'OVI IGRAČI GRIZU'

Dalićev adut: Nema plakanja, Dinamo može riješiti i Sevillu i Osijek! Spremni su! A Hajduk...

Marcelo Brozović pozitivan na koronavirus
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
24.02.2022.
u 07:00

Meni se Dinamo na način na koji je igrao svidio i mislim da je realnost da sada isto tako mora nastaviti u Zagrebu. Nema od čekanja ničega. Veselim se vidjeti na koji će Dinamo način to pokušati ostvariti... Ako prođe Sevilla, utješno je da je netko iz Španjolske jer sam tu. Manje je tuga ako Dinamo ispadne od nekog Španjolca, ali navijam za Dinamo, to nema dileme...

Hrvatski reprezentativni napadač, Ante Budimir, vratio se na travnjak nakon ozljede i odmah pokazao koliko daje svojoj Osasuni.  U Kupu kralja je u susretu s Deportivom zabio gol, na kraju se pokazalo - pobjednički. 

- Sad mogu reći da sam zdrav, zadovoljan, sretan. Imam kontinuitet nakon što sam morao napraviti tu stanku, nisam mogao zbog ozljede više nastaviti. Mislim da mi nedostaje ta zadnja stvar, za napadača najbitnije, ući u taj golgeterski niz, u formu ispred gola. Ali radim i mislim da će i to doći s vremenom - priča nam Dalićev adut. 

I protiv Seville ste odigrali odličnu utakmicu. Osasuna je osvojila bitan bod, a vi visoku ocjenu u susretu protiv najbolje obrane La Lige. 

- Sevilla je ekipa koja je vrhunska, ekipa koja ima vrhunski roster igrača. Odigrali smo jednu dobru utakmicu, držali ih daleko od našeg gola, bili al pari s njima, na kraju jako važan bod za nas. Mislim da smo pokazali da možemo igrati s ekipama iz vrha španjolske lige.

Bilo je to tik pred prvi susret Dinama i Seville u kojemu su Andalužani slavili 3:1 i to, možemo reći, 'blitz Kriegom' pred kraj prvoga dijela. 

- Nekako je tih pet minuta bilo baš furiozno što se tiče Seville, ali Dinamo je imao dobrih situacija. Izvanredan udarac Oršića koji je Bono skinuo još bolje. Sevilla je kvalitetna na svim linijama, počevši od golmana. Bono je na toj utakmici pokazao tri, četiri vrhunske obrane. Po meni je jedan od najboljih golmana u Španjolskoj, trenutačno. Nažalost, protiv Dinama su pokazali da imaju tu kvalitetu i kad treba zabiti i kad se treba braniti. Međutim, opet kažem, Dinamo je po meni u jednom trenutku utakmice pokazao da je s razlogom ovdje gdje je i da se može potući s njima, samo što ipak treba odraditi savršenu utakmicu protiv ekipe kao što je Sevilla. 

Sevilla je i protiv vaše momčadi, kao i protiv Dinama, imala jedanaesterac. Oba puta ga je pucao Ivan Rakitić, protiv vas je promašio, ali protiv Dinama nije. No, nakon oba su se 'vukli repovi' je li penala uopće bilo. 

- Teško mi je previše ulaziti u sudačke odluke, ali što se tiče VAR-a generalno, volim kada sudac na terenu odluči i da je za njega to to. Navikao sam na takvo suđenje. Super je da postoji tehnologija ako je sudac nečemu okrenut leđima, ali ako ti nešto vidiš, sa svoja dva oka i za tebe je to kontakt ili nije i ti ga jesi ili nisi sudio, onda je to to. Nema mi smisla da sudac, recimo, ne dosudi penal i onda ga VAR soba zove i on mijenja mišljenje. Nadam se da me razumijete. Nisam protiv VAR-a, ali suci su s razlogom na travnjaku, među nama igračima, plaćeni su na kraju krajeva za taj posao koji rade... Trebali bi sami odlučivati koliko god je moguće. Ako si nešto odlučio, drži se svoje odluke i onoga što si vidio u tom trenutku. 

Jeste li se čuli s Rakitićem nakon susreta? Jeste li mu čestitali?

- Nisam se čuo s Raketom nakon Dinama. 

I sami ste najavili da se Dinamo treba postaviti proaktivno, a ne ići na to da se "samo ne izgubi". Kopić je postavio momčad ofenzivno, Dinamo je stvarao presing, prilike. Na kraju dvije minute 'blackouta' i sve pada u vodu...Što mislite, može li Dinamo preokrenuti rezultat u Zagrebu i na koji način to pokušati učiniti?

- Svidjelo mi se kako je Dinamo bio postavljen. Dinamo je imao još barem jednu, dvije sigurne situacije. To je super. Zabiti Sevilli gol u gostima, iako, OK nema više tog pravila pa ne igra toliku važnost, ali mislim da je to stvarno super. Mislim, možemo mi sada pričati da oni da su se povukli možda ne bi primili tri gola, ne znam, ali o tome nema smisla sada pričati. Meni se Dinamo na način na koji je igrao svidio i mislim da je realnost da sada isto tako mora nastaviti u Zagrebu. Nema od čekanja ničega. Veselim se vidjeti na koji će Dinamo način to pokušati ostvariti.

Kopić na Maksimiru na raspolaganju neće imati Arijana Ademija, Luku Ivanušeca, a i posljednja linija obrane bit će oslabljena bez ozlijeđenog Dine Perića te Rasmusa Lauritsena koji je bolestan. Nema ni Komnena Andrića... Kako nadomjestiti takve igrače?

- Ima i Sevilla problema s ozljedama, ali i igrače koji su se tek oporavili. I Ademi i Ivanušec su dva reprezentativca i za Dinamo jako su bitni za momčad. Ali Sevilla vjerojatno neće imati Martiala, nema ni Susa, ni Lamele, tako da nije ni Sevilla u savršenom stanju, a vidjet ćemo kako će se to sve odraziti na ovaj susret. Ne možemo reći da Ivanušec i Ademi nisu nositelji, jesu i trenutak je nezgodan, ali što je tu je. Dosta se sve stavlja na leđa Orši, ali da, bilo bi lijepo opet vidjeti neku reprizu Atalante ili Tottenhama. Bit će sigurno opet posebna večer i siguran sam da će Dinamo dati sve od sebe i u devet sati ćemo vidjeti što je to dalo.

A vi biste da prođe...

- Dinamo, Dinamo, Dinamo! Definitivno Dinamo! Ali ajde, ako prođe Sevilla, utješno je da je netko iz Španjolske jer sam tu. Manje je tuga ako Dinamo ispadne od nekog Španjolca, ali navijam za Dinamo, to nema dileme.

Imate li neki recept za Sevillu?

- Veselim se utakmici, vjerujem da će e u Zagrebu opet osjetiti ona atmosfera s europskih utakmica. Dinamo je pokazao da stvarno kad je trebalo biti, da su bili na razini, a prije svega na razini tog pristupa i želje. Ne može se uvijek utjecati na rezultat. Ali Dinamo koji je uvijek spreman i kompetitivan s najboljim europskim klubovima, koji se natječe, to već puno znači. Uživat ću gledajući to, već to će biti velika stvar. A recept? Neka Oršić zabije tri komada i prolaz je tu! Haha! 

Dinamu slijedi i uzbudljivi HNL. Odmah nakon Seville u nedjelju idu na noge Osijeku, jednom od glavnih konkurenata za naslov. 

- Ne mislim da je Dinamu četvrtak neka nagrada ili bonus pa kao idemo to odigrati i kako bude - bude, okej. Ne vjerujem da im je Osijek važniji od Seville. To su igrači koji su spremni, koji grizu i mentalno i fizički su spremni, mogu igrati u više smjerova. Sigurno su fokusirani na četvrtak, a za Osijek ima vremena. Osijek će doći poslije toga. Realno, mislim da svi želimo igrati više srijeda, četvrtak, nedjelja, nego nedjelja - nedjelja. Nema sada plakanja 'joj, imam Osijek'. Da, imam ga, ali imam prvo Sevillu i to za koju sam uvjeren da ti dečki mogu napraviti iskorak. U petak će se okrenuti Osijeku pa će se prebaciti HNL. 

Sada se Hajduk opasno podigao i uz Rijeku i Osijek se ubacio u bitku za naslov prvaka. Kako vi vidite omjer tih snaga, je li Dinamova pozicija ugrožena?

- Definitivno da se razdvojila malo tablica i vidim da donji dio u jednu ruku ni ne postoji. Ima sredina i vrh koji je jako zanimljiv. Čekaju nas derbiji za vikend već i zanimljivo je. Znam da je sa svih strana i u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci posebna  želja da se napravi taj iskorak, a nama je sa strane to sve onda puno zanimljivije pratiti. Bit će gušt pratiti do kraja. 

Hajduk se naglo ove sezone našao u toj užoj i konkretnijoj utrci za naslov.

- Mislim da oni dosta dugo već slažu tu momčad, da imaju proces, da to nije preko noći. Livaja je tu godinu dana, došao je Kalinić, i Nikola i Lovre...Nisam pretjerano detaljno pratio, ali koliko vidim, nije to nešto preko noći. Vidjet ćemo imaju li snage držati pobjednički tempo. Opet, ne mogu reći da će se netko umoriti pobjeđivati, ako uđu u dobar niz, oni žive za to... I Dinamu se dogode teške utakmice kao što je bila i ova protiv Lokomotive, tako da će sigurno biti zanimljivo.

Niti u španjolskoj nije ništa manje zanimljivo. Sevilla se drži visoko, Modrić i društvo i dalje čuvaju prvo mjesto, a Barcelona se ponovno rađa dolaskom Xavija. 

- Sami vrh mislim da je bez Barce i Ateltica osuđen na Real samo. Tu je Sevilla, ali i ona je na minus šest bodova, što je već dosta. Još uvijek je ona jedini realni protukandidat. Barca i Atletico su daleko od titule, ali imaju i dalje borbu za Ligu prvaka jer Betis je dobar, Betis dobro igra i moglo bi se dogoditi da nedostaje jedno mjesto za jedan veliki klub. Što se bitke za naslov tiče, da, tu je Sevilla, ali mi se čini da Real ipak gazi prema peharu. 

Osasuna je, pak, sigurna na samoj sredini tablice. Jeste li zadovoljni tu ili razmišljate da je vrijeme za nove izazove?

- Lijepo nam je u sredini, ali ljepše je još biti gore. Imali smo utakmicu s Atleticom gdje bismo se pobjedom približili tom osmom ili sedmom mjestu, ali nismo uspjeli. Bez obzira na sve, mislim da možemo bolje i više. Tako gledam i na sebe. Zadovoljan sam, ali treba uvijek stremiti ka višem. Trebamo u tome nastojati i biti ambiciozni

Nažalost, zbog ozljede ste izostali i s posljednjih reprezentativnih akcija. Kako gledate sada na reprezentaciju, razmišljate li o njoj?

- Vraćam se opet na ambiciju. Kroz ovo svoje klupsko se želim pokazati da zaslužujem mjesto među najboljim hrvatskim nogometašima. Žao mi je naravno što sam zadnja tri okupljanja propustio zbog ozljede, ali sve je to dio sporta. Veselim se da sam sada opet zdrav i da mogu konkurirati. Sigurno da ako mogu doći među najbolje hrvatske nogometaše da me to veseli i da sam za to uvijek spreman. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije