NOGOMET - LIGA PRVAKA

Zečić razgalio 100.000 gledatelja

11.04.2002.
u 00:00

* U četvrtfinalnim uzvratima Bayer je svladao Liverpool s 4:2, a Barcelona Panathinaikos s 3:1

LEVERKUSEN/BARCELONA - Prvi polufinalisti nogometne Lige prvaka postali su Bayer iz Leverkusena i Barcelona. Obje su momčadi imale teške zadaće, morale su nadoknaditi 0:1 poraze iz Liverpoola, odnosno Atene, a u šokantnim utakmicama uspjele su izboriti polufinale.

Protiv Bayera je, uz Liverpool, bila i tradicija: od 1978. godine Liverpool nije ispao iz europskih kupova od njemačke momčadi, ove sezone u Ligi prvaka ni na jednom gostovanju nije primio više od dva pogotka, a u Premijernoj ligi primio ih je samo 26 u 33 utakmice. U utorak u Bayareni sve je to postalo nevažno...

Ballack je sjajnim pogotkom već u 16. minuti izjednačio ukupan rezultat, Abel Xavier je u 42. izjednačenjem najavio težak nastavak domaćinu, fanatičnih pet minuta i pogoci Ballacka i Berbatova približili su Bayer polufinalu. No, u 79. minuti Litmanen je ponovo razveselio Engleze - s 3:2 Liverpool je išao dalje, ali je krajnjih 4:2 postavio Lucio u 84. minuti, za Bayerov ulazak u polufinale.

- Da je Owen imao svoju večer, postigao bi hat-trick... - žalio se Gerard Houlier nakon što je engleski reprezentativac dvaput izlazio sam pred Butta i jednom pogodio vratnicu.

- Možemo žaliti jer smo u 65. minuti trebali voditi s 3:1 - zaključio je Houlier, kojemu je to bilo prvo gostovanje s momčadi nakon studenoga prošle godine i operacije srca.

Klaus Toppmöler je, s druge strane, pravodobnim reakcijama iznudio pozitivan rezultat.

- Odlučio sam u drugom poluvremenu sve baciti u napad, uveo sam Neuvillea i Berbatova i podigao momčad - rekao je.

- Nitko nije očekivao ni da ćemo ući u četvrtfinale, a pogledajte gdje smo - u polufinalu Lige prvaka, vodimo u prvenstvu, a guramo i u Njemačkom kupu! - govorio je Michael Ballack.

Od hrvatskih nogometaša u velikoj je pobjedi 20 minuta sudjelovao i Boris Živković.

I na Nou Campu je 100.000 gledatelja drhtalo do posljendje minute. Panathinaikos je došao s prednošću od 1:0, već u osmoj minuti sjajnim pogotkom Konstantinoua s 30 metara poveo je ukupno s 2:0. No, Barcin zečić Saviola (tako ga zovu zbog izbočenih sjekutića) potvrdio je da će se Nou Camp i nakon Rivalda klanjati - Južnoamerikancu. U 22. minuti Argentinac je prebacio gostujuću obranu i servirao loptu Luisu Enriqueu za 1:1. Enrique je u 49. minuti povisio i na 2:1, a pogodak vrijedan polufinala postigao je Saviola u 61. minuti - 3:1.

- Bio je to još jedan dokaz da nema lakih protivnika i izrazitih favorita. Odigrali smo odličnih 30 minuta drugog poluvremena, no s petoricom ofenzivnih igrača bilo je očekivano da gubimo snagu - govorio je Barcelonin trener Carles Rexach još pod dojmom završnice.

Naime, u 80. minuti Nou Camp zamrznuo se kada su Olisadebe i Vlaović pripremili akciju Konstantinouu, čiji je udarac Puyol izbio sa same gol-linije! U 85. je Pao zakinut za jedanaesterac nakon prekršaja Bonana na Olisadebeu (tom se prilikom Bonano ozlijedio te je otpremljen u bolnicu). A u sedam minuta nadoknade vremena Barcina je obrana panično zaustavljala opasne pokušaje Kyrgiakosa, Olisadebea i Vlaovića.

- Bili smo vrlo blizu i ostaje nam samo utjeha da smo ponajveću europsku momčad napatili, Barcelonci su prizivali da kraj što prije dođe - tješio se Sergio Markarian, trener Paoa.

Danijel Šarić igrao je cijelu utakmicu, a Goran Vlaović 14 minuta za Panathinaikos.

A. Buškulić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije