BRAVO ZA DONNU

Donna Vekić osvojila srebro za Hrvatsku na OI! Kineskinja je u finalu bila prejaka

Pariz: Donna Vekić protiv Qinwen Zheng u finalnom teniskom meču za Olimpijski zlato
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
Autori: vecernji.hr, Hina
03.08.2024.
u 18:20

Donna Vekić s 2:0 u setovima izgubila je od Kineskinje Qinwen Zheng u finalu ženskog teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu.

Najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić osvojila je srebrnu medalju na olimpijskom turniru u Roland Garrosu, gdje ju je u finalnom dvoboju pojedinačne konkurencije na pariškoj crvenoj zemlji pobijedila sedma igračica svijeta Zheng Qinwen sa 6-2, 6-3.  Kineskinja je bolje počela meč i povela 3-0, a još jednim 'breakom' u osmom gemu osvojila je prvu dionicu meča za 48 minuta.

Zheng je povela i 2-0 u drugom setu, ali je Vekić uspjela odmah vratiti izgubljeni servis. Kineskinja je u osmom gemu iskoristila četvrtu priliku za 'break' i došla do servisa za pobjedu.

Dva Donnina promašena reterna na drugi servis i jedna dobro odigrana skraćena lopta donijeli su kineskoj tenisačici meč-loptu koju je iskoristila natjeravši hrvatsku tenisačicu na pogrešku nakon jednog sata i 46 minuta igre.  

Tako je 21-godišnja Zheng postala prva kineska tenisačica koja je osvojila olimpijsko odličje u pojedinačnoj konkurenciji i odmah u debiju došla do zlatne medalje. Prije nje olimpijskim pobjednicama su postale Li Ting i Sun Tiantian 2004. u Ateni, ali u konkurenciji ženskih parova.

Za 28-godišnju Osječanku Donnu Vekić ovo je bio drugi nastup na Igrama, a postala je prva hrvatska tenisačica koja je osvojila olimpijsko odličje od 1988., kad je tenis ponovno uvršten u redovan olimpijski program. Četiri godine prije, na OI u Los Angelesu, Zagrepčanka Sabrina Goleš je osvojila srebrno odličje, a u finalu je izgubila od Njemice Steffi Graf, no tada je tenis bio u statusu pokaznog sporta.

Donnina medalja je ukupno šesta koju su za Hrvatsku osvojili tenisačice i tenisači. Goran Ivanišević je 1992. u Barceloni osvojio broncu u pojedinačnoj konkurenciji te u paru s Goranom Prpićem. Mario Ančić i Ivan Ljubičić su došli do bronce u konkurenciji parova 2004. u Ateni, da bi 2021. u Tokiju Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili zlato pobijedivši u hrvatskom finalu Marina Čilića i Ivana Dodiga.

OI, tenisačice - finale

Zheng Qinwen (Kin/6) - DONNA VEKIĆ (HRV/13) 6-2, 6-3

Donna Vekić - Qinwen Zheng 2:6, 3:6

Drugi set:

3:6 Kraj! Zhen je osvojila zlato, Vekić je srebrna.

3:5 Break! Nažalost, Zheng je napravila break i servirat će za meč.

3:4 Zheng je imala 40:0, Vekić je stigla do izjednačenja, ali ne i do breaka.

3:3 Nastavlja se borba.

2:3 Vekić je imala 30:30, no Kineskinja se izvukla dobrim servisima.

2:2 Kineskinja je stigla do izjednačenja, no Donna je osvojila gem na svoj servis.

1:2 Break Donne! Bravo, Donna je vratila izgubljeni break. Važno je da pokazala da se može igrati protiv Kineskinje.

0:2 Break! Kineskinja je uzela servis Donni.

0:1 Zheng je otvorila set osvojenim gemom.

Prvi set:

2:6 Set za Zheng! Kineskinja je napravila još jedan break i osvojila prvi set. Idemo, Donna, ništa nije izgubljeno.

2:5 Šteta, šteta... Imala je Donna break loptu, 40:30 na servis protivnice, no Kineskinja se izvukla.

2:4 Donna je osvojila gem na svoj servis, no mora napraviti break ako ne želi izgubiti set.

1:4 Obje tenisačice drže svoj servis nakon početnog breaka Kineskinje.

0:3 Imala je Donna dvije break-lopte, no Zheng se izvukla.

0:2 Kineskinja je osvojila prvi gem, a onda napravila break na Donnin servis.

>> Počeo je meč! Kineskinja prva servira. Idemo, Donna!

>>> Završen je meč muških parova za treće mjesto. Američka kombinacija koju čine Taylor Fritz i Tommy Paul pobijedila je Čehe, Machaca i Pavlašeka s 2:0 u setovima. Donna i Zheng kreću kroz nekih 20-30 minuta.

>>> Meč Donne Vekić u finalu Olimpijskih igara počinje nakon meča za 3. mjesto u konkurenciji muških parova. On se igra, u njemu sudjeluju američka kombinacija Fritz i Paul te češka kombinacija Machac i Pavlasek.

>>> Donna svoje olimpijsko finale igra kao treći meč dana na centralnom terenu u Roland Garrosu. Prije nje, na teren će muški parovi. Najprije u finalu, a onda i u borbi za treće mjesto.


Najava:

Donna Vekić, najbolje rangirana hrvatska tenisačica na svjetskoj ljestvici (21. mjesto), stigla je na Olimpijskim igrama do kraja, do finala. Da joj je netko prije mjesec i pol rekao da će zaredom igrati polufinale Grand Slama u Wimbledonu te finale Olimpijskih igara u Parizu rekla bi...

– Nemoguće.

Ali, eto, sve je moguće pa i to da se Donna vraća doma s olimpijskom medaljom. Hoće li ona biti srebrna ili zlatna, znat ćemo nakon današnjeg finala protiv Kineskinje Qinwen Zheng, sedme igračice svijeta, koja je ove sezone od turnira zaradila 1,6 milijuna eura. Donna je, za usporedbu, zaradila 400.000 eura manje.

Odmarat ću se sljedeći tjedan

– Pet dana, pet mečeva, ne znam odakle više crpim snagu,. Zaista nevjerojatni dani u Roland Garrosu. Nemam riječi odakle mi snaga. Znam da sam nakon četvrtfinalnog susreta protiv Kostjuk legla oko tri ujutro. Naravno, nisam mogla odmah zaspati. Kada sam se ustala, na dan polufinala, umor više nije bio opcija. Odmorit ću se sljedeći tjedan, kada sve ovo završi – rekla je Donna.

Polufinale ste završili za samo 65 minuta, ovoga puta nije bilo drame, a niste se ni pretjerano umorili?

– Ha-ha, istina. Konačno imam dan odmora prije finala i napravit ću sve da se dobro odmorim. Finale je meč u kojem ću sigurno uživati. Nemam nikakav pritisak, medalja je tu i pokušat ću pružiti najbolji tenis koji mogu u ovom trenutku i ovom zdravstvenom stanju, a nema što me ne boli. Ispunila sam svoj cilj, imam medalju, ali neću tu stati. Idem probati osvojiti zlato, to mi je velika želja. Bit će teško jer Zheng ove sezone igra sjajan tenis, pogotovo je dobra na zemlji. Da imam šanse, imam, veće nego da igram protiv Swiatek koju je Kineskinja izbacila. I hvala joj na tome, ha-ha.

Možda će vas poremetiti dan odmora, ipak ste se navikli igrati u ritmu dan za dan?

– Vjerujte da me dan odmora neće poremetiti. Ovaj dan odmora doći će mi jako dobro. Moram se resetirati, pogledala sam jučer rukometaše u miru, opušteno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentara 22

TR
Tripoli
18:21 03.08.2024.

Bravo Dona i svaka ti čast!!

KP
Karlovacko pivo
18:37 03.08.2024.

Sve pohvale i čestitke Doni u finalu nije mogla ništa cura je jednostavno preumorna ali je dala sve od sebe svaka joj ćast 👍🤠🥰

SL
slavenZadravec
18:24 03.08.2024.

Bravo Dona, olimpijsko srebro u tenisu je ogroman uspjeh. Danas je, na žalost, (španjolska) kineskinja bila pre jaka. Čestitke Zheng na zasluženom zlatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije