Hrvatski stručnjaci

U Europi radi čak 12 naših trenera, a četvorica su vodeći u ligi!

17.09.2017.
u 08:30

Trojica naših stručnjaka u ovom trenutku drže čelne pozicije u nacionalnim prvenstvima Turske (Tudor), Poljske (Bjelica) i Slovenije (Bišćan), dok je Ivan Leko s Club Bruggeom drugoplasiran u belgijskoj ligi

Poplava hrvatske nogometne struke koja je zapljusnula Europu u posljednjih nekoliko mjeseci neočekivano je izbacila i jedno novo ime, Romea Jozaka, na prestižnu funkciju šefa struke poljskoga prvaka Legije iz Varšave. Šokirani kroničari Legije brže-bolje dali su se u potragu za informacijama o novome treneru, kopajući po njegovoj biografiji, pa smo pronašli i jedan zapis nimalo afirmativnoga pristupa. Autor je izvjesni Marek Wawrzynowski, s jednog specijaliziranoga poljskoga sportskoga portala.

U Legiji bio i Štef Bobek

– Hrvatski treneri ga mrze. Nazivaju ga trenerom s prijenosnim računalom. Što se tiče teorije, Romeu Jozaku nitko neće moći ništa prigovoriti, ali s praksom novi trener Legije nije imao mnogo zajedničkog. U hrvatskom nogometu, u nekom trenutku, bio je polubog, a mnogi su bili ljuti zbog toga. Prije svih treneri koji nisu htjeli čuti teoretičara. Čak izvanrednog. Dariusz Mioduski (predsjednik Legije, nap.a.) zaigrao je ruski rulet. Odabirom Romeo Jozaka kao trenera poljskoga prvaka, predsjednika možemo gledati kao vizionara, kako bi on to želio, ali i kao izgubljeni slučaj, kako ga etiketiraju njegovi neprijatelji – napisao je Wawrzynowski.

Kad smo već kod Legije i njezinih trenera kroz povijest, Jozak nije prvi Hrvat na njezinoj klupi. Prije 58 godina u Varšavi je radio i legendarni Stjepan Bobek.

Međutim, koliko god Poljaci nimalo nježno dočekali Jozakov dolazak na najatraktivniji posao u tamošnjem nogometu (uz dakako izbornički), ovaj trenerski transfer još je jedna potvrda visoke vrijednosti hrvatske nogometne struke u Europi. I namjerno smo počeli ovaj tekst s intrigantnom trenerskom figurom Romea Jozaka budući da je on postao već dvanaesti hrvatski nogometni trener s angažmanom u europskom nogometu ove sezone: 11 klupskih trenera (plus barem još dvojica Hrvata u njihovim trenerskim stožerima), te jedan izbornik, Robert Prosinečki u Azerbajdžanu.

I ne samo to; četvorica naših stručnjaka u ovom trenutku drže čelne pozicije u nacionalnim prvenstvima Turske (Tudor), Poljske (Bjelica), Slovenije (Bišćan) i Belgije (Leko).

Koja je to tajna uspjeha hrvatskih trenera u Europi, kako to da su toliko traženi?

– Najprije, klubovi će tražiti trenera koji iza sebe ima poneki trofej, a kad su u pitanju u stručnjaci iz Prve HNL, uvijek će u fokusu, kao i igrači, biti oni iz Dinama ili Hajduka – kaže Zoran Vulić, koji je kao trener radio u Rusiji, Moldaviji i Kazahstanu.

Tvrdi kako hrvatska struka ima visoki rejting u Europi i zbog njezinih igračkih dostignuća.

Mamić ispred Bilića

– Naravno da se gleda u kojim si klubovima igrao, ili tko te trenirao. Kao naprimjer u slučaju Igora Tudora, koji usto što je bio reprezentativac i igrač Juventusa, kao trener prošao je prirodan put, od mlađih kategorija do prve momčadi. Također, mladi treneri su u modi, pojavom Nagelsmana u Hoffenheimu sve je niža dobna granica za trenera u vrhunskom klubu – nastavlja Vulić.

Već drugu sezonu imamo trojicu trenera u ligama Petice?

– Sva trojica, Slaven, Niko i Ivan Jurić, bili su igrači u tim zemljama i poznaju njihove mentalitete, znaju jezike. Naravno, za trenera je vrlo bitan i faktor sreće. Pogledajte kako se Zidane našao u pravo vrijeme na pravom mjestu; s drugom momčadi Reala i nije bio pretjerano uspješan, a s prvom je pokorio Španjolsku i Europu – dodao je Zoran Vulić, nekada Hajdukov šampionski trener, što je kategorija koja danas spada u neprocjenjivu – arheološku vrijednost. Posljednji hrvatski trener koji je osvojio naslov prvaka izvan domovine bio je Branko Karačić 2014. godine s mostarskim Zrinjskim, prije njega bio je to Ivo Šušak s Dinamom iz Tbilisija (2003.) i Mariborom (2001.). Inače, prema rang-listi na web-stranici World Football Coaches, najbolje plasirani hrvatski trener je Niko Kovač iz Eintrachta na 80., drugi je Zoran Mamić na klupi Al Aina iz UA Emirata na 153. mjestu, a treći Slaven Bilić na 184. 
mjestu.

Hrvatski treneri u Europi

Niko KovačEintracht, Njemačka

Slaven BilićWest Ham, Engleska

Ivan JurićGenoa, Italija

Igor TudorGalatasaray, Turska

Ivan LekoClub Brugge, Belgija

Nenad BjelicaLech, Poljska

Romeo JozakLegia, Poljska

Goran SablićŠiroki Brijeg, BiH

Damir BurićAdmira, Austrija

Igor BišćanOlimpija, Slovenija

Stipe BalajićKrško, Slovenija

Robert Prosinečkirep. Azerbajdžana

Hrvatskih trenera ima i izvan Europe, tako je Zoran Mamić trener Al Aina (UAE), a Branko Ivanković je u iranskom Persepolisu

Komentara 1

NV
NV
09:34 17.09.2017.

Samo je Robert jedan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije