Turska reprezentacija

Terim kreće 
na Hrvatsku 
s kopijom 
Arde Turana

Football Soccer - Czech Republic v Turkey - EURO 2016 - Group D - Stade Bollaert-Delelis, Lens, France - 21/6/16 - Turkish head coach Fatih Terim celebrates their first goal. REUTERS/Carl Recine  Picture Supplied by Action Images
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.09.2016.
u 19:25

Emre Mor, mladi igrač Borussije, označen je kao nasljednik Arde Turana. I on, kao nekoć Arda, ulazi u momčad s 19 godina

Hrvatska i Turska odlično se poznaju, bilo je u tim međusobnim susretima koji su počeli od Eura 1996. pa sve do Eura 2016. u Francuskoj s obje strane i smijeha i suza.

Taj koloplet naših sudara otvorili smo slavljem preko Gorana Vlaovića u Engleskoj prije 20 godina, a zaključili ga ove godine na Euru u Francuskoj sjajnom partijom i pogotkom Luke Modrića. U međuvremenu smo na Euru u Austriji “popili” svoju porciju suza kada smo pod palicom Slavena Bilića ispali nakon izvođenja jedanaesteraca.

Nije riječ o politici

Posljednji poraz Turaka na Parku prinčeva pojačao je odluku izbornika Fatiha Terima da nešto mora mijenjati. I odlučio se za prilično drastičnu uporabu izborničkog skalpela, odlučio je dobar dio svojih zvijezda izostaviti s popisa igrača na koje računa za prvi susret kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, i to baš protiv Hrvatske. Mnoge je iznenadilo izostavljanje Arde Turana, prve zvijezde reprezentacije, i to u trenutku kad u Barceloni igra odlično, sjajno se snašao na Neymarovoj poziciji.

Uz Ardu Turana, izbornik je na popis “zaboravio” staviti još nekoliko važnih igrača, još petoricu onih koji su bili standardni u udarnih 11: Buraka Yilmaza, Gönüla, Baltu, Erkina i Inana.

Zanimljivo, nitko u Turskoj nije dignuo veliku buku zbog toga. Zacijelo i zbog činjenice da ti dosadašnji standardni igrači nisu ostvarili rezultate kakve u Turskoj očekuju.

K tome, ima kalkulacija da nisu baš i politički podobni, kao što je potpuno nepodoban postao Hakan Şükür, najbolji turski igrač u povijesti kojem je navodno izbrisana i cijela nogometna karijera u Turskoj te je za njima Erdoganov režim izdao tjeralicu. No, to su samo nagađanja. Kako bilo, sad će Imperator Terim morati do rezultata s mlađim snagama, iako i na ovom popisu koji je objavio za jučerašnji prijateljski susret s Rusijom i kvalifikacijski s Hrvatskom nisu nimalo nepoznati igrači. Za ponedjeljak (20.45) i sablasno prazni Maksimir kandidiraju provjereni, dokazani igrači koji ne dolaze iz bezveznih klubova i bila bi velika pogreška opustiti se i misliti da će u ponedjeljak našima biti lakše nego, primjerice, u Francuskoj.

Velik će to biti ispit i za Terima, odlučio je ostati ne čelu reprezentacije i krenuti drugim putem odrekavši se šestorice važnih igrača. Uostalom, bilo je upitno hoće li ostati i nakon ispadanja s Europskog prvenstva.

I Imperatoru treba rezultat

– Bilo je za očekivati da ponudim ostavku i ponudio sam je. No, kako su razgovori s čelnicima saveza i predsjednikom išli dalje, došli smo do toga da smo počeli razgovarati kojim putem dalje. Tako sam i ostao, nastavili smo planirati kvalifikacije za SP u Rusiji – kazao je Fatih Terim koji je otpisivanjem dijela igrača pokazao svoj autoritet (ne zovu ga uzalud Imperator), pokazao je igračima da nitko nije iznad reprezentacije. No, krene li mu nešto krivo, a nadamo se da hoće već u ponedjeljak protiv Hrvatske, naći će se na velikom udaru zahtjevne turske javnosti koja je pozdravila njegove poteze, ali očekuje prave rezultate.

Komentara 1

TR
trnjedotokija
23:03 01.09.2016.

haha,,vi ste smiješni,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije