05.02.2022. u 16:58
Nakon perioda u kojem u deset susreta nisu uspjeli svladati Goricu na gostovanju, Hajduk je drugom uzastopnom pobjedom u Velikoj Gorici ukazao na to da status momčadi Krunoslava Rendulića kao Hajdukove "crne mačke" polako ističe. Ovo su jako važni bodovi za Hajduk budući da su ih bijeli tu prošlih sezona uglavnom gubili

U drugom susretu 22. kola Prve HNL Hajduk je na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici svladao Goricu s uvjerljivih 4:0 i tako nastavio skupljati bodove u borbi za vrh Prve HNL.

Valdas Dambrauskas je tako pri povratku u Goricu izdominirao svoj bivši klub, a najviše su mu u tome pomogli Marko Livaja (dva gola i asistencija), debitant te donedavni stoper Benfice Francisco Ferro (pogodak za vodstvo) i Filip Krovinović (asistencija i izboreni kazneni udarac).

05.02.2022., Gradski stadion, Velika Gorica - Hrvatski Telekom Prva liga, 22. kolo, HNK Gorica - HNK Hajduk. Francisco Reis Ferreira Ferro Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon perioda u kojem u deset susreta nisu uspjeli svladati Goricu na gostovanju, Hajduk je drugom uzastopnom pobjedom u Velikoj Gorici ukazao na to da status momčadi Krunoslava Rendulića kao Hajdukove "crne mačke" polako ističe. Ovo su jako važni bodovi za Hajduk budući da su ih bijeli tu prošlih sezona uglavnom gubili.

Hajduk nije mogao imati bolje otvaranje utakmice na inače teškom gostovanju. Krovinović je u trećoj minuti ubacio iskosa s distance iz slobodnog udarca, a obrana Gorice je potpuno zaboravila na drugu vratnicu gdje su ostavili dva Hajdukova skakača potpuno same. Jedan od njih bio je Hajdukov debitant Ferro koji se neometano naklonio i u svojem prvom nastupu, ali i prvom dodiru za Hajduk postigao deseti pogodak u seniorskoj karijeri. 

Gorica je u tom trenutku krenula pritiskati i pokušavati, najviše preko svojeg najopasnijeg igrača Kristijana Lovrića te preko napadača Matara Dieyea. Lovrić je bio jako raspoložen, ali nije uspio uputiti one svoje najopasnije udarce, dok je najveći tragičar Gorice u prvom dijelu bio Matar koji je bio neprecizan ili zasmetao u nekoliko ključnih situacija. Prvo u šestoj minuti nije uspio glavom uputiti opasan udarac, zatim je u 13 upropastio stopostotonu priliku promašivši loptu iz neposredne blizine na Delfijevo proigravanje, a u 30. je blokirao udarac suigrača Lovrića, udarac koji je išao u kut Kalinićevog gola. 

Imao je u tom periodu i Hajduk nekih svojih prilika, a najistaknutija je ostala ona iz 11. minute kad Marko Livaja nije uspio 'lobati' vratara Gorice Dominika Kotarskog. No, Livaja ga je uspio svladati u 39. minuti s bijele točke. Raspoloženi Krovinović ubacio je još jednu upotrebljivu loptu u kazneni prostor, Goričin Joey Suk igrao je rukom, a sudac Tihomir Pejin je nakon VAR provjere pokazao na bijelu točku s koje je Livaja prevario Kotarskog za 2:0.

05.02.2022., Gradski stadion, Velika Gorica - Hrvatski Telekom Prva liga, 22. kolo, HNK Gorica - HNK Hajduk. Marko Livaja. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

U drugom dijelu Gorica je morala baciti sve karte u napad i Rendulić je odmah izvadio Matara i Delfija te uveo Cruza i Dvornekovića, ali i dalje ih je obrana Hajduka dosta dobro limitirala. Tek je Lovrić pokoji put zaprijetio iz daljine, ali nisu to bili njegovi najopasniji pokušaji. 

Sve je to otvorilo obranu domaćina, a jednim dodavanjem ju je  'presjekao' Marko Livaja. Fantastičnom dubinskom prizemnom loptom je u 58. minuti pronašao Jana Mlakara koji iz blizine lakoćom poentira za 3:0 i riješeno pitanje pobjednika. Suci su na prvu označili zaleđe slovenskog napadača, ali nakon VAR provjere utvrđeno je da je bio u dozvoljenoj poziciji. Zanimljivo, Mlakaru je to sedmi pogodak u Hajduku, a još nijedan nije postigao u klasičnom bijelom dresu.

Gorica je sterilno pokušavala ići samo preko Lovrića, a Hajduk je polako čekao da mu se otvori još jedna prilika, i do kraja utakmice dočekao. Sahiti je ubacio s lijeve strane, povratnik u redove Hajduka Dino Mikanović sjajno iz prve spustio loptu, a svojim drugim pogotkom Marko Livaja je povisio rezultat na 4:0 i došao do 17. pogotka u HNL-u ove sezone čime je uvjerljivo na vrhu ljestvice strijelaca.

05.02.2022., Gradski stadion, Velika Gorica - Hrvatski Telekom Prva liga, 22. kolo, HNK Gorica - HNK Hajduk. Jani Atanasov, Francisco Reis Ferreira Ferro, Filip Krovinovic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Osim sjajnih prvih nastupa Ferra i Mikanovića, valja istaknuti i vrhunsku igru još jednog pojačanja, Austrijanca Lukasa Grgića koji je u veznom redu oduzeo pregršt lopti i osvojio 'mali milijun' duela. Izostanak Josipa Vukovića se nije osjetio, dapače, i više je nego nadomješten.

Hajduk je sada došao na 41 bod, dok je momčad Gorice ostala na 29 bodova. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

GORICA
0-4
HAJDUK
Ferro 3', Livaja 39' (p), 83', Mlakar 58'
Prva HNL, 22. kolo, 15:00, Velika Gorica
KRAJ!

Apsolutna dominacija Hajduka u Gorici. Nakon deset uzastopnih utakmica bez pobjede u Gorici bijeli su sad u nizu od dvije pobjede na ovom gostovanju. S 4:0 ovaj put Gorica nije bio ni blizu, kvaliteta Livaje, Krovinovića, Ferra i društva došla je do izražaja u punom svjetlu i Hajduk pod Dambrauskasom i dalje ostaje neporažen uz nova tri boda.

90'

Igrat će se još dvije minute u Gorici.

0:4 ZA HAJDUK

GOOOOOOL! Sad već možemo reći da je Hajduk razbio Goricu. Nakon ubačaja s lijeve strane povratnik Dino Mikanović je na desnoj mirno iz prve povratno spustio loptu za Livaju, a ovaj pogađa isto iz prve u sami kut za potop domaćina.

Zamjena
75' (Zamjena)

Gergo Lovrencsics i Jani Atanasov napuštaju igru, a ulaze Emir Sahiti te po prvi put Hajdukov povratnik, Dino Mikanović.

Žuti karton
74' (Žuti karton )

Steenvoorden igra katastrofalnu utakmicu, nakon nekoliko velikih grešaka nesmotreno i nespretno sapliće Ljubičića i zarađuje žuti karton.

72'

Krovinović je primio sjajno dodavanje Grgića i pokušao s 20-ak metara, no Kotarski sigurno hvata njegov pokušaj.

70'

Još jednom prijeti Lovrić iz slobodnog udarca. Sad je probao oko živog zida, ali Kalinić je ponovno siguran.

66'

Ljubičić je imao priliku na rubu kaznenog prostora, ali ispriječili su mu se Steenvoorden i Krizmanić te ga blokirali.

0:3 ZA HAJDUK

GOOOOOOOL! Ne samo da je pospremio pogodak u prvom dijelu, nego nam je pružio i ovaj velemajstorski potez. Marko Livaja je u 58. minuti dubinskom loptom kakva se rijetko viđa pronašao Jana Mlakara koji je izbio sam pred Kotarskog i poentirao za 0:3 Hajduka. Suci su prvotno označili zaleđe, no nakon provjere utvrđeno je da je Mlakar bio u dozvoljenoj poziciji.

54'

Još jednom pokušava Lovrić. Krilni napadač Gorice pokušao je iznenaditi Kalinića izravnim udarcem kad su svi očekivali centaršut, ali vratar Hajduka je bio spreman.

48'

Prva prilika za Goricu u drugom dijelu. Kristijan Lovrić se sjajano izborio za udarac s lijeve strane s desetak metara, ali njegov udarac sjajanom reakcijom brani Kalinić.

46'

Tihomir Pejin dao je znak za početak drugog poluvremena u Velikoj Gorici. Domaća momčad će, ako želi bodove, morati baciti sve karte u napad, dok Hajduk s dva gola prednosti više ne mora jurcati po pogotke. Bit će zanimljivo vidjeti kako će momčadi pristupiti drugom dijelu  susreta s obzirom na trenutan rezultat. Rendulić je u igru uveo Cruza i Dvornekovića umjesto Matara i Delfija.

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Završilo je prvih 45 minuta u Velikoj Gorici i doslovno od samog početka nije upitno tko vodi glavnu riječ. Već u trećoj minuti slomljen je otpor domaćina i bilo je samo pitanje vremena kad će stići i drugi gol. Hajduk sad mirno može čekati nastavak utakmice jer Gorica se mora okrenuti riziku da eventualno iznenadi. Što će njen obrambeni blok učiniti još slabijim.

45'

Igrat će se minimalno dvije minute sudačke nadoknade u Velikoj Gorici.

44'

Nažalost po igrače, posebno vratare, počeo je podosta jako puhati vjetar.

43'

Hajduk na krilima vodstva igra još poletnije, a kod igrača Gorice osjeća se nesigurnost. Dobro će im doći odmor.

Penal
39' (Penal)

GOOOOL!!! Livaja je bio precizan i to je 2:0 za Hajduk.

38'

Ipak jedanaesterac za Hajduk! Potvrđena je ruka u kaznenom prostoru i Marko Livaja ide izvesti najstrožu kaznu.

35'

Igrači Hajduka tražili su jedanaesterac zbog navodnog igranja rukom i dok su se bunili umalo je Gorica izvela kontru opasnu po gol. Kako god, kad je igra zaustavljena, provjerila se VAR snimka.

20'

Uoči utakmice došlo je do tučnjave huligana, a više čitajte OVDJE.

10'

Gorica se otvorila i pokušava zaprijetiti, ali sve je više prostora za Hajduk.

Gol
3' (Gol)

GOOOL!!! Krovinović je ubacio, a Ferro skače iznad svih i zabija u debiju!

2'

Mitrović je napravio prekršaj i Hajduk ima prekid u dobroj poziciji, slijeva blizu kaznenog prostora.

1'

Iako nije bio opasan pokušaj, bilježi se da je Lovrić pucao u okvir gola Hajduka.

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica i prvi je s centra krenuo Hajduk.

Sve je spremno za početak utakmice, vrijeme je hladno, ali nema vjetra ni kiše.

Što se ostalih utakmica tiče, Slaven Belupo i Šibenik su jučer odigrali 1:1, još danas od 18 sati igraju Rijeka i Lokomotiva, a sutra su na rasporedu Hrvatski dragovoljac i Osijek te Istra i Dinamo.

Stadion u Velikoj Gorici solidno je popunjen, posebno za hrvatske prilike.

Zbog žutih kartona ne mogu igrati Josip Vuković i Marco Fossati, a Stipe Biuk je ostao u Splitu zbog ozljede.

- Velika Gorica, tamošnji klub, njegov predsjednik, moji bivši pomoćnici i igrači uvijek će mi ostati u lijepom sjećanju, stekao sam ondje prijatelje za cijeli život, ali moj život sada je Hajduk. Imamo jasan plan: 17 pobjeda u drugom dijelu prvenstva. Pobijedili smo Šibenik, ostalo nam je da ih izborimo još 16 - izjavio je uoči utakmice trener Hajduka Valdas Dambrauskas.

SASTAVI

GORICA: Kotarski, Mitrović, Steenvoorden, Krizmanić, Keita, Babec, Suk, Delfi, Kalik, Lovrić, Dieye.

HAJDUK: Kalinić, Katić, Elez, Ferro, Lovrencsics, Grgić, Atanasov, Krovinović, Melnjak, Mlakar, Livaja.

Splićani žele nastaviti lov na Dinamo i pritom si ne mogu dozvoliti nijedan kiks, no protiv Gorice to neće biti lako.

Komentara 62

Avatar antikomunist2
antikomunist2
15:46 05.02.2022.

Izgleda kako su jedan do dva penala po utakmici za Hajduk obveza za sve suce!

PO
Povremenik
15:52 05.02.2022.

ajmo još jedan penal da ne mjauču, dobro je bebek rekao, 100% istina

DU
Deleted user
15:40 05.02.2022.

kako san i reka dvadeset minuta i penal za hajduk, sad ce se goricini igraci iznervirat nakon svih kradja pa im ne gine crveni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije