STEVE RUKAVINA

Velik trag Hrvata u američkom sportu, naše korijene ima i Travis Kelce

storyeditor/2024-08-29/fotka_hof_1.jpg
Privatna arhiva
31.08.2024.
u 02:00

Jednog su zvali Hrvatski Komet, i bio je sjajan boksač. Drugi je bio odličan košarkaški igrač, a zatim i trener. Treći, Neustrašivi Frankie, igrao je američki nogomet pa nakon toga mlade učio sportu. Ta trojica, Fritzie Zivic, Rudy Tomjanovich i Frank Solich, te još osmero njih, među kojima je i jedna žena, bit će primljeni krajem listopada u kuću slavnih.

Naime, krovna organizacija hrvatskih udruga u Sjedinjenim Državama osnovala je prije nekoliko godina Hrvatsko-američku sportsku kuću slavnih (Croatian American Sports Hall of Fame), i upravo se sprema uvrstiti drugi kontingent slavnih američkih sportaša hrvatskog podrijetla. Ta se krovna organizacija zove Nacionalna kulturna federacija američkih Hrvata (NFCACF), a na čelu joj je Steve Rukavina, poznati aktivist udruga hrvatskih Amerikanaca.

Bit će hrvatske glazbe

Među sportašima koji će ove godine dobiti svoje mjesto pod hrvatsko-američkim suncem dominiraju igrači američkog nogometa – Jim Laslavic, Bill Fralic, Frank Sinkwich, Solich te Ralph Cindrich, koji je bio više poznat po svojoj drugoj karijeri u kojoj je bio vrlo uspješan sportski agent. Paul Tomasovich igrao je softball, "mekšu" verziju bejzbola. Spomenuti Zivic bio je boksač, a možda i najpoznatiji u Hrvatskoj među ovom skupinom ipak je Tomjanovich, koji je kao trener Houston Rocketsa osvojio dvije titule NBA prvaka, i to zajedno s hrvatskim centrom Žanom Tabakom. Tim Grgurich bio je pomoćni trener u NBA ligi, a John Mayasich igrao je hokej na ledu. Posebno mjesto na popisu dobiva jedina žena, Kara Grgas-Wheeler Goucher, olimpijska trkačica na duge staze.

GALERIJA Bill Belichick i službeno postao Hrvat! Ministar Glavina mu uručio putovnicu

storyeditor/2024-08-29/fotka_hof_1.jpg
1/10

Uvrštenje ovih 11 sportaša u hrvatsko-američku kuću slavnih održat će se 26. listopada u Pittsburghu. Steve Rukavina govori nam da će to biti "prekrasno slavlje tijekom vikenda".

– Bit će tu hrvatske glazbe, hrane i vina. U petak će biti recepcija u prostorima Hrvatske bratske zajednice (HBZ), a u subotu će biti izvanredni banket Hrvatsko-američke sportske kuće slavnih na ceremoniji u hotelu Marriott u Pittsburghu. Vrlo smo uzbuđeni što će šestero sportaša koje uvrštavamo biti prisutno, a preostalih petero predstavljat će neki član obitelji. Posebno smo ponosni što će među uvrštenima biti dvojica osvajača olimpijskih zlatnih medalja, Rudy Tomjanovich i John Mayasich. Među prisutnima će biti i Kara Grgas-Wheeler Goucher, Jim Laslavich, Ralph Cindrich i Tim Grgurich – rekao nam je Rukavina.

Pittsburgh nije slučajno odabran. Dom je to velike zajednice Amerikanaca hrvatskog podrijetla. Nije neuobičajeno da tamošnji bejzbolski klub jednu utakmicu u godini posveti Hrvatima, kao primjerice 6. svibnja prošle godine, kada su Pittsburgh Piratesi igrali protiv Toronto Blue Jaysa u sklopu "hrvatske noći".

– Pittsburgh i okolica dom su tolikog broja Hrvata, još ih uvijek tamo živi 50 tisuća, a sada ih ima toliko mnogo iz treće i četvrte generacije hrvatskih Amerikanaca. Također je prigodno što je sjedište Hrvatske bratske zajednice smješteno ovdje. Zgrada HBZ-a na četiri kata prekrasna je mješavina muzeja, knjižnice, soba za prijem te ureda. Ova ceremonija bit će posebna, s obzirom na to da se održava u Pittsburghu i da je suorganizira naš najveći član, HBZ. Ralph Cindrich, Tim Grgurich i Bill Fralic, iz klase 2024., pohađali su Sveučilište u Pittsburghu, a još trojica njih dolaze iz zapadne Pennsylvanije: Jim Laslavic, Paul Tomasovich i Fritzie Zivic – govori Rukavina.

U prethodnoj, odnosno prvoj ceremoniji u hrvatsko-američku sportsku kuću slavnih 2022. uvršteno je deset sportaša, među kojima su John Havlicek, Kevin McHale, George Mikan, Joe Sakic, Roger Maris...

Puno posla i u budućnosti

Isto tako, hrvatske udruge koje će u kuću slavnih uvrštavati sportaše hrvatskog podrijetla imat će pune ruke posla i u budućnosti jer oni nastavljaju sa sjajnim izvedbama. Među današnjim su zvijezdama nogometaš Christian Pulisic, borac Stipe Miočić te igrači bejzbola Kris Bubic i Jarred Kelenic. Igrač američkog nogometa Travis Kelce također ima hrvatsko podrijetlo. Zanimljivo, on je od uspješnog igranja za Kansas City Chiefse poznatiji po svojoj vezi s glazbenicom Taylor Swift.

– Kelceova prabaka Marie bila je kći hrvatskih roditelja, Georgea Stajduhara i Mary Jurkovich. Travisova baka po majčinoj strani bila je Ina Marie Petranek, kći Franka Petraneka i Marie Stajduhar – rekao nam je Rukavina.

VIDEO Jezivo svjedočanstvo beogradskog navijača: 'U Zagrebu smo htjeli prebiti Dražena, imali smo plan'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije