ZDRAVKO MAMIĆ

Vladar je Dinama, Lokomotive, HNS-a, reprezentacije, bira 
i ruši izbornike...

Zdravko Mamić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
19.05.2014.
u 13:55

Apsolutni gospodar hrvatskog nogometa obrnuo je desetke milijuna eura na prodajama i kupnjama, napravio svoj paralelni nogometni svijet u kojem Dinamo gazi, dominira, samo broji titule

Tko zna, možda priča o današnjoj Hrvatskoj ligi, o tužnoj ligi u kojoj se posljednja utakmica prvenstva prekida zbog povika navijača, a prvak titulu slavi pred stotinjak duša počinje tamo u ožujku 2005. godine. Važne su se tada stvari dogodile, Dinamo je poražen od Slaven Belupa u Koprivnici i morao je igrati u ligi za ostanak. Zdravko Mamić dao je ostavku, pokupio stvari iz maksimirskih ureda...

“Senzacionalni” transferi

– Možda je i dobro da smo dotaknuli dno – javno je govorio Mamić. A usmena predaja kaže da je, odlazeći iz Maksimira, kazao povijesnu rečenicu.

– Sljedećih deset godina Dinamo će biti prvak. Naravno, ostavka je bila formalna, dva mjeseca poslije vratio se u klub. Devet godina poslije Dinamo je proslavio devetu titulu zaredom, Mamićevo proročanstvo se ostvaruje.

Apsolutni gospodar hrvatskog nogometa obrnuo je desetke milijuna eura na prodajama i kupnjama, napravio svoj paralelni nogometni svijet u kojem Dinamo gazi, dominira, samo broji titule.

Hajduka nema nigdje, puno je krivnje i kod poljudskih vlastodržaca, ali i kada dignu glavu iznad vode, onda se ukaže netko iz Mamićeva paralelnog nogometnog svijeta, tko ih gurne dolje. S vremenom se taj paralelni svijet stopio sa stvarnim životom.

Zdravko Mamić vlada Dinamom, vlada Hrvatskim nogometnim savezom, vlada sa 80 posto klubova u ligi, njegova druga momčad, ta Lokomotiva, u vrhu je lige, vlada reprezentacijom, smjenjuje i postavlja izbornike. On donosi propise, on ih i ruši kada to poželi. Ne treba grebati prema povijesti i prisjećati se priča poput “nećeš, razbojniče”, “žarača u guzi” ili “senzacionalnih” transfera igrača Varteksa ili Osijeka u Dinamo baš u trenucima kada im je silno bila potrebna financijska injekcija. Dovoljno je pogledati prema ovoj sezoni u kojoj nikada nije bilo toliko kritične mase, ali gospodaru nitko ništa ne može. Vaučerizacija mu se skoro obila o glavu, bio je to pogrešan potez. Jedan od rijetkih. Mislio je da će protjerati navijače s tribina, a on ih je ujedinio. Odjednom je razjedinjeno društvo, koje svaki vikend Hrvatsku pretvara u policijsku državu, postalo ujedinjeno. Jedni drugima kupovali su ulaznice, sjedili zajedno na tribinama. I skandirali HNS-u, Mamiću...

– Ukidam vaučerizaciju – glasila je naredba uoči dvoboja Dinama i Hajduka krajem studenog prošle godine.

– HNS je iznenađen ishitrenom odlukom Dinama – uzvratio je Šuker.

Pjenušac otvara sam

Bio je to jedan od vrhunaca cirkusa, licemjerstva i tko zna čega sve ne. Ali, nije bio kraj. Proljeće je donijelo dramu u borbi za ostanak u kojoj se našao Osijek. Gospodar je odlučio da se momčad iz Gradskog vrta mora biti spašena, iz Lige mora ispasti Hrvatski dragovoljac, a u doigravanje će ići Slaven Belupo.

Onaj Slaven koji ga je poslao u Ligu za ostanak i kojeg je toliko godina čekao i dočekao na metak. Gle slučaja, Osijek u senzacionalnom obratu osvaja devet bodova protiv Dinama, Lokomotive i Rijeke.

U nogometnim kuloarima te momčadi imaju naziv Dinamo 1, Dinamo 2 i Dinamo 3. Ni to mu nije bilo dosta, izabrao se za dopredsjednika HNS-a, istog onog u čije ime Davor Šuker, nekoć veliki nogometaš, mrtvo-hladno iz protokola pri dodjeli trofeja za osvajanje hrvatskog kupa izbaci izaslanika predsjednika Hrvatske.

Nikada nitko nije imao takvu moć poput Zdravka Mamića, iza njega stoji dio političke scene, koji ga čini nedodirljivim i daje mu za pravo da radi što god poželi. Ima sve, ali nema ništa. I dalje Mamić sanja huk maksimirskih tribina, koje se klanjaju čovjeku koji je ostvario najveće rezultate Dinama u povijesti. Deseci trofeja, Lige prvaka, Europske lige, milijunski transferi... Ali, pjenušac otvara sam, okružen onima koji ga “glade” i tepaju mu da je najveći ne vjerujući svojim riječima. Pogled prema praznim maksimirskim tribinama odgovor mu je za sve što radi.

>>Ćiro: Zar trebam dokazivati tko sam? Prozivaju me anonimci koji su Mamićevi prijatelji

>>Pogledajte kako je Dinamo proslavio naslov prvaka

Ključne riječi

Komentara 104

Avatar vaha
vaha
14:38 19.05.2014.

koji "clanak" - hrpetina objeda a niti jedna cinjenica ili dokaz, cak je krivo navel i broj gledatelja pred kojima je proslavljen naslov (nije stotinjak dusa marsicu, nego 3 tisuce, nije puno al je vise od "stotinjak") - ovo je zrelo za jednu masnu tuzbu…nevjerojatno, kaj je novinarima stvarno dozvoljeno da koriste medij za ovakve ljubomorne osvetnicke pljuvacine a da ne moraju niti jednu rijec necim podkrijepit? ovo je tolko jadno da je ispod nivoa seoskih zidnih novina, sramota za vecernji i sramota za novinarsku profesiju...

VK
vječni krojf
14:15 19.05.2014.

Ozrene bravo ovo je prava reklama za HR nogomet.Svaka ti cast,bas si strucan.Tracavac i unistavalac i ono malo sto je ostalo uod nogometa.Ti i tebi slicni su krivi za prekid koji se desio jucer na Maksimiru.Tebi bi trebalo zabraniti baviti se novinarstvom.Jos nikada u zivotu nisam nesto ovakvog dozivio od novinara.Interesira me za koga ti to radis,i trebalo bi te pozvati na odgovornost da dokazes to sto si napisao.Dosta je bilo traceva i sijanja mrznje a da za to bude uvijek netko drugi kriv.Ti nisi novinar ti si ulicni tracer.Suker je na redu da ti stane na kraj,ako ti VL ne moze.Sram te bilo!

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
14:35 19.05.2014.

kakav pamflet od teksta, ispada da je mamićeva moć u rangu s putinovom!? ovo je pravi poziv na javni linč mamića, nije ni čudo da se nakon ovakvih huškačkih tekstova izvlače letve i bejzbol palice i da se događaju brutalni obračuni kao ovaj na borongaju! policija treba ispitati ovakve huškačke tekstove poradi pokretanja odgovornosti autora teksta!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije