24.02.2022. u 20:41
Španjolci su s ukupnih 3:2 ipak prošli u osminu finala te ostaju u igri za finale koje se igra na njihovom stadionu.

Nogometaši zagrebačkog Dinama nisu se uspjeli plasirati u osminu finala Europske lige, u uzvratnom dvoboju šesnaestine finala na svom su terenu svladali šesterostrukog pobjednika ovog natjecanja Sevillu 1:0 (0:0), no kako je u prvom dvoboju prije tjedan dana Sevilla bila bolja s 3:1 prošla je dalje s ukupnih 3:2.

Jedini pogodak na utakmici postigao je Mislav Oršić u 65. minuti iz kaznenog udarca kojega je skrivio Acuna igravši rukom u svom šesnaestercu.

24.02.2022., stadion Maksimir, Zagreb - Uzvratna utakmica sesnaestine finala UEFA Europske lige, GNK Dinamo - FC Sevilla. sudac Francois Letexier, Josip Misic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dinamo je u uzvratni susret protiv ionako mnogo jače Seville krenuo oslabljen neigranjem dvojice važnih veznjaka, kapetana Ademija i Ivanušeca, a u obrani su nedostajali pouzdani Danac Lauritsen i Perić. U takvoj situaciji iluzorno je bilo očekivati kako se mogu nadoknaditi dva gola zaostatka iz prvog dvoboja otprije tjedan dana.

Tijekom prvog poluvremena Dinamo je pokušavao visokim presingom oduzeti loptu Sevilli na njezinoj polovici terena, a to mu je uspijevalo tek sporadično. Ipak, već u četvrtoj minuti Dinamo je uspio zaprijetiti, Ristovski je uputio dijagonalu s desnog boka u kazneni prostor gostiju prema natrčalom Štefulju, no ubačaj lijevog bočnog zagrebačkog sastava prema sredini šesnaesterca očistio je Kounde.

Novu prijetnju Dinamo je stvorio u 20. minuti kada je udarac s distance okušao Mišić, lopta je pogodila blok Diega Carlosa i umalo se odbila u mrežu iza Bonoua

24.02.2022., stadion Maksimir, Zagreb - Uzvratna utakmica sesnaestine finala UEFA Europske lige, GNK Dinamo - FC Sevilla. Dominik Livakovic Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Domaći su tražili kazneni udarac u 34. minuti nakon sudara Gojaka i Diega Carlosa u kaznenom prostoru Seville, no francuski sudac Letexier samo je odmahnuo rukom, a usporena snimka mu je dala za pravo u procjeni.

Jedinu prliku u prvih 45 minuta Sevilla je stvorila u 44. minuti kada se Gomez ubacio u kazneni prostor, ali njegov udarac s desetak metara blokirao je Mišić.

Drugo poluvrijeme započelo je dominacijom Seville koja je krenula ambicioznije prema vratima Dinama, pa je tako već u 48. minuti glavom pucao Kounde, no bio je to lak zadatak za Livakovića. Dinamov vratar s još je nekoliko pravodobnih izlazaka sa svog gola držao svoju momčad u igri da bi u 63. minuti, potpuno suprotno slijedu događaja na travnjaku Dinamo dobio kazneni udarac.

Mladi Marko Bulat je prihvatio loptu u kaznenom prostoru, a ona se od njegova koljena odbila u ruku Acune pa je Letexier pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Oršić.

24.02.2022., stadion Maksimir, Zagreb - Uzvratna utakmica sesnaestine finala UEFA Europske lige, GNK Dinamo - FC Sevilla. Mislav Orsic Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Vodeći pogodak u kombinaciji s promjenama trenera Kopića, koji je uveo Špikića, Bočkaja i Emrelija, dao je novu snagu Dinamu koji je zagospodario terenom te u 75. i 76. minuti imao dvije izgledne situacije i za drugi pogodak, no udarce Bočkaja i Menala zaustavio je Bonou.

Posljednju priliku kazniti Sevillu za dekadentnu igru u Zagrebu imao je Oršić koji je u 89. minuti s dvadesetak metara pokušao iz poluvoleja, no njegov udarac prohujao je metar pored vratnice.

Sevilla je čak sudačku nadoknadu igrala i s desetoricom jer je zbog dva žuta kartona isključen danski reprezentativac Delaney.

>>> Sevilla u prvoj utakmici stvorila veliku prednost nad Dinamom

DINAMO
Oršić 65' (p)
1-0
SEVILLA
Europska liga, 1/16 finala (uzvrat), 18:45, Zagreb, stadion Maksimir
Kraj
KRAJ (Kraj)

Nažalost, kraj! Dinamo nije uspio zabiti još jedan gol, ali pobijedio je moćnu Sevillu i pokazao da mu je mjesto u Europi s velikanima. Šteta za one tri minute u prvoj utakmici, kad se zapravo sve prelomilo i odlučilo.

90'+4

Prekršaj na centru, svi idu prema naprijed pa i Livaković!

90'+2

Nažalost, nakon ubačaja i odbijene lopte, francuski sudac vidio je prekršaj Theophilea u napadu.

90'+2

Bočkaj će izvesti slobodni udarac.

Drugi žuti karton
90'+1 (Drugi žuti karton )

Delaney je dobio drugi žuti karton! S desne strane na oko 18 metara od gola, napravio je prekršaj na Emreliju.

90'

Igrat će se minimalno četiri minute sudačke nadoknade.

90'

Koundé je ostao na travnjaku i čim je igra zaustavljena, pridigao se.

89'

Oršić je opalio "iz koljena" s 18 metara, ali ide lopta kraj gola.

89'

Dinamo je bez Petkovića i s Menalom, Špikićem i Bočkajem brži, opasniji, dominantniji.

87'

Praktički više nema veznog reda, iz zadnje linije ide se prema naprijed. Sve što ima, Dinamo je dao prema naprijed.

81'

Rafa Mir napustio je igru, a ušao je En-Nesyri.

80'

Rafa Mir sjurio se u kontru, ali puca preko gola. Pomogao je i Mišić koji mu je smetao.

78'

Navas odlično ubacuje s desne strane, ali Ocampos glavom puca kraj gola.

76'

Izniman pritisak Dinama, drugi gol visi u zraku! Sevilla se svim silama brani. Bočkaj je prvo pucao u blok i malo iznad gola, a potom nakon udarca iz kuta Menalu Bono jedva "skida" udarac uz stativu.

Zamjena
74' (Zamjena)

Gojaka mijenja Menalo.

Zamjena
71' (Zamjena)

Jordan mijenja Rakitića, koji je dobio ovacije s Maksimira. Coronu pak mijenja Torres.

71'

Rakitić s 18 metara puca visoko preko gola.

Žuti karton
66' (Žuti karton )

Delaney je dobio žuti karton zbog preoštrog starta i propušta iduću europsku utakmicu.

Gol
65' (Gol)

GOOOL!!! Mislav Oršić zabio je za 1:0 i sad je apsolutno sve moguće!

Penal
63' (Penal)

Penal za Dinamo! Acuna je dirao loptu rukom u dvoboju s Bulatom i još je dobio žuti karton.

Zamjena
62' (Zamjena)

Eto promjena! Ristovski ide iz igre, mijenja ga Špikić. Umjesto Petkovića ide Emreli, a umjesto Štefulja će zaigrati Bočkaj.

60'

Kompletno drugo poluvrijeme zasad pripada španjolskoj momčadi. Sakrili su nogometaši Seville loptu Dinamu i rutinirano idu prema kraju utakmice. Vrijeme je da Kopić nešto promijeni i odluči se za dodatni rizik.

Zamjena
53' (Zamjena)

Tolića mijenja Bulat.

48'

Corona je ubacio s lijeve strane i "niotkud" se pojavio Koundé pa neometan s nekoliko metara pucao glavom, ali loše pa Livaković to lako hvata.

48'

Sevillin trener Julen Lopetegui za ovu utakmicu uspješno je, bar zasad, uspio zatvoriti Mislava Oršića, najopasnijeg igrača Dinama u prvoj utakmici.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme i prvi napada Dinamo!

Zamjena
(Zamjena)

Navas mijenja Montiela, a Delaney ozlijeđenog Diega Carlosa. Željko Kopić nije napravio nijednu zamjenu.

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Završilo je prvih 45 minuta, u kojima je Dinamo pokazao puno više, ali rezultatski je sve, nažalost, ostalo isto.

45'+2

Ozljeda je ipak teže naravi, Diego Carlos neće moći nastaviti!

45'

Igrat će se minimalno minuta sudačke nadoknade. I baš kad je to označeno, na travnjak se srušio Diego Carlos i zatražio liječničku pomoć. Igra je zaustavljena.

44'

Opasna prilika za Sevillu, ali Mišić je blokirao pokušaj Gomeza s desetak metara iskosa.

40'

Sve je manje vremena za pogodak u prvom poluvremenu, što su bili plan i želja u Dinamu. No ima još više nego dovoljno do kraja utakmice!

34'

Gojak je ušao u kazneni prostor, Diego Carlos srušio ga je tijelom, ali ništa nije dosuđeno!

27'

Odlučili su se igrači Seville na kombinaciju, ali obrana Dinama lako je to predvidjela i otklonila opasnost.

26'

Mišić je napravio prekršaj na Rakitiću otprilike 35 metara od gola i sad će Sevilla neočekivano dobiti veliku priliku za zaprijetiti.

25'

Nogometaši Seville odugovlače u svakoj situaciji pa čak i kod izvođenja auta, zbog čega im je francuski sudac sad oduzeo loptu te ju dodijelio Dinamu.

22'

I treći korner nije dobro prošao, Oršiću je lopta prešla preko noge i otišla skroz na drugu stranu u gol-aut.

21'

Eto i drugog kornera za Dinamo, ali ponovno je obrana Seville na razini.

19'

Ori se "Slava Ukrajini" maksimirskim stadionom.

18'

Navijačka pjesma sve je glasnija i igrači to osjećaju pa kao da su dodali brzinu više. Sevilla ne može povezati nekoliko dodavanja.

14'

Dinamo je izborio prvi udarac iz kuta, pritisak se nastavlja! Nažalost, lopta je nakon kornera došla do Ristovskog koji s otprilike 18 metara puca loše kraj gola.

11'

Sevilla teško prelazi svoju polovicu igrališta, pritisak Dinama je prežestok trenutno.

8'

Sevilla još uvijek ima inicijativu i posjed, no Dinamo se polako nameće.

4'

Velika prilika za Dinamo! Ristovski je poslao sjajnu dijagonalu u kazneni prostor Seville, Štefulj se bacio i pokušao proigrati povratnom loptom Oršića, ali obrana Sevilla sve je uspjela otkloniti.

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica, idemo Dinamo!

Sve je spremno za početak, Dinamu treba pobjeda od tri razlike za siguran prolaz. Ili dva razlike za napetu završnicu. Kako god, samo neka je prolaz!

SASTAVI

DINAMO: Livaković (c) - Theophile, Šutalo, Franjić - Ristovski, Tolić, Mišić, Gojak, Štefulj - Petković, Oršić.

SEVILLA: Bounou - Montiel, Koundé, Diego Carlos, Acuna - Rakitić (c), Fernando, Gómez - Corona, Rafa Mir, Ocampos.


Foto: Uefa.com

Dinamo će imati podršku oko 11.000 gledatelja koji će biti na dvije zapadne tribine, dvije sjeverne pa i na južnoj tribini koja je ovaj put domaća. Ulaznice su rasprodane isti dan kad su puštene u prodaju, a da istočna tribina zbog potresa nije izvan funkcije, na Maksimiru bi bilo još navijača.

Dinamu će pravdu dijeliti Francuz Francois Letexier (32), koji je u elitnom razredu francuskog nogometa počeo suditi 2016., a smatra se jednim od najboljih sudaca mlađe generacije u Europi. 

Letexier je već sudio plavima. U srpnju 2018. vodio je uzvratni susret drugog pretkola Lige prvaka između Hapoel Beer Sheve i Dinama. Susret u izraelskoj Be'er Shevi završio je 2:2, a Dinamo se ukupnim rezultatom 7:2, zahvaljujući uvjerljivoj 5:0 pobjedi u Zagrebu, plasirao u treće pretkolo.

- Očekuje nas velika europska utakmica protiv jakog suparnika, ozbiljno iskušenje za sve nas. Cilj je prezentirati se na pravi način i doći do željenog rezultata. Sretni smo i zadovoljni što je interes velik, karte su rasprodane, pa uz pomoć navijača koji će nam biti vjetar u leđa odigramo pravu utakmicu - rekao je trener Dinama Željko Kopić prije utakmice.

Utakmicu možete pratiti na Arena Sport 1.

Momčad iz Andaluzije, predvođena Ivanom Rakitićem, ima 3:1 iz prve utakmice, no plavi su pokazali da mogu nadoknaditi takav zaostatak.

Komentara 20

DS
Duje@splitski
19:18 24.02.2022.

Ja, veliki Hajdukovac želim od sveg srca da pobijedi Dinamo. Raketa, sorry! Navijam za hrvatske klubove i hrvatski nogomet.

FR
freeshooter
16:38 24.02.2022.

Svi navijači, moji dinamovci, svi moji navijači hrvatskog nogometa...svi na dalekovidnicu (tv) i dalekoglednicu (maksimir)...i skupimo misli, i dajmo pozitivnu energiju, i dajmo podršku i snagu našim plavim lavovima za veliku pobjedu, ajmooooo dinamooo...samo jako...idemo dalje...ale ale dinamo ale...

CR
crocro
19:28 24.02.2022.

Prema onome što je do sada pokazao Petković, Dinamo ga treba odmah dati na posudbu NK Vatrogasac iz Brezove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije