Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo u novom maxu

Weber: Wilmots mi 
je bio rezerva!

'Belgium\'s head coach Marc Wilmots reacts during a friendly football match between Belgium and Netherlands in Brussels on August 15, 2012. AFP PHOTO / JOHN THYS'
Foto: 'JOHN THYS'
1/8
11.09.2012.
u 17:45

Moja Belgija iz 1994. godine bila je jača od sadašnje, iako ova ima više talenta, tvrdi nekada sjajni napadač crvenih vragova kriterij Wilmots je nekada bio protivnik stranaca, 
a kada je postao kapetan više mu oni nisu smetali

U novom broju sportskog tjednika Max pročitajte zanimljivi intervju s Josipom Weberom(48),

On je jedinstvena figura svjetskog nogometa. Postizao je pogotke za dvije reprezentacije s različitih govornih područja, a u Belgiji je i danas omiljen zbog sjajnog golgeterskog učinka 1994. godine kada je s vragovima igrao u osmini finala SP-a u Americi.

Weber je tada, kao igrač Anderlechta, na Svjetskom prvenstvu igrao po 90 minuta protiv Maroka (1:0), Nizozemske (1:0) i Njemačke u osmini finala (2:3) te 54 minute protiv Saudijske Arabije (2:3), kada je ušao umjesto sadašnjega belgijskoga izbornika Marca Wilmotsa.

Kakva nepravda!

– U prijašnjim utakmicama taj je Wilmots, za kojega se nije znalo je li napadač ili vezni, bio moja rezerva. Mene je izbornik Van Himst protiv Saudijaca stavio na klupu čuvajući me i još neke prvotimce za osminu finala protiv Iraca. Međutim, to se kalkuliranje osvetilo pa smo od Saudijaca izgubili i otišli na svjetske prvake Nijemce – prisjeća se legendarni napadač.

U toj je utakmici protiv Elfa doživio najveću nogometnu nepravdu.

– Pri vodstvu Nijemaca 3:1, njihov stoper Helmer grubo me pokosio u 16-ercu. Trebao je to biti čisti jedanaesterac i crveni karton za Nijemca, a švicarski sudac nije ni trepnuo. Kakva nepravda! Belgijci se i danas s tugom sjećaju te sudačke krađe – kaže Weber.

O Marcu Wilmotsu nema loše mišljenje, nikada nije bilo ni najmanjega konflikta među njima, iako je sadašnji izbornik nekad bio protivnik stranaca u belgijskoj reprezentaciji.

– Sa svima sam imao korektan odnos, a on je možda malo \"puhao\" na mene jer sam bio prvi napadač, a on tek treći, iza mene i Nilisa. To je razumljiva reakcija igrača, svatko za sebe misli da je najbolji i da treba igrati. Poslije, kada je izbornik postao Waseige, Wilmots je postao kapetan i tada mu nisu smetali stranci, a bilo ih je barem petorica u reprezentaciji.

Vaša je reprezentacija iz 1994. godine bila jača od sadašnje Belgije?

– Bila je jača, a sadašnja sigurno ima više talenta, nadarenije igrače. U moje doba samo je Enzo Scifo igrao u inozemstvu, a sada su gotovo svi njihovi igrači zvijezde izvan Belgije. To je zaista respektabilna momčad, no ne i favorit protiv Hrvatske jer joj je izbornik Wilmots tek trenerski početnik, bez većeg rezultata. Rekao bih da su u utorak izgledi podjednaki, a ja bih bio najsretniji kada bi iz ove skupine Wilmots i Štimac zajedno odveli svoje reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Tri puta strijelac lige

Izbornika Igora Štimca dobro poznajete?

– Bili smo suigrači u tadašnjem vinkovačkom Dinamu, Hajduku i reprezentaciji. Nedavno smo se sreli u Splitu, poželio sam mu sreću s reprezentacijom. Bio mi je drag suigrač, vrijedan, borben, srčan – zaključio je Josip Weber, čija je igračka karijera obilježena nevjerojatnim golgeterskim pothvatima.

Osim što je na debiju za Belgiju zabio pet komada, čak tri godine zaredom (1992., 1993., 1994.) bio je najbolji strijelac belgijske lige, što nikada nije uspjelo niti jednome strancu...

Cijelu zanimljivu priču s Josipom Weberom pročitajte u novom broju sportskog tjednika Max.

 

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:47 11.09.2012.

Josip Weber je svjetska klasa i u čudnim - polunesretnim okolnostima nije u nogometu postigao puno, puno, puno više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije