ŽDRIJEB U FRANKFURTU

Hrvatska izbjegla Francuze i Engleze! Na putu do Eura stoje nam Turska i Wales

Hrvatska u skupini s Engleskom i ?eškom
Christian Charisius/DPA
09.10.2022.
u 12:38

Vatreni su u europskim kvalifikacijama gotovo uvijek bili vrlo uvjerljivi, a posebice se to odnosi na domaće utakmice. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali u 35 domaćih utakmica kvalifikacija za EP vatreni su ostali neporaženi! Imaju 27 pobjeda i osam remija

Hrvatska nogometna reprezentacija danas je u Frankfurtu doznala svoje protivnike u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. U skupini D 'vatreni' će igrati protiv Walesa, Armenije, Turske i Latvije.

Hrvatska je, zbog plasmana u Final Four turnir Lige nacija, dobila svoje mjesto među nositeljima u prvom jakosnom šeširu, a iz drugog šešira je uspjela izbjeći velikane poput Francuske i Engleske.

U kvalifikacijama će sudjelovati 53 reprezentacije koje će loviti 23 mjesta za Euro, a Njemačka se kao organizator završnog turnira automatski kvalificirala. Reprezentacije koje sudjeluju u kvalifikacijama bit će raspoređene u deset skupina – njih sedam s po pet momčadi i tri skupine s po šest momčadi. Deset pobjednika skupina i deset drugoplasiranih izravno će se kvalificirati na završni turnir, a tri preostala mjesta popunit će reprezentacije koje se kvalificiraju putem play-offa u ožujku 2024.

Za vjerovati je da će Hrvatska u ovom društvu završiti među dvije najbolje reprezentacije u skupini te tako izboriti svoj sedmi nastup na Euru. U prethodnih sedam pokušaja plasman na Euro nismo ostvarili samo 2000. godine, kada se turnir igrao u Belgiji i Nizozemskoj.

Vatreni su u europskim kvalifikacijama gotovo uvijek bili vrlo uvjerljivi, a posebice se to odnosi na domaće utakmice. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali u 35 domaćih utakmica kvalifikacija za EP vatreni su ostali neporaženi! Imaju 27 pobjeda i osam remija.

Nadamo se da će tako nastaviti i pod Dalićevim vodstvom, a on će, nakon dva SP-a, pokušati izboriti i drugi plasman na Euro. Dvaput je Hrvatsku na Euru dosad vodio jedino Bilić, a po jednom Ćiro, Barić, Čačić i Dalić.

Dva puta smo na Euru stigli do četvrtfinala (1996. i 2008.), dvaput do osmine finala (2016. i 2020.), a dvaput smo zapeli u skupini (2004. i 2012.).

Hrvatska još uvijek čeka svoju prvu pobjedu u utakmici nokaut faze na Europskim prvenstvima (prije je prva runda nokaut faze na Euru bila četvrfinale, osmina finala je uvedena od 2016. godine proširenjem turnira sa 16 na 24 sudionika) 

Od drugih skupina definitivno valja istaknuti skupinu B i skupinu C koje u najmanju ruku već izgledaju kao skupine na Europskom prvenstvu. U skupini B su uz Nizozemsku i Francusku smještene Irska i Grčka (uz Gibraltar iz petog pota), dok su u skupini C Italija, Engleska, Ukrajina i Sjeverna Makedonija (uz Maltu iz petog pota). Dovoljno o jačini, primjerice, skupine C, govori činjenica da su se čak četiri reprezentacije iz te, sada kvalifikacijske skupine, plasirale na prošlogodišnje Europsko prvenstvo.

Hrvatima je zanimljiva i skupina G, zato što sadržava tri Hrvatskoj susjedne reprezentacije: Mađarsku, Srbiju i Crnu Goru. Nije daleko ni suparnik iz četvrte jakosne grupe u toj skupini, Bugarska, a reprezentacije će na putovanje jedino morati malo više potrošiti za utakmicu protiv Litve, koja je izvučena iz pete jakosne skupine.

Skupina A: Španjolska, Škotska, Norveška, Gruzija, Cipar
Skupina B: Nizozemska, Francuska, Irska, Grčka, Gibraltar
Skupina C: Italija, Engleska, Ukrajina, Sj. Makedonija, Malta
Skupina D: HRVATSKA, Wales, Armenija, Turska, Latvija
Skupina E: Poljska, Češka, Albanija, Farski Otoci, Moldavija
Skupina F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbajdžan, Estonija
Skupina G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litva
Skupina H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Sj. Irska, San Marino
Skupina I: Švicarska, Izrael, Rumunjska, Kosovo, Bjelorusija, Andora
Skupina J: Portugal, BiH, Island, Luksemburg, Slovačka, Lihtenštajn

TEKSTUALNI PRIJENOS ŽDRIJEBA:

12:46 - Kompletiran je ždrijeb za Europsko prvenstvo. Hrvatska može biti više nego zadovoljna skupinom.

12:42 - Iz posljednjeg, petog pota, Hrvatska je za protivnika dobila reprezentaciju Latvije, dakle, sada skupina izgleda ovako: Hrvatska, Wales, Armenija, Turska i Latvija.

12:38 - U četvrtom potu 'vatreni' nisu imali toliko sreće koliko u drugom i trećem. Iz četvrtog jakosnog šešira Hrvatskoj u skupinu dolazi najteži mogući protivnik - Turska.

12:34 - Protivnik Hrvatske iz treće jakosne skupine također nije bio jedan od najjačih iz te skupine. Nakon Walesa, s Hrvatskom je u skupinu izvučena i reprezentacija Armenije. Zanimljivost nakon izvučenih momčadi iz treće jakosne skupine je da su istu grupu izvučeni Mađarska, Srbija i Crna Gora.

12:31 - Uspjeli smo izbjeći Francuze i Engleze, protivnik Hrvatske iz drugog, najjačeg mogućeg protivničkog pota, bit će reprezentacija Walesa! Dobro su 'vatreni' ovdje prošli. Vrlo će zanimljive biti skupina B i C gdje igraju Nizozemska i Francuska, odnosno Italija i Engleska.

12:28 - Izvučene su i preostale reprezentacije iz prve jakosne skupine.

12:26 - Počelo je izvlačenje prve jakosne skupine, a prvi su na redu Final Four sudionici. Španjolska je u skupini A, Nizozemska u skupini B, Italija u skupini C i Hrvatska u skupini D.

12:20 - Na pozornicu je došao Uefin glavni tajnik Giorgio Marchetti, što znači da procedura izvlačenja skupina uskoro počinje.

12:17 - U ovim trenucima prikazuje se promotivni video o deset gradova domaćina u Njemačkoj za Euro 2024. Gradovi domaćini su Berlin, Munchen, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Koeln i Dusseldorf.

12:14 - Njemačka će kao domaćin Eura 2024. imati svoje predstavnike među pomagačima u ždrijebu. Bit će to osvajači Eura iz 1996. godine Jurgen Klinsmann i Karl-Heinz Riedle.

12:11 - Budući da je Italija trenutni europski prvak, i ždrijeb će proteći u talijanskom tonu. Svjetski prvak iz 2006. godine i finalist europskog prvenstva 2000. godine Gianluca Zambrotta te finalist Eura iz 2000. godine Demetrio Albertini će izvlačiti kuglice u ždrijebu. 

12:00 - Počela je ceremonija ždrijeba za Europsko prvenstvo. Za početak na pozornici nastupa pobjednica Eurosonga iz 2010. godine, njemačka pjevačica Lena.

11:57 - Hrvatska je zbog plasmana u Final Four turnir Lige nacija dobila svoje mjesto među nositeljima u prvom jakosnom šeširu.

11:56 - Ovo su jakosne skupine za ždrijeb Kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine

1. jakosna skupina: Hrvatska, Italija, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Belgija, Danska, Poljska, Mađarska, Švicarska

2. jakosna skupina: Francuska, Engleska, Srbija, Austrija, Škotska, Finska, BiH, Češka, Wales, Izrael

3. jakosna skupina: Švedska, Ukrajina, Norveška, Irska, Slovenija, Island, Rumunjska, Crna Gora, Armenija, Albanija

4. jakosna skupina: Turska, Grčka, Bugarska, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kazahstan, Luksemburg, Azerbajdžan, Kosovo, Farski Otoci

5. jakosna skupina: Slovačka, Sjeverna Irska, Cipar, Estonija, Latvija, Litva, Bjelorusija, Moldavija, Malta, Gibraltar

6. jakosna skupina: Andora, San Marino, Lihtenštajn

11:53 - Hrvatska skupina može biti izrazito teška, ali i najlakša u povijesti naše reprezentacije. Iz iste jakosne skupine mogu nam, recimo, doći i Francuska i Finska, više pročitajte OVDJE.

11:52 - Počinjemo s tekstualnim prijenosom ždrijeba iz Frankfurta!

Komentara 27

Avatar Bud Humski
Bud Humski
13:02 09.10.2022.

Dobro je. Izbjegli smo Englesku i Francusku, a i susjede koji bi sigurno bili napaljeni protiv Hrvatske. Naravno, nije pametno podcijenjivati bilo koga, ali bilo bi iznenadjenje ako Hrvatska u ovoj grupi ne zavrsi kao prva.

Avatar Dančo
Dančo
13:10 09.10.2022.

Plitak potok 😁

DU
Deleted user
12:43 09.10.2022.

Skupina snova : Hrvati , Velšani, Armenci, Turci ,Latvijci....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije