VELIKA VIJEST

Southgate dao ostavku! Drugo izgubljeno finale bilo je previše

Euro 2024 - Final - Spain v England
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS
1/3
16.07.2024.
u 12:10

Tijekom čitavog prvenstva i blijedih izvedbi najskuplje momčadi na turniru navijači su se pitali je li se zasitio te pozicije i zašto ne može ostvariti dobar rezultat. Čini se da je i njemu postalo jasno da je tom angažmanu došao kraj

Gareth Southgate (53) je dao ostavku na mjesto izbornika nogometne reprezentacije. Nakon što je tu funkciju obnašao gotovo osam godina, odlučio je oprostiti se nakon drugog izgubljenog finala Europskog prvenstva u nizu. Premda su mnogi navijači izrazili nezadovoljstvo načinom kako vodi najskuplju momčad turnira, govorilo se kako bi trebao dobiti novi ugovor i ostati barem do Svjetskog prvenstva 2026. godine. Postojeći ugovor vrijedio mu je do kraja ove godine.

"Kao ponosnom Englezu bila mi je životna čast igrati za Englesku i voditi Englesku. To mi je značilo sve i dao sam sve. Ali vrijeme je za promjenu i novo poglavlje. Nedjeljni finale u Berlinu protiv Španjolske bila mi je zadnja utakmica kao izborniku Engleske. U savez sam ušao 2011., odlučan u namjeri da poboljšam engleski nogomet. U tom vremenu, uključujući osam godina kao izborniku A reprezentacije, za podršku sam imao briljantne ljude kojima zahvaljujem od srca. Imao sam privilegij voditi veliku skupinu igrača u 102 utakmice", naveo je Southgate u oproštajnoj poruci.

GALERIJA Prisjetite se veličanstvenog dočeka vatrenih. Pola milijuna ljudi ispisalo je povijest

Euro 2024 - Final - Spain v England
1/85

Graham Potter, bivši trener Chelsea i Brightona prvi je favorit za novoga izbornika, barem ukoliko je suditi prema kladionicama. Idući je na listi Eddie Howe, najpoznatiji prema svome angažmanu u Newcastle Unitedu. Na listi je svoje mjesto pronašao Mauricio Pochettino, Argentinac koji je vodio klupu Southamptona, Tottenhama, PSG-a i Chelsea. Na popisu je također Jurgen Klopp koji se proslavio u Borussiji Dortmund i Liverpoolu.

"Teško je tako brzo odlučiti nakon ovakvog poraza. Nitko nije odveo Englesku u dva finala, ali došli smo ovdje pobijediti i nismo uspjeli. Napravili smo zemlju ponosnom, nevjerojatno je prvi put igrati finale velikog turnira izvan Engleske i drugi put na Euru zaredom. Ali u mojoj glavi ništa od toga nije važno jer smo imali priliku osvojiti trofej i nismo uspjeli", rekao je Southgate netom nakon poraza, a sada je pala konačna odluka.

VIDEO Hrvatska nogometna reprezentacija više nije u TOP 10 na svijetu. To bi mogao biti veliki problem

 

Komentara 2

OS
osijek68
20:08 16.07.2024.

Kako to, pa ima dva srebra sa dva zadnja Eura? Mogao je samo preuzeti odgovornost i ostati kao neki drugi koji se ne smiju niti kritizirati. Ah da ovaj drugi ima dvije medalje, ali i veci posjed od Spanjolske. To je prevagnulo

Avatar Podanak
Podanak
12:15 16.07.2024.

Častan čovjek, odrekao se velikog novca, jer da su mu dali otkaz morali bi ga isplatiti do kraja godine, a to je više od dva milijuna funti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije