NOVI FORMAT

VIDEO Pogledajte što donosi nova ligaška faza Lige prvaka, kako funkcionira i što to znači za Dinamo

Baku: Uzvratna utakmica UEFA Lige prvaka, Qarabag FK - GNK DInamo
Marko Lukunic/PIXSELL
28.08.2024.
u 21:18

Navijači bi možda najviše željeli Barcelonu i mogući novi povratak Danija Olma u Zagreb, a svakako bi bilo lijepo i ugostiti europskog prvaka Real predvođenog našim Lukom Modrićem.

Liga prvaka kakvu smo dosad poznavali završila je, od tekuće sezone najjače klupsko nogometno natjecanje u svijetu mijenja se u potpunosti. U sezoni 2024./2025. debitirat će potpuno novi format Lige prvaka. Borbe i debate oko te promjene formata trajale su od 2019. do 2022. godine, kad je konačno na zasjedanju krovne europske nogometne organizacije Uefe u Beču odlučeno da će se ići u drastičnu promjenu natjecanja. U tom periodu bilo je raznih žestokih oponenata i okršaja. Sjetimo se samo 2021. godine i pokušaja kreiranja Europske superlige, esencijalno zatvorene lige za najveće i najbogatije klubove svijeta, no taj pokušaj završio je neuspješno i na kraju se većina nadležnih složila za mijenjanje Lige prvaka.

Kako će, onda, Liga prvaka izgledati ubuduće? Prva i najvažnija informacija je da to više neće biti grupna faza, s osam grupa po četiri momčadi kako je dosad bio slučaj, već će odsad to biti ligaška faza, s jednom ljestvicom za sve momčadi koje se kvalificiraju u glavni turnir. Još jedna važna informacija je da će se odsad u Ligu prvaka plasirati 36 klubova, a ne 32 kao dosad.

Koliko će se utakmica igrati? Klubovi će biti nasumično izvučeni u parovima protiv dva suparnika iz svake od četiri jakosne skupine, a u svakoj od tih jakosnih skupina nalazi se po devet klubova. Primjerice, svaka momčad igrat će protiv dva kluba koja izvuku iz prve jakosne skupine (npr. Real Madrid i Bayern), dva iz druge (npr. Atlético Madrid i Juventus), dva iz treće (npr. PSV i Sporting Lisabon) te dva iz četvrte (npr. Dinamo Kijev i Celtic). Nasumičnim ždrijebom jednu od utakmica protiv jednog protivnika iz svake jakosne skupine igrat će na domaćem terenu, a protiv drugog protivnika iz te iste jakosne skupine na gostujućem terenu. U prijevodu, svaki od 36 klubova igrat će osam utakmica u ligaškoj fazi Lige prvaka, četiri kod kuće i četiri u gostima.

Kako će se odlučivati tko prolazi dalje? Na jedinstvenoj ljestvici od 36 klubova oni koji su završili ligu od 1. do 8. mjesta direktno će ići u osminu finala, a klubovi koji su bili plasirani od 9. do 24. mjesta igrat će dodatnu rundu doigravanja u nokaut-sistemu na dvije utakmice te će oni koji prođu dalje igrati osminu finala protiv klubova koji su bili od 1. do 8. mjesta i direktno se plasirali među najboljih 16. Klubovi koji ligašku fazu završe na mjestima od 25. do 36. mjesta u potpunosti ispadaju, kako iz Lige prvaka, tako i iz svih europskih natjecanja. Od osmine finala nadalje format Lige prvaka ostat će isti kakav je bio i dosad; do finala će se sve faze nokaut-sistema igrati na dvije utakmice, a finale na jednu.

Iako Dinamo za ulazak u Ligu prvaka još treba proći Qarabag, možemo se već poigrati s potencijalnim suparnicima Dinama. Iz prve jakosne skupine, u kojoj su Real, Manchester City, Bayern, PSG, Liverpool, Inter, Borussia Dortmund, RB Leipzig i Barcelona, praktički nema momčadi s kojom bi Dinamo bio ravnopravan suparnik. Navijači bi možda najviše željeli Barcelonu i mogući novi povratak Danija Olma u Zagreb, a svakako bi bilo lijepo i ugostiti europskog prvaka Real predvođenog našim Lukom Modrićem. Naravno, u samo jednoj od dvije utakmice sa suparnikom iz prve jakosne skupine plavi bi bili domaćini. Ista je stvar i s drugom jakosnom skupinom, iz koje bi prijetili Bayer, Atlético, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Club Brugge, Šahtar i Milan. Možda bi tu najbolji izbor za Dinamo bili Club Brugge i Šahtar. Iz treće jakosne skupine, u kojoj bi se prolaskom Qarabaga našao i Dinamo, prijetili bi klubovi poput Feyenoorda, Sportinga, PSV-a, Celtica, potencijalno i Crvene zvezde, Galatasaraya, Lillea... U četvrtoj jakosnoj skupini Monaco, Aston Villa, Girona, Bologna, Stuttgart, Sturm, Brest, pobjednik dvoboja Malmö/Sparta Prag... Tu bi već bilo suparnika s kojima bi Dinamo mogao igrati potpuno ravnopravno. No prvo treba skočiti, a onda reći hop jer Qarabag je opasan suparnik, Dinamu ovog i idućeg utorka neće biti nimalo lako.

VEZANI ČLANCI:

Neće samo Liga prvaka mijenjati svoj format. Grupna faza pretvorit će se u ligašku fazu i u preostala dva klupska europska natjecanja, Europskoj ligi i Konferencijskoj ligi. Ligaška faza Europske lige izgledat će isto kao i u Ligi prvaka, dok će Konferencijska izgledati malo drukčije. Naime, u Konferencijskoj ligi 36 klubova neće biti podijeljeno na četiri, već na šest jakosnih skupina, pa će tako svaki klub igrati šest, a ne osam utakmica, s po jednim nasumično izvučenim protivnikom iz svake jakosne skupine. Stoga će ova prva faza Konferencijske lige završiti u prosincu, kako je slučaj bio i dosad, dok će prva faza Lige prvaka i Europske lige trajati dulje nego što je dosad bio slučaj – do siječnja, a ne do prosinca.

Mnogi ove promjene formata europskih natjecanja gledaju na negativan način s porukom "ne mijenjaj ono što valja", međutim, iz Uefe mole za strpljenje te nam poručuju kako su sigurni da će ovaj format donijeti više uzbuđenja, iznenađenja i jakih utakmica. Neće biti samo više jakih utakmica, nego više utakmica generalno, budući da će broj utakmica u, recimo, Ligi prvaka porasti za 125 na 189, otprilike za 50 posto.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije