Max! donosi priču

Zebec: Bio sam skeptičan, ali Sanja sudi na razini muških kolega

31.10.2015., Zagreb, stadion NK Zagreb - Nogometna utakmica Prve MAXtv lige, 15. kolo, NK Lokomotiva - NK Osijek. Prvi put u povijesti HNL jedan od pomocnih sudaca bila je zena i to Rodjak Karsic Sanja Photo: Robert Anic/PIXSELL
10.05.2016.
u 18:10

U Hrvatskoj ženska sudačka scena nije previše razvijena, imamo Blaženku Logarušić i Ladu Rojc koja je sudila na OI u Londonu 2012. godine

Godinu 2015. pamtit ćemo po izboru prve žene na položaj predsjednice Republike Hrvatske, ali i po tome što je krajem godine prvi puta jedna žena sudila u utakmici završnice Hrvatskog kupa za nogometaše. Kolinda Grabar-Kitarović i Sanja Rođak Karšić tako su ispisale povijest, svaka u svom poslu, donosi priču Max!.

Prava je pomoćna sutkinja

Ova 32-godišnja cura iz Podravskih Sesveta pravdu je dijelila najprije na Kup utakmici HAŠK-a i Osijeka 28. listopada, u ulozi prvog pomoćnog suca, a nekoliko dana poslije bila je dio sudačke postave i u prvoligaškoj utakmici između Lokomotive i Osijeka, gdje je pomagala glavnom sucu susreta Bruni Mariću.

– To je za svaku pohvalu. Ona je dokaz da žene mogu položiti fizičke norme kao i muškarci – govori Ivan Košutić, tajnik Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a.

Riječi hvale za kolegicu ima i Mario Zebec, sudac koji je sa Sanjom surađivao u dvije utakmice:

– Ispočetka sam bio skeptičan, ali je Sanja razbila predrasude i moram reći da je na razini muških kolega, zaslužuje povjerenje u Prvoj HNL i na ostalim natjecanjima.

Sanju smo mogli gledati i derbiju začelja između Zagreba i Istre 1961, kad je pomagala Bruni Mariću, zatim u dvoboju između Lokomotive i Splita, u kojem je dijelila pravdu s Igorom Križarićem, a svoju šestu utakmicu sudila je s Marinom Vidulinom u Kranjčevićevoj, na dvoboju Lokomotive i Osijeka. Mjesta za veće sudačke pogreške u Prvoj ligi nema.

– Pogreške? Nikakve! Sve je bilo pozitivno. Imala je teških situacija ali odlično ih je riješila. Istaknuo bih utakmicu u Osijeku, gdje je bila jedna situacija zaleđa, koju je odlično procijenila. Sanja je pravi pomoćni sudac. Uvijek je tu kad je trebaš – govori Zebec.

Titulu suca s oznakom Fife dobila je 2009. Sanja je lani pozvana i na SP za nogometašice u Kanadi, gdje je pravdu dijelila u tri utakmice. A prošlog je tjedna dobila možda i najveće priznanje – sudit će turnir nogometašica na OI u Rio de Janeiru od 3. do 19. kolovoza. SAD će pokušati četvrte Igre zaredom potvrditi dominaciju. Koje će utakmice suditi hrvatska predstavnica, još se ne zna.

Probila je led

– Vrlo pozitivno za nju i općenito pozitivno za hrvatski nogomet i naše suce. Ponosan sam što je poznajem – hvali Zebec kolegicu.

Uspješna sezona u HNL-u najavljuje lijepu budućnost, pa bi Sanja jednog dana mogla stati uz bok s prekaljenim sutkinjama poput Jacqui Melksham, Sandre Hunt, Kirsi Heikkinen, Wendy Toms... U Hrvatskoj ženska sudačka scena nije previše razvijena, imamo Blaženku Logarušić i Ladu Rojc koja je sudila na OI u Londonu.

– Probila je led sudeći i dečkima, nadam se da će biti sve više žena u nogometu i to na razini do koje je Sanja dospjela – zaključuje Zebec.

Prostora za uvođenjem većeg broja ženskih sudaca ima, barem tako tvrdi Košutić, koji kaže da se ženama daje prilika i da se i on nada da će ih u budućnosti, barem na nogometnim travnjacima, biti što više. Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

Komentara 6

PE
petarrr
19:01 10.05.2016.

Hahha Leko gleda šupend.aru

ZV
Zvolen3
19:12 10.05.2016.

Leko ispale ti oči !

AR
antonio.rados
19:43 10.05.2016.

Cura je vjerojatno i bolja od muske ekipe ali nazalost to joj nije ni tesko s obzirom kakvi su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije