Pripreme

Za EP kandidiraju tri igrača koja su lani s juniorima osvojila svjetsko srebro

03.01.2020.
u 18:54

Treninzi su fenomenalni, na svakom naučimo nešto novo – rekao je Martinović

Završnim pripremama rukometne reprezentacije Hrvatske pridružili su se igrači njemačke lige. Među njima i dvojica mladića, Ivan Martinović (21) i Marko Mamić.

Kako stvari trenutačno stoje, obojica će se naći među 16 putnika za Europsko prvenstvo koje 9. siječnja počinje u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

1/12

Nakon što je Luka Šebetić operiran, otvorilo se mjesto na desnom vanjskom za Ivana Martinovića koji ove sezone sjajno igra u Hannoveru.

MVP bi mijenjao za zlato

– Ove sezone nitko nije očekivao Hannover na drugom mjestu, s bodom zaostatka za vodećim Kielom. U ekipi ima dosta iskusnih igrača, ali i dosta nas mlađih koji žele dati sve od sebe čim im trener pruži priliku. Imamo za trenera dva Španjolca i dva bivša sjajna igrača, Ortegu i Romera. Treninzi su fenomenalni, na svakom naučimo nešto novo – rekao je Martinović.

Koliko je realno da Hannover bude prvak Njemačke?

– Ne znam, ali znam da ćemo u istom ritmu nastaviti igrati pa dokle nas to odvede. Nemamo nikakav imperativ – rekao je Ivan.

Ovo mu je druga sezona u Bundesligi. Prvu godinu odradio je u Gummersbachu.

– Za razliku od prve sezone sad igram u puno jačoj momčadi. Puno mi je lakše kad nisam usamljen na mjestu desnog vanjskog pucača. Dijelim minute s Olsenom i Bohmom koji su reprezentativci Danske, odnosno Njemačke. Ove godine uživam u pobjedama, za razliku od prošle kada smo se borili za ostanak i na kraju ga nismo izborili – naglasio je Martinović.

Prošlog ste ljeta s juniorskom reprezentacijom Hrvatske osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu, proglašeni ste za MVP turnira.

– Za mene je to velika čast, ali svima sam rekao da bih rado mijenjao trofej MVP-a za zlatnu medalju – istaknuo je.

Možda će na seniorskom Europskom prvenstvu biti zlatna medalja?

– Daj Bože. Dat ćemo sve od sebe da to ostvarimo – rekao je Martinović koji je rođen u Austriji, u Beču.

– Ima tu puno navijača, ne samo u Beču već i u Grazu. Pitanje je koliko ću dobiti ulaznica, ali sve ću dati prijateljima iz Austrije – rekao je Ivan.

Suparnici u prvom krugu?

– Mislim da nikoga ne smijemo podcijeniti. Svaka od tri reprezentacije, Bjelorusija, Srbija i Crna Gora, može iznenaditi i otići daleko – istaknuo je.

Prije deset godina Austrija je također bila domaćin Europskog prvenstva.

– Otkad sam bio dječak, uzor su mi bili Duvnjak i Balić. Kada sam pozvan u A reprezentaciju na kvalifikacijama za EP 2020. u Osijeku, Dule i ja smo bili cimeri, što me oduševilo. Sa sobom uvijek imam fotografiju s EP-a u Beču 2010. kada sam se fotografirao s njim. Pokazao sam mu je, a on nije mogao vjerovati – kaže Ivan.

Brat Marin (23) i sestra Kristina (20) igraju rukomet za Austriju.

– Meni je u početku bio cilj igrati s bratom. Međutim. brat je stariji pa mene tada nisu pozvali u austrijsku reprezentaciju. Bio sam im premlad i nedovoljno dobar. Otišao sam u zadarski rukometni kamp gdje su me treneri primijetili i pozvali prvi put na pripreme. Nije mi bilo lako, morao sam puno putovati, ali sam znao da će se sve isplatiti – istaknuo je Ivan koji je u mladosti trenirao i košarku.

– Pratim NBA ligu, a uzor mi je Le Bron James – zaključio je Martinović.

Marko Mamić stariji je od Ivana četiri godine i već je starosjedilac u seniorskoj reprezentaciji. Ima broncu s Europskog prvenstva u Poljskoj 2016. godine, igrao je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i Njemačkoj 2017. i 2019. godine, Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine te na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj 2018. godine.

Kao i Ivan, ima srebro s reprezentacijom Hrvatske u mlađim dobnim skupinama. Bio je drugi na SP-u do 19 godina u Mađarskoj 2013. godine. Zanimljivo, iz te generacije danas je u seniorskoj reprezentaciji samo Matanović, dok su blizu ili su bili u reprezentaciji prijašnjih godina Mihić, Kuduz, Mrakovčić, Bećiri, Vida, Jotić te Božić-Pavletić.

Sad znam što je umor

Leipzig, novi Mamićev klub, ne stoji baš dobro nakon prvog dijela prvenstva. Trenutačno su deveti.

– Eto, preživio sam prvu polusezonu njemačkoj ligi. Plasman na tablici je takav kakav je, ali nijednu utakmicu nismo uvjerljivo izgubili. Sa svima smo bili u egalu. Što se mene tiče, opušteniji sam, igram dosta, mogu se potpuno posvetiti rukometu. Na kraju je malo došlo do umora i sad mi je jasno zašto su igrači iz Njemačke lige najumorniji.

Europsko prvenstvo?

– Ako nešto želimo, a želimo, moramo dobiti sve tri utakmice u skupini, a onda će biti sve puno lakše. Bilo bi sjajno kada bi protiv Njemačke rješavali pitanje putnika u polufinalu – zaključio je Mamić.

>> Pogledajte video: rukometaši otišli na posljednji dio priprema za EP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije