POVIJESNA MEDALJA

Zlatna Barbara i njen trener zajedno su od osnovne škole: 'Proživjeli smo puno stvari, ali ovo je kao san'

Barbara Matić ušla u finale Olimpijskih igara u Parizu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/52
31.07.2024.
u 19:06

"Više sam se radovao nakon polufinala jer smo imali tu medalju koju smo toliko sanjali, ali vrlo brzo smo pribrali glave, znali smo da nas čeka još jedna borba. Odradili smo to na vrhunskom nivou", rekao je Vladimir Preradović

Hrvatska džudašica Barbara Matić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 70 kg na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je u finalu pobijedila Njemicu Miriam Butkereit. Matić je sjajno ušla u meč protiv 30-godišnje Njemice i za manje od minute je povela wazarijem. Ostatak borbe je sigurno kontrolirala i zasluženo ostvarila pobjedu karijere. Najveći je to uspjeh u karijeri 29-godišnje Splićanke, aktualne europske prvakinje i bivše dvostruke svjetske prvakinje (2021, 2022), te dvostruke juniorske svjetske prvakinje (2013, 2014), ali i prva medalja za hrvatski džudo u povijesti olimpijskih igara. Nevjerojatan dan komentirao je i njen trener Vladimir Preradović.

"San iz kojeg se nadam da se neću probuditi, da sutra ovo sve neće biti stvarnost. Sretan sam i ponosan na Barbaru, na cijelu obitelj, cijelu Hrvatsku, klub Pujanke s kojim smo od atomskog skloništa došli sve do olimpijskog zlata. Sve što smo napravili, nemam riječi. To je nešto što se može samo sanjati, a kad to imaš u rukama, preplave te tolike emocije da ostaneš bez teksta", rekao je Preradović pa dodao:

"Danas je bila nepobjediva, fokusirana, sve što smo radili je bilo usmjereno za današnji dan. Kad se malo pokušam odmaknuti od toga, nije moglo završiti nego sa zlatom. Svaki sportaš i trener bio bi zadovoljan s bilo kojom medaljom, ali imati europsko, svjetsko i olimpijsko zlato, Barbara je ušla u povijest hrvatskog sporta."

GALERIJA Barbara Matić osvojila zlatnu medalju u judu na Olimpijskim igrama 

Barbara Matić ušla u finale Olimpijskih igara u Parizu
1/52

"Finale je počelo jako dobro, uhvatila je držanje i šteta što nije završila do kraja da to bude glatko. S odličnim kretanjem je rutinski privela borbu kraju, Njemica ju nije ugrozila ni u jednom trenutku, izdominirala je. U trenerskoj stolici osjećam se kao lav u kavezu jer možeš govoriti samo u kratkoj pauzi, bojiš se da ne oštetiš svog natjecatelja u svemu tome, malo su ruke vezane, ali tako je. Više sam se radovao nakon polufinala jer smo imali tu medalju koju smo toliko sanjali, ali vrlo brzo smo pribrali glave, znali smo da nas čeka još jedna borba. Odradili smo to na vrhunskom nivou, ali tek idućih dana ćemo vidjeti što smo napravili", rekao je o finalnom dvoboju.

Prije 23 godine Vladimir i njegov brat prepoznali su Barbarin talent. Ona je tada još bila u prvome razredu osnovne škole. "Brat i ja smo došli kod njene nastavnice, održali prezentaciju juda, Barbari se to svidjelo i od prvog razreda osnovne škole smo zajedno. Proputovali smo cijeli svijet, uspone i padove, jako puno lijepih stvari. Kao obitelj smo, ispričali smo jednu lijepu hrvatsku sportsku priču", dovršio je Preradović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije