DAVOR ŠUKER:

Ne treba klince zamarati Čileom iz 1987., neka razmišljaju o Njemačkoj

Hrvatska U17
Foto: FIFA
1/5
29.10.2015.
u 12:12

'U tim godinama dečki nisu ni svjesni kakve velike utakmice igraju, pa ja sam toga postao svjestan tek godinama nakon Čilea 1987.'

Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Igor Štimac, Robert Jarni i danas nažalost pokojni Dubravko Pavličić bili su naši nogometaši koji su 1987. godine igrali na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Čileu. I vratili se kući sa zlatom. A vodio ih je kasniji hrvatski izbornik Mirko Jozić.

Rođeni 11 godina kasnije

Današnja reprezentacija do 17 godina također je u Čileu na SP-u, prošla je skupinu i danas s Njemačkom u 21 sat igra u osmini finala. E, kad bi se ponovila 1987. godina, s tom novom generacijom koja je rođena 11 godina poslije tog legendarnog Čilea.

– Ne bih našu mladu reprezentaciju opterećivao našim rezultatom iz osamdesetih. Imamo dobru momčad, a dečki samo trebaju razmišljati o sljedećem suparniku, a ne o tome što smo 1987. napravili mi – kazao je tadašnji drugi strijelac SP-a u Čileu, a u godini kad su današnji reprezentativci rođeni, Šuker je bio najbolji strijelac SP-a u Francuskoj, jedan od kovača naše bronce, današnji predsjednik HNS-a.

No, Šukeru je puno značilo zlato iz 1987.

– Kad su ovi dečki kretali na SP rekao sam im da im to natjecanje može obilježiti cijeli život. Pa mene je to pratilo cijeli život, obilježeni ste takvim uspjehom. Velika je stvar osvojiti bilo koji turnir u tim mlađim kategorijama, a kako onda ne bi bilo Svjetsko prvenstvo – pričao nam je Šuker i prisjetio se tko je u finalu te 1987. vodio SR Njemačku protiv Jugoslavije.

– Ha-ha, Berti Vogts.

I Igor Štimac znao je tko je bio izbornik Njemačke.

– Od tada smo mu crna mačka. Sjećam se i Mathiasa Sammera, on je igrao za Istočnu Njemačku protiv nas u polufinalu. No, kad se sjetim finala, ipak sam tužan jer nisam igrao, Prosinečki, Mijatović i ja bili smo na klupi zbog žutih kartona – prisjetio se Štimac.

Gledao je aktualni SP, utakmicu protiv Nigerije i prvu protiv Čilea:

– To s Čileom mi je bilo posebno, tako smo i mi 1987. igrali protiv domaćina na otvaranju pred prepunim stadionom.

Sprdali su se 1987.

Kako se osjeća klinac sa 17 godina koji igra takve velike utakmice, kako ste se vi tada osjećali?

– Vjerojatno nisu ni svjesni što se događa, tek kasnije vam to dođe u glavu. Tako sam i ja postao svjestan svega godinama nakon 1987. Pogotovu jer su nas nevoljko ispratili na SP, klubovi nisu bili sretni što nas neće biti dva mjeseca, posprdno su to nazivali Coca-Colinim prvenstvom. A kad smo se vratili kući, sjećam se velikih dočeka, sve je bilo lijepo, svi su odjednom htjeli biti uz nas i prigrabiti dio kolača, zasluga za taj uspjeh.

Štimcu se sviđa kako Hrvatska sada igra, pogotovu kako je igrala protiv Nigerije. Kolika je prednost to što su ti dečki dugo zajedno, osvojili su u dresu Dinama i neslužbeno klupsko prvenstvo na Old Traffordu, čak 12 ih je iz istog kluba?

– Uigranost je svakako značajna i može biti prednost. Valjda su to najbolji igrači koje imamo, a kako je uređen HNS, nije više potrebno komentirati – zaključio je Igor Štimac.

>> Dio priprema je bio za prvenstvo bio je i kasniji odlazak na spavanje!

>> Hrvatska svladala svjetske prvake i prvi put u povijesti prošla u drugi krug!

Komentara 4

ZO
zoom
12:48 29.10.2015.

ajmo hrvatska, razveselite nas večeras i pobijedite!!!

LI
Lika76
13:17 29.10.2015.

Daj Boze da se ponovi ono kao 1987! Decki moraju samo u sebe vjerovati i bez straha uci u utakmicu. Hrabro Momci!!!! ;-)

GU
General_U
13:35 29.10.2015.

njemci su viceprvaci europe, ali ajmo poželit uspjeh ovim mladim vatrenima i sportski se nadati da možemo do pbjede.sritno mladi hrvatići!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije