FEYENOORD JE PAO

Roma je prvak Konferencijske lige, a Mourinho je ušao u povijest

Roma - Feyenoord
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.05.2022.
u 22:49

Roma je podigla svoj prvi europski pehar!

Roma je prvak Konferencijske lige! U prvom izadnju ovog trećeg po snazi europskog klupsog natjecanja, vučica je igrala s Feyenordoom kojega je svladala rezultatom 1:0.

Finale se igralo u Kombetare Areni koja može primiti 21.690 gledatelja, a sve ulaznice su bile rasprodane. A ova je utakmica ispisala i povijest barem za jednog čovjeka. Naime, nakon što je slavio u Ligi prvaka i Europskoj ligi, portugalski strateg Jose Mourinho protiv Feyenoorda u Tirani je uzeo i pehar u trećem europskom natjecanju, u prvom izdanju Konferencijske lige. 

Romi je to prvi europski trofej još od 1961. godine, kada je osvojila Kup velesajamskih gradova. "Vučica" je igrala još dva finala, no oba je izgubila - 1984. u finalu Kupa prvaka od Liverpoola, a 1991. od Intera u finalu Kupa UEFA.

S druge strane Feyenoord je doživio prvi poraz u svom četvrtom europskom finalu. Nizozemski sastav je 1970. osvojio Kup prvaka, a potom dva puta Kup UEFA - 1974. i 2002. godine.

Jose Mourinho je prisiljen bio napraviti zamjenu već na početku. Henrikh Mkhitaryan nije mogao nastaviti igru zbog ozljede, pa je ušao Sergio Oliveira. Armenac nije igrao od konca travnja kada je u polufinalu protiv Leicester Cityja zadobio ozljedu mišića. Bilo je upitno hoće li se oporaviti do finala, no započeo je susret od prve minute. Na njegovu žalost, izdržao je svega 15 minuta.

Pola sata utakmice jedva da smo vidjeli smao iti jednu smislenu akciju, ali onda u 32. minuti se ukazao - Zaniolo! Zabio je svoj peti pogodak u Konferencijskoj ligi za vodstvo Rome ljevicom i to baš u 'malom Rimu' nakon što mu je odličnu loptu dodao Gianluca Mancini. Četiri minute kasnije vidjeli smo i naguravanje na travnjaku. Desers je gurnuo jednog Rominog igrača u duelu pa je krenulo malo košmara, ali je sudac sve riješio. U međuvremenu je Pelegrinni zaradio žuti karton zbog svađe sa sucem. S 1:0 se otišlo i na pauzu.

Drugo poluvrijeme savršeno je otvorio Feyenoord. Gernot Trauner nije iskoristio veliku šansu nakon što je primio lijep pas u šesnaestercu. Pucao je, ali je pogodio desnu stativu, ali Guus Til je pokupio odbijanac, lopta je išla u donji lijevi kut, ali Rui Patricio ju zaustavlja sa sjajnom obranom.  

Bunila se nizozemska momčad  da je Bryan Cristante igrao rukom u šesnaestercu, ali je sudac signalizirao da nije penal i da se igra dalje, a potvrdio je to i VAR, ali Feyenoord nije popustio. Tyrell Malacia se našao u dobroj poziciji za šut na rubu šesnaesterca i pucao po golu. Lopta je išla u desnu stranu gola, ali ju je Rui Patricio odbio u stativu i tu je stala dominacija Nizozemaca. 

Kapetan Rome Lorenzo Pellegrini se na šut i opalio iz sve snage u desnu stranu gola. Na njegovu nesreću, Justin Bijlow je to sjajno obranio.

Do kraja nismo vidjeli puno novih prilika, osim jedne za Feyenoord u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je Linssen promašio loptu u izglednoj situaciji, a  Roma je samo čekala da sudac odsvira kraj kako bi podigla svoj prvi europski pehar.

 

ROMA - FEYENOORD 1-0

TIRANA. Arena Kombetare - 22.500 gledatelja; Sudac: Istvan Kovacs (Rum)

Strijelci: 1-0 Zaniolo (32)

Žuti kartoni: Pellegrini, Zalewski, Patricio, Spinazzola / Trauner

Crveni kartoni: - 

Roma : Rui Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Karsdorp (od 89. Vina), Cristante, Mkhitarjan (od 17. Oliveira), Zalewski (od 67. Spinazzola) - Zaniolo (od 67. Veretout), Pellegrini - Abraham (od 89. Šomurodov). Trener: Jose Mourinho

Feyenoord: Bijlow - Geertruida, Trauner (od 73. Pedersen), Senesi, Malacia (od 88. Jahanbakhsh) - Aursnes, Til (od 59. Toornstra), Kokcu (od 88. Walemark) - Nelson (od 73. Linssen), Dessers, Sinisterra. Trener: Arne Slot (Niz)

 

 
>> Igrači Dinama nakon Hajduka:

Komentara 1

OL
oLo
23:50 25.05.2022.

Albanija ima stadion a Hrvatska ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije