REZIME EURA

Euro nam je priuštio vrtlog emocija i rušenje brojnih rekorda, ali jedna kritika vrlo je glasna

Euro 2024 - Final - Spain v England
Foto: Angelika Warmuth/REUTERS
1/5
16.07.2024.
u 07:00

Pregršt rekorda, ali ne i pregršt nogometne atraktivnosti, barem je takav narativ za ovaj Euro među nogometnim ljubiteljima

I to je to. Još jedno Europsko nogometno prvenstvo, 17. po redu, u povijesnim je knjigama. U proteklih mjesec dana svjedočili smo još jednom vrtlogu emocija, drame i napetosti koje veliko nogometno natjecanje uvijek donese, bez obzira na individualne ili taktičke aspekte igre.

Povijesni turnir Yamala

Nakon 51 utakmice u 30 dana najsretniji zbog turnira u Njemačkoj mogu biti Španjolci, čija je reprezentacija osvojila naslov i tako se odvojila na vrhu vječne ljestvice europskih prvenstava kao jedina reprezentacija koja je osvojila četiri naslova europskog prvaka. Iza njih su ostali Njemačka s tri naslova, Italija i Francuska s po dva naslova te Portugal, Nizozemska, Danska, Grčka, Čehoslovačka i Sovjetski Savez s po jednim naslovom.

Za početak osvrta na turnir pošteno bi bilo posvetiti se prvacima, posebice jer je Španjolska možda i najzaslužniji pobjednik nekog Eura još od 1960. godine, otkad natjecanje postoji. Nikad se u povijesti turnira nije dogodilo da jedna reprezentacija (računamo Europska prvenstva s minimalno šest utakmica za pobjednika) dođe do naslova, a da je pritom pobijedila u svim svojim utakmicama ne trebajući raspucavanje jedanaesteraca za pobjedu. Španjolska je od sedam utakmica pobijedila u svih sedam, a samo jednom su za to na turniru trebali produžetke, protiv domaćina Njemačke u četvrtfinalu. Također, zasluženost španjolskog naslova može se očitovati i u činjenici da je igrala protiv čak pet reprezentacija koje su u Top 10 po elo-rankingu (Italija, Hrvatska, Njemačka, Francuska, Engleska) te ih pobijedili sve, uz na kraju vrlo impresivnu gol-razliku 15:4. Nije naodmet spomenuti ni podatak da je Španjolska jedina na ovom Euru završila grupnu fazu s maksimalnih devet bodova te da su prva reprezentacija u povijesti Eura koja nije primila pogodak u grupnoj fazi. Koji god kontekst spomenemo, opet i opet dolazimo do zaključka da je Španjolska do naslova došla zasluženo, a ono što je još važnije – do njega je došla proaktivnim i atraktivnim nogometom.

GALERIJA Pogledajte kako izgleda djevojka Danija Olma

Euro 2024 - Final - Spain v England
1/6

Sa svim tim na umu, ne čudi da se u izboru sportske redakcije Večernjeg lista čak šest Španjolaca nalazi u najboljoj momčadi turnira. Tu šestorku čine sjajni veznjaci Rodri, Fabian Ruiz i Dani Olmo, nezaustavljiva krila Lamine Yamal i Nico Williams te desni bek Daniel Carvajal. Preostala mjesta u postavi su pripala gruzijskom vrataru Giorgiju Mamardashviliju, stoperima iz Slovenije i Engleske Jaki Bijolu i Marcu Guehiju, Francuzu Theu Hernandezu na lijevom beku te Nizozemcu Codyju Gakpu kao centralnoj figuri u napadu.

Što se službenih Uefinih nagrada tiče, najbolji igrač turnira je (pomalo i kontroverzno) Rodri, a najbolji mladi igrač je, nimalo kontroverzno, klinac koji je oborio pregršt rekorda i uistinu odigrao čudesan turnir, odnedavno 17-godišnji Yamal. S pogotkom i četiri asistencije (najbolji asistent turnira) oduševljavao je iz utakmice u utakmicu, a postao je, redom, najmlađi igrač u povijesti Eura (16 godina, 338 dana), najmlađi strijelac u povijesti Eura (16 godina, 362 dana) te najmlađi igrač koji je zaigrao u finalu nekog velikog natjecanja (17 godina, 1 dan) oborivši rekord legendarnog Peléa. Rekord je pao i u kontekstu najboljeg strijelca turnira budući da je čak šest igrača odnijelo kući Zlatnu kopačku, što je najveći broj igrača s tom titulom na jednom Euru, oborivši rekord s prvog Eura 1960. kad je pet igrača osvojilo tu nagradu. Nastavno na ovaj dio, Euro 2024. ostat će upamćen kao Euro obilježen rekordima. Osim Yamala kao najmlađeg strijelca i igrača, dobili smo i najstarijeg strijelca te igrača u povijesti Eura. Najstariji strijelac u povijesti turnira postao je hrvatski kapetan Luka Modrić (38 godina, 289 dana) pogotkom protiv Italije, a najstariji igrač u povijesti Eura Portugalac Pepe (41 godina, 130 dana). Također, vidjeli smo najraniji i najkasniji gol u povijesti Eura. Najraniji je protiv Italije zabio Albanac Nedim Bajrami (22 sekunde), a najkasniji je, ne računajući produžetke, protiv Škotske zabio Mađar Kevin Csoboth (99:32). Oboren je i rekord za broj žutih kartona na jednoj utakmici Eura, 20 na susretu Češke i Turske, a na istom tom susretu vidjeli smo i najraniji crveni karton u povijesti turnira, onaj Čeha Antonina Baraka iz 20. minute utakmice.

Kritike za neatraktivnost

Pregršt rekorda, ali ne i pregršt nogometne atraktivnosti, barem je takav narativ za ovaj Euro među nogometnim ljubiteljima. Otkako je Eura s 24 reprezentacije (zadnja tri turnira), brojke nam kazuju da je ovaj Euro u sredini po broju postignutih pogodaka (117, odnosno 2,27 po utakmici). Puno je više pogodaka palo na Euru 2021. godine (141), a manje na Euru 2016. (108). Međutim, mnoge će iznenaditi činjenica da je upravo ovaj Euro, od uvođenja formata s 24 reprezentacije, uvjerljivo prvi po kreiranim velikim prilikama, s čak 4,55 po utakmici, odnosno 232 ukupno. Na EP-u 2021. godine kreiralo se 213 velikih prilika, a na Euru 2016. tek 94 velike prilike. Dakle, atraktivnost i obujam opasnih napada nisu pali, već je u padu realizacija napadača.

Bilo atraktivno ili manje atraktivno, s više ili manje rekorda, pravim nogometnim fanaticima je uvijek žao kad ovih mjesec dana ljetne ludnice Eura završi. Sada nam uz klupske dvoboje preostaje strpljivo čekati Svjetsko prvenstvo 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku, a potom i iduće Europsko prvenstvo, koje se 2028. održava u Engleskoj, Škotskoj, Walesu, Sjevernoj Irskoj i Irskoj.

VIDEO 'Napravljena je greška s Modrićem, ali i još jedna kriva procjena. Njih dvojica morali su bolje'

Komentara 5

NO
novabit
08:43 16.07.2024.

Prodaja ulaznica od strane uefe doživjela totalni debakl. Ulaznice od 70 eura prodavane po 700 -1.000 eura. Totalno promašena organizacija!

NO
novabit
08:40 16.07.2024.

Najlošiji euro do sada. Italija, Francuska i drugi u padu. Hrvatska loša. Sudci loši, pravila oko ruke nedefinirana u detalje, Var loš!. Uefa loša, igranje utakmica u 15h totalno van razuma, sudci uefini preloši, finale u nedelju umjesto u subotu. Igrači izraubani, premalo kvalitetnog nogometa. Jedino je Španjolska nekaj pokazala!

MO
Moslavina
09:13 16.07.2024.

Nekak sa navikao pogledati pisanje poznatog sportskog magazina Kicker. Komentari i članci su uglavnom pozitivni od kvalitete nogometa, ponašanja igrača, naročito su puni hvale za publiku. Najbolje goste su ocijenili Škote. Jedina očita zamjerka je suđenje. Smatra se jedno od najlošijih suđenja izuzimajuci finale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije