STUDIO VEČERNJEG

VIDEO Peternac: Mamić je forsirao razvoj mladih igrača. Kod Baturine je to stalo i zato kasni

Salzburg: Nogometaši Dinama odradili trening uoči sutrašnje utakmice protiv RB Salzburga
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
16.09.2024.
u 12:32

U studiju Večernjeg gost je bio slavni napadač Alen Peternac. Navijači ga se još sjećaju u dresu Dinama, a kasnije je u klubu radio kao pomoćni trener. Prokomentirao je akutalna događanja u Dinamu i HNL-u te se osvrnuo na Ligu prvaka koji plavi otvaraju utakmiicom protiv Bayerna

Dinamo u utorak otvara natjecanje u novome izdanju Lige prvaka. Pred plavima je bavarski gorostas Bayern u čijoj će Allianz Areni hrvatski prvak gostovati. Tamo dolaze nakon šokantnog poraza od Hajduka u derbiju 6. kola HNL-a koji ih je ostavio na trećoj poziciji uoči početka važnim utakmicama natrpanog perioda. Dinamo ima izvrsnu momčad, no igra u derbiju kazala je da postoje rupe u pristupu koje će Sergej Jakirović morati sanirati kako bi osigurao novu obranu naslova i kompetitivnost u najvišem razredu europskog klupskog nogometa. Sva ta i druga pitanja je u studiju Večernjeg lista sa Željkom Jankovićem komentirao bivši igrač i nekadašnji pomoćni trener Dinama, Alen Peternac.

"Turbulentno od samog početka. Nakon svih turbulencija i prozivki u Hajduku. Ranjeni lav je najopasniji. Gattuso je odlično pripremio momčad i izolirao momčad od pritisaka. Hajduk je odlično odigrao. Nisu dozvoljavali Dinamu da se razigra. Žao mi je starta Dinama. Ako Hajduk dolazi tako ranjen, žao mi je da nisu napali kao zadnjih 20. Raniji gol bi ih skroz smirio. Prvo poluvrijeme je bilo odmjeravanje. Hajduk je dobro stajao, a Dinamovi napadi su bili jalovi. Hajduk je pratila i sreća. Povijesna i dobra pobjeda za Hajduk", rekao je Alen Peternac.

"Naučili smo Marka Livaju da zabija golove. Prošla sezona je bila lošija, ali Gattuso ga je uspio vratiti. Dobio ga je da trči i bori se. Vidi se da je mršaviji u licu i tijelu i spreman sto posto. Može trčati i vidjeli smo u koliko golova sudjeluje", rekao je pa se s daškom optimizma osvrnuo na prvu utakmicu Lige prvaka: "Liga prvaka. To je plus za sve nas navijače i Hrvatsku. Ne možemo se mjeriti s Bayernom, ali uvijek možemo dobro odigrati. Razne smo pobjeđivali, ali Bayern je bolji i sada odlično izgleda. Sigurno su željni dobrih rezultata od prošle godine. Bit će teško, ali možda se nešto dogodi kao Dinamo - Hajduk."

"Naravno da se uvijek čeka Liga prvaka. Uvijek govorimo da smo koncentrirani na ovu koju igramo, ali uvijek je u podsvijesti. Kada krene utakmica kao igrač si samo u tome i koncentriran. Nema straha. Čak je i dobra ta pozitivna trema, ali čim počne to se zaboravi", rekao je bivši napadač Dinama. 

"Ne vidim ništa pozitivno od poraza od Hajduka. Bilo bi bolje za samopouzdanje i svaka pobjeda je bolja od poraza. Dobro je rekao Jakirović da je dobrodošao šamar da se mobiliziraju, ali mislim da je pobjeda ipak bolja", rekao je Peternac o komentaru Sergeja Jakirovića nakon utakmice pa dodao: "Hrvatska ovisi novčano o Ligi prvaka i prodaji igrača. Lijepo je vidjeti Dinamo u toj tablici. Vidjet ćemo kako će to biti. Vjerujem da je to tek početak i da će sve više biti utakmica u budućnosti te da će zarada također rasti."

"Dok sam bio u Dinamu fokus je na HNL-u. Moraš uzeti prvenstvo. Europa je plus. Bildanje momčadi kroz Europu je stvorilo Dinamo s gardom. Imidž se bilda kroz vrijeme i sve rezultate. To nedostaje Rijeci, Hajduku i Osijeku. Žao mi je što smo olako popustili. Hajduk i Rijeka su imali dobru priliku. Šteta za hrvatski nogomet da se toliko Dinamo odlijepio od ostalih ekipa. Bit će to teško izbalansirati", kazao je Peternac.

"Olimpija je Rijeku dobila s igračima koji su prošli HNL i nisu valjali. Primjerice Cordoba protiv Hajduka. Na poluvremenu ga vadimo i odjednom ne valja. Nemamo strpljenja s igračima, takav je mentalitet. Naša struka treba više raditi. Igrača treba pustiti da se privikne, dati mu samopouzdanja i prepoznati ih. Trener Olimpije je sjajno posložio momčad i dao im samopouzdanje. On je jedan od boljih trenera na ovim prostorima i pokazuje što znači struka", rekao je o šokantnom porazu Rijeke od Olimpije rezultatom 5:0.

"Bio sam u procesu Baturininog stvaranja u Dinamu. Za vrijeme Mamića se poticalo razvijanje mladih igrača. Kod Baturine je stalo. Bile su smjene četiri trenera. Oni su više išli na sigurnost i nisu imali prostora da s njime krenu i da mu se da značajnija uloga. Mamić je forsirao taj razvoj, ali od kad nema njega nema tog procesa", komentirao je Peternac sporost i zastajkivanje u razvoju Martina Baturine.

"Marko Marić je dokazao da zna svoj posao. Prije je bio kao pomoćni trener, otišao van pa došao u školu nogometa. Apsolutno predan nogometu. Sad kao sportski direktor radi dobre rezultate i uzeo je dobre igrače. Ima ideje i plus je veliki za Dinamo. Odličnu je klupu napravio za Dinamo. Na svakoj poziciji imaju dva igrača i trebat će im svi za Ligu prvaka, HNL i Kup. Težak je to ritam i svaki igrač je bitan. Klupa Dinama je sjajna i svatko svakog može zamijeniti. Mislim da pozicijski Dinamo ima dovoljno širok raspon igrača, ali tu je stvar trenera i kako ih rotora, drži u formi", rekao je o novom sportskom direktoru maksimirskog kluba.

"Za Dinamo je važan jak Hajduk i Rijeka. Odmah je veća zarada, veća gledanost i čak su se gledale utakmice za ispadanje. Jedino tako možemo poboljšavati našu ligu. Kroz strpljenje trenerske struke, povećanje gledanosti te izgradnju stadiona i kampova. Obzirom na rezultate Dinama i reprezentacije zavrijedili smo jedan normalan stadion", zaključio je Alen Peternac.

GALERIJA Raskoš u kojoj živi Luka Modrić: Vila s više od 2500 kvadrata i skupi automobili

Salzburg: Nogometaši Dinama odradili trening uoči sutrašnje utakmice protiv RB Salzburga
1/19

Ključne riječi

Komentara 7

KU
kublajkhan
14:43 16.09.2024.

"Mamić je forsirao taj razvoj, ali od kad nema njega nema tog procesa". I posljedično se to prenosi na rerezentaciju, što je žalosno. Hvala drugovima ostojiću i jovanoviću

Avatar Thor
Thor
17:45 16.09.2024.

Cijelo vrijeme govorimo kako nam trebaju i jaki Hajduk, Rijeka i Osijek ali ti klubovi ne uspijevaju u europskim natjecanjima napraviti ništa. Godinama slušamo priče iz Dalmacije kako je Hajduk omalovažen, oštećen kako mu se ne dopušta biti prvakom Hrvatske a s druge strane u posljednih 20ak godina taj isti klub nije uspio izboriti niti jedno europsko natjecanje(možda tek jedno). Dakle, ni Konferencijsku ligu, ni Europsku ligu niti Ligu prvaka a više bi Hajduk zaradio u tim natjecanjima nego da bude prvak Hrvatske. Sad se pitam ako su Hajduka već krali u HNLu zašto taj klub nije ništa napavio u Europi?

EJ
ejStef
14:44 16.09.2024.

Danas je u Dinamu najslabija karika Jakirović. Dinamo ima iste probleme od kada je zasjeo na klupu, ništa se nije promijenilo. Samo je kadar jači i širi, tim više brine što su isti problemi i dalje jako vidljivi... Uz te sustavne probleme, niti sama priprema utakmice nije dobra, svaka malo jača utakmica, Dinamo je jednostavno loš. Ako i maknemo prošlu sezonu Dinamo je bio loš protiv Osijeka, Rijeke, Hajduka, Qarabaga, čak i protiv Varaždina gdje je Nevistić spasio stvar... Uprava to mora vidjeti, nešto definitivno jako ne štima, ili sa znanjem stručnog stožera, ili sa autoritetom ili čime već. Treba to pod hitno riješiti... A u Munchenu? Bit će čuvaj gaće, Jakirović sigurno neće ništa genijalno smisliti, ima igrače koje ima, nije stvorio uigranu ekipu, nema sinkronizirane obrane, brza tranzicija šteka itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije