HRVATSKA REPREZENTACIJA Plasmanom na Svjetsko nogometno prvenstvo posao nije završen

Završni ispit polaže se u Njemačkoj

nog-zavrsni-txt.jpg
import
23.12.2005.
u 18:04

Prva je priča završena sretno, lijepu bajku ispričali su naši reprezentativci u kvalifikacijama za svjetsko nogometno prvenstvo. Prošli su ciljnom ravninom kao prvi, iako, objektivno, u kvalifikacije nisu ušli s "pole positiona".

Prvi kroz cilj
Svakako je tu bolje kotirala Švedska, veliki izgledi davani su i Bugarskoj. Momčad Hriste Stoičkova bila je puna igrača koji, kao i naši, igraju u jakim inozemnim klubovima. I tu se, između nas i Bugara, očekivala velika borba za drugo mjesto. A ispalo je mnogo, mnogo bolje. Zlatko Kranjčar nudio je samo optimizam, mladenački zanos i vjeru u sebe i svoje igrače. Znao je posložiti igrače na njihova prirodna mjesta, pustiti ih da igraju. Svojim pravim pristupom i odnosom prema igračima stvorio je ugođaj u reprezentaciji koji se samo poželjeti može. Za razliku od nekih svojih prethodnika, Barića i Jozića koji su mnogo lutali s momčadima, nisu znali prepoznati važnost međusobnih odnosa u reprezentaciji. Ili zdravu klimu nisu znali napraviti.

Malteški mamurluk
Koliko je Cico zaslužan što smo na kraju kvalifikacija prvi u skupini, s dvije pobjede nad favoriziranom Švedskom, briljantnom partijom u Sofiji protiv raštimane Bugarske. Stoičkov je postao Troičkov, popio je tri komada. Dobro, popili smo i mi jednu gorku čašu pelina. Malta je dečkima dobro došla, loš pristup utakmici postao je dobra škola. Kao poslije teškog pijanstva osjećali su se svi koji su bili tamo. Zbog rezultata 1:1, ali i divljanja naših navijača.
   I dok se u ove slavljeničke dane lijepo sjećati dana koji su iza nas, pomalo se valja okrenuti i prema onome što slijedi.

Pršin oproštaj
Brazil, Japan i Australija, to su naše prepreke na putu u drugi krug svjetskog prvenstva. I danas će naš izbornik ponuditi optimizam, svojim izjavama gotovo da jamči da će, uz Brazil, Hrvatska biti u sljedećem krugu. Njemačka je veliki, konačni ispit ove generacije. Vođa te momčadi, najbolji igrač nekoliko posljednjih godina, Dado Pršo igrat će na tom prvenstvu. Bit će mu to prvo i posljednje svjetsko prvenstvo. Koljeno sve teže podnosi napore, upitno je kako će izdržavati i utakmice u gustom intervalu u Njemačkoj. Rangersi su ga i dosad pritiskali i tražili da što manje igra za reprezentaciju, i vjerojatno će Njemačka biti Dadin oproštaj od kockastog dresa. Pitanje je koliko će i 34-godišnji kapetan Niko Kovač još podnositi napore igranja u Herthi i reprezentaciji.

SP nije kraj
I koliko god reprezentacija veliku maturu polagala u Njemačkoj, činjenica je da će i nakon SP-a imati što reći. Ulazi u zrelu dob, prebrodila je pojedine dječje bolesti i stasala u vrstu koja će moći dobro igrati i u kvalifikacijama za EP 2008. godine u Austriji i Švicarskoj.  
   No, dotad ćemo ipak vagati snage Japana i Australije, naših objektivnih konkurenata za drugo mjesto u skupini F. Brazil je ipak posebna priča, u kojoj možemo poželjeti iznenađenje.


Kranjčar koristio samo 23 igrača

U deset kvalifikacijskih utakmica za SP naš se izbornik oslanjao na standardnu momčad. Uostalom, ubraja se među one koji su koristili najmanje igrača. Cico je u igru uvodio 23 igrača, a među njima našao se i Ivica Mornar koji je odigrao samo osam kvalifikacijskih minuta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije