NEVJEROJATNA PRIČA

Za drugog najvišeg čovjeka na svijetu nema kreveta pa na Igrama mora spavati na podu

Tokyo Paralympics: Opening Ceremony
Foto: /NEWSCOM
1/3
01.09.2024.
u 19:53

U prošlosti je ispričao kako je zbog svih tih problema upao u duboku depresiju, a izlaz je pronašao baš u ovom sportu. Primijetio ga je iranski trener i učinio ga jednim od najboljih paraolimpijaca u povijesti momčadskih sportova

Iz Pariza nam s Paraolimpijskih igara dolaze nesvakidašnje vijesti. Iranac Morteza Mehrzadselajkani (36) koji se natječe na Igrama je drugi najviši živući čovjek na svijetu. Visok je 246 centimetara, a jedini viši čovjek od njega je Turčin Sultan Kösen koji je visok 251 centimetar.

Čudesno visoki Iranac, poznat kao Mehrzad, se na Paraolimpijadi natječe u sjedećoj odbojci za iransku reprezentaciju, a jedna je od legendi ovog sporta.

Organizatori nisu bili pripremljeni za Mehrzadselajkanija pa mu tako nisu u Olimpijskom selu pripremili podoban krevet, i stoga Iranac mora spavati na podu. 

- U Tokiju 2020. napravili su mu poseban krevet, ali ovdje nažalost nisu. Ležat će na podu. Nema poseban krevet, ali u glavi ima najvažniji cilj. Svejedno mu je hoće li ležati na podu i hoće li imati dovoljno hrane. On je spreman postati prvakom - rekao je izbornik iranske reprezentacije u sjedećoj odbojci Hadi Rezaeigarkani.

Mehrzadu je kao tinejdžeru dijagnosticirana akromegalija. To je hormonalni poremećaju zbog kojeg mu ubrzano rastu ruke, noge i lice. U mladosti je doživio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijedio desnu nogu, koja mu više ne raste i 15 centimetara je kraća od lijeve. Težak je oko 140 kilograma, a ima i najveće stopalo na svijetu, dugo 39 centimetara.

VEZANI ČLANCI:

U prošlosti je ispričao kako je zbog svih tih problema upao u duboku depresiju, a izlaz je pronašao baš u ovom sportu. Primijetio ga je iranski trener i učinio ga jednim od najboljih paraolimpijaca u povijesti momčadskih sportova.

Iranska reprezentacija dosad je sedam od devet puta osvojila zlato u sjedećoj odbojci na Paraolimpijskim igrama. Mehrzad bi, nakon svog debija 2016. na POI-ju, mogao do trećeg zlatnog odličja

Morteza Mehrzadselajkani je, naravno, isto tako i najviši sportaš koji se ikad natjecao na Paraolimpijskim igrama.

Iran's Morteza Mehrzadselakjani (far R), who is 2.46 meters tall when he stands up, plays during a preliminary-round match of the men's sitting volleyball against China at the Tokyo Paralympics on Aug. 31, 2021, at Makuhari Messe Hall in Chiba near Tokyo. (Kyodo)"n==Kyodo"n Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
Foto: /NEWSCOM

Komentara 1

MI
mikimouse12
20:31 01.09.2024.

Sigurno spava na podu? Da nije ipak na madracu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije