigurno imaju što reći, poput bivšeg reprezentativca Hrvoja Milića te Antonija Pavića i Ante Roguljića.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:41 25.09.2021.

Hnl mora biti razvojna liga ! A ne poligon za reaktivaciju islizenih i apsolutno nepotrebnih igraca. Treba razmisliti o pravilina poput minimum 5 tri igraca iz RH ispod 20g min 45 min i slicno... A ovi spomenuti 33+ godisnjaci koji su zadnju ozbiljnu sezonu odigrali prije 5 godina nek idu kod arapa i kineza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije