Filip Pravdica

Tko je Hrvat koji će se boriti za medalju? Prošao je kalvariju, a danas je aktivan i u nogometu

Filip Pravdica u finalu je Olimpijskih igara u skoku u dalj
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
04.08.2024.
u 13:38

- Prvo sam trenirao tenis, pa nogomet i na kraju karate. Atletiku sam počeo trenirati tek u sedmom razredu osnovne škole. I to sasvim slučajno. Nastupao sam za školu na Erste Plavoj ligi i bio drugi u visu. Taj rezultat me nekako zainteresirao pa sam počeo trenirati vis. Onda sam na jednom prvenstvu Hrvatske u kadetskoj kategoriji skočio u dalj 6,50 metara i odlučio se za tu disciplinu.

Hrvatski rekorder u skoku u dalj Filip Pravdica (29) plasirao se u finale Olimpijskih igara u Parizu, Pravdica je u nedjeljnim kvalifikacijama skočio 8.04 metara što je bio peti najbolji rezultat, a nastup u finalu koji je na programu u utorak izborilo je 12 najboljih.

Pravdica, koji uživa u najboljoj sezoni u karijeri, do rezultata koji ga je odveo u finale Igara stigao je u drugoj seriji. Tada je savršeno procijenio dolazak na odskočnu dasku, samo 0.9 centimetara ga je dijelilo od prijestupa, a to je rezultiralo skokom od preko osam metara i bilo je jasno kako će to biti dovoljno iako je kvalifikacijska norma bila određena na 8.15m. U prvom skoku Pravdica je ostvario dužinu od 7.68m, a u trećem 7.59m.

Karijeru Filipa Pravdice obilježile su ozljede, dva se puta morao podvrgnuti operaciji kuka, ali u 2024. je odličan. U svibnju je u Kranju postavio novi hrvatski rekord s respektabilnom duljinom od 8.35m, dok je na Europskom prvenstvu u Rimu bio 16.

– Prva operacija bila je 2015. na desnom kuku, a druga 2018. nakon Europskog prvenstva u Berlinu – rekao je svojedobno.

I u kakvom su stanju kukovi danas?

– Muče me dosta, to mi je najveći limit. Nije mi problem natjecanje, odradim ga i budem u komi dva dana, ali onda to prođe i uspijem se oporaviti do idućeg. Pokušavam ne skakati unutar deset dana. Najveći su mi problem treninzi. Teško povežem sustavno više od 2-3 tjedna treninga, jer čim uđem u neki malo jači režim, počne mi smetati i onda moram dozirati. Doslovno ima dana kad pogledam u nebo i kažem – danas ništa, idem na kavu.

Atletika nije bio prvi izbor sporta kojim ste se bavili?

– Daleko do toga. Prvo sam trenirao tenis, pa nogomet i na kraju karate. Atletiku sam počeo trenirati tek u sedmom razredu osnovne škole. I to sasvim slučajno. Nastupao sam za školu na Erste Plavoj ligi i bio drugi u visu. Taj rezultat me nekako zainteresirao pa sam počeo trenirati vis. Onda sam na jednom prvenstvu Hrvatske u kadetskoj kategoriji skočio u dalj 6,50 metara i odlučio se za tu disciplinu. Inače, da nije bilo društva, dobrih prijatelja u atletici, odavno bi napustio sport.

Uz to što ste sjajni atletičar, odličan ste i trener u klubu Mladost.

– Treniram jednu sjajnu generaciju od 20 atletičara i atletičarki. Nisam se specijalizirao samo za jednu disciplinu, treniram, nekoliko disciplina. Od moje skupine koju treniram troje idu Europsko prvenstvo do 18 godina koje će se održati u Banskoj Bistrici, a imam i tri kandidata kojima još malo nedostaje do norme za nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Peruu. S mojom skupinom atletičara imam zaista jedna sjajan odnos. Nije da samo treniramo, mi znamo odlaziti na izlete, na druženje, znamo otići na karting. Bitno je da djeca imaju motiv za bavljenje sporta, bitno je da su dobro društvo i da imam jednu sjajnu atmosferu – kaže Pravdica.

Malo ljudi zna da ste aktivni i u nogometu?

– Pet godina radim u nogometnom klubu Lokomotiva. Tamo radim kao kondicijski trener. Bio sam dio juniorske ekipe Lokomotive kojoj je trener bio Nikica Jelavić. Individualno sam radio s Marinom Šotičekom, Matijom Friganom, Lukom Stojkovićem, pa s Marom Kosovićem koji je vrhunska špica u U-18 reprezentaciji, s kadetom Petrom Pfeiferom...

Osim što trenira klince u atletici i nogometu, Filip je i sam sebi trener.

– Trenirao me godinu i pol Dejan Vojnović, koji je sada kondicijski trener Marina Čilića. U vrhunskim smo odnosima i dalje, čujemo se svako malo, ali imam sam svoj plan i program baš zato što jedini mogu osjetiti svoje tijelo. Direktor kluba Franjo Pavlović mi dosta logistički pomaže, zalaže se za mene i u HOO-u i u HAS-u. Mladost mi je omogućila sve što sam tražio, nešto više od toga izlazi iz okvira mogućnosti i naše atletike i bilo kojeg drugog kluba.

Kako sve to stignete, atletika, trening s djecom, pa trening u Lokomotivi?

– Moj dan počinje u osam ujutro i završava u 22 sata. U to vrijeme sve stignem napraviti.

Filip je tek peti Hrvat koji je u karijeri skočio preko osam metara. Uz njega to je uspjelo još samo Siniši Ergotiću (8,23), Luki Aračiću (8,12), Marku Čeki (8,04) i Martinu Prugovečkom (8,00).

>> Ovako izgleda Modrićev penthouse u centru Zagreba. Vatreni je platio bogatstvo

Filip Pravdica u finalu je Olimpijskih igara u skoku u dalj
1/17
 
 

Komentara 3

AR
ArsenT
15:16 04.08.2024.

Kad bi osvojio medalju, to bi bila najljepša priča olimpijade. Od svega više veseli što daje puni doprinos sportu u Hrvatskoj. Zaista lijepo simbolično prezime.

ME
Melada
15:53 04.08.2024.

Bravo Filipe, medju 12 najuspjesnijih si. Zelim ti puno uspjeha u finalu!

ME
Melada
15:51 04.08.2024.

Fili Pravdica, suguran sa 1 000 % , zna da je EP do 18 godina odrzano u Banskoj Bystrci od 18-21 srpnja! Atleticari koje on trenira su vec bili u Slovackoj. Dakle, nece ici jis hednom jer se EP do 18 gidina jos jednom nece ni odrzati!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije