KRŠE NEPISANO PRAVILO

Vruće krumpire suigračima najčešće uvaljuju najveće NBA zvijezde

storyeditor/2023-02-14/NBAGranateFinneySmithR2_pxl_spo_140223.jpg
Foto: Pixsell
1/3
15.02.2023.
u 23:35

Riječ je o onim loptama kojih se igrač riješi kad više nema vremena. ESPN-ovi statističari izračunali su da šutevi neposredno prije isteka vremena samo u 29,7 posto slučajeva završe u košu. Ovdje se spominje i Dončić...

Zanimljivu temu načeo je novinar ESPN-a Tim MacMahon koji se bavio takozvanim vrućim krumpirima na isteku napada. U NBA svijetu za taj potez se kaže da je "bacanje granate", a riječ je o onim loptama kojih se igrač riješi kad više nema vremena. A kada to učinite, prekršlili ste nepisano NBA pravilo da onaj tko je predugo držao loptu i nije mario za protek vremena, mora taj napad i završiti. U suprotnom, taj igrač dovodi svoga suigrača u nevolju i povećava mogućnost da takvu loptu, na isteku napada, promaši i pokvari svoj i momčadski postotak šuta.

ESPN-ovi statističari izračunali su da šutevi neposredno prije isteka vremena samo u 29,7 posto slučajeva završe u košu. A takve lopte najčešće dolaze od najvećih zvijezda koje taj napad pokušavaju riješiti sami i od toga prekasno odustanu. Na toj listi, statistički izvučenoj u posljednjih 10 godina, prednjače Westbrook, Lillard, Paul, Harden i LeBron James. Ako statistiku svedete na posljednje dvije sezone, onda su na njezinu vrhu Dončić i Haliburton.

A kada igrač dođe u NBA izlog, potencijalni poslodavci to gledaju. U to se uvjerio i Dorian Finney-Smith, novo krilo Netsa pristiglo iz Dallasa. U Mavsima je najprije imao trogodišnji ugovor vrijedan 12 milijuna USD, i to u vrijeme kada je trice šutirao s 30,3 posto uspješnosti. Kada je svoj tricaški učinak povisio na 38,9 posto, to mu je za iduće tri godine omogućilo ugovor vrijedan 56 milijuna USD. No, ima i onih koji za to ne mare, kao što je bek Pelicansa CJ McCollum:

- Znam da su neki igrači zabrinuti za svoj postotak i pokušavaju ga sačuvati, no ja uživam šutirati pa mi ne smetaju ni "granate".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije