mlada senzacija

Uzori su mi Đoković i Nadal, no teško ih je kopirati, oni su majstori

storyeditor/2022-07-24/PXL_290220_28210925.jpg
25.07.2022.
u 22:35

Dino Prižmić drugi put izgubio je finale EP-a tenisača do 18 godina, no ima tek 16 i u Klostersu je još jednom dokazao veliki potencijal. Uvjereni smo da će u nekom novom pokušaju Splićanin otići do kraja...

Dino Prižmić izgubio je i drugi europski finale u juniorskoj konkurenciji, ali mnogi će s pravom istaknuti da je igrao u čak dva finala! No, kako Splićanin ima samo 16 godina, uvjereni smo da će u nekom novom pokušaju otići do kraja...

Zasad ostaje zapisano da je Antonia Ružić jedina hrvatska pobjednica Europskog prvenstva tenisačica i tenisača do 18 godina. Odličan nastup na Europskom prvenstvu za juniore do 18 godina u švicarskom Klostersu Prižmić nije u nedjelju uspio okruniti velikim naslovom, od njega je u završnom meču uspješniji bio osmi junior svijeta, Belgijac Gilles Arnaud Bailly, nadjačavši našeg tenisača sa 6:2, 6:3.

Deseti junior svijeta

Nakon što je u subotnjem polufinalu u dva seta svladao četvrtog juniora svijeta i prvog nositelja EP-a Čeha Jakuba Menšika (6:2, 6:4), Splićanin takvu igru nije uspio ponoviti u finalnom dvoboju protiv vršnjaka iz Belgije.

Prižmiću je to bio drugi nastup u finalima europskih prvenstava, 2019. ga je u završnom susretu EP-a do 14 godina u češkom Mostu zaustavio domaći predstavnik Vojtech Petr.

No, Prižmić, rekosmo, ima samo 16 godina, a igrao je uglavnom u konkurenciji dvije godine starijih suparnika. Te dvije godine razlike velika su mu prednost i jamstvo da će sljedećih godina još dodatno napredovati. I u konkurenciji juniora (zasad je 10. na svijetu) gdje ga tek očekuju pravi ispiti na Grand Slam turnirima, ali i među seniorima gdje je 810. na ATP listi. A u društvu 18-godišnjaka i mlađih već je peti na svijetu (što je jedan od najboljih plasmana naših tenisača), a ispred njega je mlađi, i to samo nekoliko mjeseci, samo Francuz Gabriel Debru od kojega je Dino izgubio u polufinalu ovogodišnjeg Roland Garrosa (1:6, 6:0, 3:6).

U svakom slučaju, Prižmić je sa 16 godina napravio puno toga, uspjesi kao da se lijepe za njega. Ove je godine među profesionalcima već bio u finalu Futuresa u Dubrovniku (u travnju), prije toga je u Zadru pobijedio Denisa Istjomina, a u Poreču i Louisa Wesselsa.

A počeo je trenirati, kako nam je otkrio u jednom razgovoru, sa sedam godina, dugo se premišljavši između nogometa i tenisa. Najjači mu je udarac forhend a preferira tvrde podloge. Glede uzora u tenisu pametno je odabrao:

- Najdraži su mi Đoković i Nadal. Ne kopiram njihovu igru, iako ponekad pokušavam nešto odigrati kao oni. No, nije to lako, oni su istinski majstori ovog sporta.

Splićani godinama dominiraju

Iako sad to izgleda pomalo otrcano, nismo mogli izbjeći ono klasično pitanje: zašto su Splićani tako uspješni u tenisu?

- Ne znam to objasniti, ali nečega sigurno tu ima. Uistinu nas je puno iz Splita, godinama već dominiramo - odgovorio je.

Dino trenira više sati na dan, a kad je u pitanju slobodno vrijeme, provodi ga kao i većina njegovih vršnjaka:

- Volim s prijateljima igrati igre na kompjutoru, otići u kino i slično.

A ovaj tjedan donosi i najveći izazov u kratkotrajnoj karijeri mladog Splićanina. Dijelom i zbog uspjeha u Švicarskoj, zaslužio je pozivnicu za glavni ždrijeb umaškog turnira. Za suparnika u prvom kolu dobio je 81. tenisača svijeta, 25-godišnjeg Španjolca Bernabea Zapatu Mirallesa. Svima je jasno tko je u tom meču favorit, ali Prižmić tom meču sigurno neće pristupiti revijalno.+

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije