Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
START KVALIFIKACIJA

Sve je spremno za veliki okršaj Hrvatske i Francuske. Evo gdje možete pogledati košarkaški klasik

Zagreb: Trening hrvatske košarkaške reprezentacije
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
23.02.2024.
u 10:20

Po procjeni Fibe, Francuska je najjača reprezentacija ovog ciklusa, a Hrvatsku su svrstali na 13. mjesto

Nakon što je zaključena sapunica oko nedolaska nekih igrača koji se nisu odazvali, izbornik Josip Sesar maksimalno se posvetio onima koji su došli. Jer, s njima će danas otvoriti novi kvalifikacijski ciklus, ovaj put za nastup na Eurobasketu 2025.

Ždrijeb nas bogme nije mazio

A kako našu reprezentaciju ždrijeb nije mazio, seriju utakmica započinjemo gostovanjem u Francuskoj (u Brestu), kod prvog favorita cjelokupnih kvalifikacija. Barem tako kaže Fibin, odokativni, ranking koji Hrvatsku ne vidi među deset najboljih reprezentacija ovog ciklusa (1. Francuska, 2. Srbija, 3. Španjolska, 4. Grčka, 5. Litva, 6. Italija, 7. Njemačka, 8. Letonija, 9. Češka, 10. Slovenija...).

Na toj listi Hrvatska je stavljena na 13. mjesto, pet pozicija ispred Bosne i Hercegovine, reprezentacije s kojom ćemo u studenom igrati dvije presudne utakmice ovih kvalifikacija. Naime, iz skupine u kojoj je još i Cipar na Eurobasket će samo dvije reprezentacije jer Cipar kao sudomaćin Prvenstva ima zajamčeno mjesto na kontinentalnom natjecanju.

I zato je ova skupina vrlo sklizak teren, što će rezultirati neodlaskom nekoga između Hrvatske, Francuske i Bosne i Hercegovine na Eurobasket. A mi se nadamo da to neće biti Hrvatska koja od 1993. nije propustila niti jednu kontinentalnu smotru.

Stoga treba krenuti jako već s prvom utakmicom i pokušati iznenaditi favoriziranog domaćina u utakmici koja se u petak navečer igra u Brestu. A to na umu ima i hrvatski izbornik Josip Sesar koji ovako razmišlja o "tricolorima":

– Francuska je atletski izrazito moćna reprezentacija sastavljena od deset euroligaških i dva igrača iz klubova koji igraju Eurokup. Bit će teško, čujem da je dvorana rasprodana, no to nam treba biti i poticajno. Mi moramo imati svoj ritam utakmice, ne gubiti glavu kada dođe do propadanja. Moramo što duže ostati u utakmici i na kraju, ako se ukaže prilika, uzeti te bodove. Imamo i mi svoje adute, igrače koji to mogu iznijeti, no mora u svemu tome biti i malo sreće. Uostalom, Francuzi su domaćini Olimpijskih igara pa stvar treba gledati i kroz te naočale.

Ono gdje će se u našem sastavu osjetiti najveća razlika u odnosu na sastav koji je osvojio pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre održan u Istanbulu jest na visokim pozicijama. Koliko će biti teško nadomjestiti NBA-evce Darija Šarića i Ivicu Zupca?

Zagreb: Trening hrvatske košarkaške reprezentacije
1/12

– Lakše bi bilo da nam iz toga sastava nedostaju jedan visoki i jedan branič pa bismo se mogli pokriti. Ovako će se to više osjetiti posebice i zbog toga što je Šarić s pozicije četvorke i kreirao igru. A Poirier i Lessort su euroligaški centri napunjeni masom, ali i kvalitetom i tu bismo mogli imati problema.

No, istaknut će Sesar, nisu u sastavu Francuza opasni samo centri.

– Imaju oni i odlične bekove koji igraju agresivno po cijelom terenu. Tu je iskusni Albicy, Lacombe, a Francisco je bio MVP završnice njemačkog Kupa. Tu je i Realova četvorka Yabusele koji je tjelesno impresivan, može zabiti vanjski šut, a može igrati i s leđima košu. Francuzi, zapravo, imaju spektar igrača koji im omogućuje da igraju više načina igre. Za što će se odlučiti, tek ćemo vidjeti. Ono što je bilo prošlo ljeto, na Svjetskom prvenstvu, nije izgledalo dobro, djelovali su nekako raspušteno. Međutim, sada imaju dosta novih igrača u odnosu na lani pa treba vidjeti kako će se sada posložiti.

Smithu nedostaje igre

I za ovu priliku izborniku Sesaru se odazvao naturalizirani Amerikanac Jaleen Smith koji je usred sezone promijenio klub. Iz Virtusa je prešao u Partizan, no ni u novom klubu ne igra onoliko koliko bi htio.

– Smithu zacijelo nedostaje igre. Nakon što je malo igrao u Virtusu prešao je u Partizan kad je Avramović bio ozlijeđen. No, s povratkom Avramovića u stroj izgubio je poziciju. On defenzivno može sve braniti, a što se tiče napada, on je primarno skorer i za ove kvalifikacije bi nam dobro došlo njegovih 10-15 koševa – zaključio je izbornik koji je odlučio da će danas put Bresta svih 14 igrača, a to su: Kapusta, Filipović, Smith, Kalajžić, Perković, Badžim, M. Drežnjak, Hezonja, D. Drežnjak, Nakić, Prkačin, Vraneš, Marić i Branković.

 

Utakmica u rasprodanoj Brest Areni počinje u 20:30 sati, a prijenos možete pratiti na kanalu Sport Klub 3. Na istom kanalu od 18 sati možete gledati i prijenos druge utakmice skupine E između Cipra i Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije