POVIJESNI POSJET

Obama će se obratiti Kubancima u utorak u Havani

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
17.03.2016.
u 08:00

Obama i kubanski predsjednik Raul Castro održat će zajedničku konferenciju za novinare nakon razgovora

Američki predsjednik Barack Obama obratit će se kubanskom narodu u utorak, završnog dana povijesnog posjeta Kubi koji bi trebao označiti "nepovratno" otvaranje Amerike prema bivšem neprijatelju iz Hladnog rata, objavila je u srijedu Bijela kuća. 

Obama i kubanski predsjednik Raul Castro održat će zajedničku konferenciju za novinare nakon razgovora, rekao je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes novinarima.

Kao prvi američki predsjednik u 88 godina koji stiže na Kubu, Obama će u nedjelju poslije podne u pratnji supruge Michelle i kćeri prošetati ulicama stare Havane i posjetiti katedralu gdje će ih primiti kardinal Jaime Ortega, predstavnik Vatikana koji je odigrao važnu ulogu u približavanju dviju zemalja nakon pola stoljeća prekinutih veza. 

Trodnevni posjet kulminirat će Obaminim obraćanjem kubanskom narodu iz legendarnog Gran Teatra u Havani, a uživo bi ga trebali prenositi radio i televizija na cijelom otoku. Kubanska vlada nije se tomu usprotivila, rekao je Rhodes. 

Govor će "biti vrlo važan trenutak predsjednikova putovanja" i "jako želimo da taj proces normalizacije bude nepovratan", rekao je Rhodes. 

Za utorak je predviđen i Obamin susret s kubanskim disidentima, a među njima su istaknuti aktivisti po izboru Bijele kuće. Iako kubansko vodstvo takve susrete smatra uplitanjem u unutarnja pitanja otoka, Bijela kuća ne očekuje da službena Havana pokuša spriječiti neke od pozvanih disidenata da se odazovu. 

Obama će doputovati na Kubu samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države objavile da će dodatno ublažiti ograničenja za putovanja na Kubu kao i ograničenja za dolarske trgovinske transakcije. Posjet Kubi američki predsjednik trebao bi završiti bejzbolskom utakmicom između kluba Tampa Bay Rays s Floride i nacionalne ekipe Kube, a zatim otputovati u Argentinu. 

Obamini kritičari optužuju predsjednika da nudi previše u zamjenu za tako malo koliko je spremno dati kubansko vodstvo.

>> Obama predviđa ukidanje embarga Kubi u mandatu svog nasljednika

>> Nakon Obamina posjeta Kuba će biti otvorenija, 
ali i – skuplja

Komentara 11

CA
campa
09:28 17.03.2016.

Kubanci neznaju kakvu grešku čine priblžavanjem amerikancima.Ulaskom američke kvazi demokracije(koju sad konzumiraju arapske zemlje,Irak,libija,Avganbistan i sada Sirija) osuđeni su na još veče siromaštvo i stagnaciju.

ZI
zimerman
19:16 17.03.2016.

Vrijeme je KubanCima da se okrecu Americi, Njihovu dosadasnji prijatelji Kina ,Rusija ,Venecuela I druge komunisticko /socijalisticke drzave su ih samo unazadile .Diktatorska obitelj Castro je od kube napravila velikI logor.Milioni Kubanaca koji su uspijeli pobijec od diktature sretno Ino I slobodno zive u SAD I mole se bogu da jednog dana Kuba bude slobodna. Ako Castro obitelj ne Bude tijerala komunisticko politiku, Amerika ce od Kube napravit drzavu blagostanja isto kao sto su napravili I od Juzne Koreje .

Avatar nekakav
nekakav
13:36 17.03.2016.

pogledati kum 2, scenu sa fešte na kubi, shvatiti o čemu jedan starac priča, pa će biti jasnije kako i zašto je kuba izbacila amerikance. ovo je igrokaz. inače bi ga trebalo nazvati čistim američkim porazom. gorim od blamaže u zaljevu svinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije