izbori u mađarskoj

Fidesz i Viktor Orban dobili 48 posto glasova

Viktor Orban
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/3
06.04.2014.
u 22:24

Mađarska desnica postigla dobre rezultate na parlamentarnim izborima

Stranka desnoga centra Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana na nedjeljnim parlamentarnim izborima osvojila je 48,2 posto glasova. Oporbena koalicija ljevice, koja se sastoji od pet stranaka ljevice i centra, dobila je 27 posto, a krajnje desni Jobbik 18 posto glasova.

Kako rezultati još nisu potpuni, ne zna se hoće li Orban opet imati dvotrećinsku većinu u parlamentu, koju je imao u mandatu koji je sada pri kraju. Prije četiri godine Fidesz i Viktor Orban osvojili su 52,7 posto glasova, što im je osiguralo dvotrećinsku većinu.   Izborni prag prešla je i ekološka stranka LMP koja je osvojila 6 posto glasova.

Iako je ljevica tijekom predizborne kampanje išla na to da Orbana optuži za ograničavanje građanskih sloboda i slobode govora, Fidesz je ipak bio uvjerljiviji inzistirajući na tome da je vladi potrebno još vremena da do kraja provede reforme, da oslobodi zemlju od nasljeđa komunizma i
smanji proračunski deficit ispod tri posto BDP-a, što je zahtjev Europske unije. Uz to, pokazalo se da su Orbanov populizam i euroskepticizam privukli mnoge Mađare. Ljevica, s druge strane, u posljednje četiri godine nije se uspjela oporaviti od poraza na izborima
2010. godine.

Tijekom kampanje Orban nije prestao ponavljati da je ljevica imala osam godina da pokaže što zna i umije, no pokazala je da samo može uništiti Mađarsku. Ekstremno desna stranka Jobbik, poznata po svojim ekstremno desnim političkim ispadima, uoči ovih izbora ublažila je retoriku i uspjela pokazati svoju umjereniju stranu, pa nije čudo što su postigli dobar izborni rezultat. Kada se računa pojedinačno, Jobbik je prva po snazi oporbena stranka, a njen vođa Gabor Vona najpopularniji je oporbeni političar.

>>Orban brani Putina: Mađarska je protiv ekonomskih sankcija Rusiji!

Ključne riječi

Komentara 4

PL
@ploto@
22:59 06.04.2014.

Orban je primjer državnika,kakvog trebaju imati porobljene i okupirane eurospke države,kojima su na čelu marionete kojima upravlja Bildeberg na čelu sa bankarskim lihvarima.Orban je puno naparevio za Mađarsku,koja je bila na dnu,Isplatio iMMF i potjerap ga van.Zauzdao banke i multikorporacije i postavio na čelo mađarske nacionalne banke,guvernera koji je odgovoran mađarskom naropdu,a ne međunarodnoj bankarskoj oligarhiji.Radi njegove pobjede su tehnokrati iz Brisela jako nesretni jer im predstavlja prijetnju i primjer za druge države.

AM
alberta.mutti.5
07:22 07.04.2014.

Puna podrska ocjeni @ploto@. U se i u svoje kljuse bez relativiziranja, obzornosti, popustanja,...Nekoliko Urbana bi napravilo mnogo bolji EU.

Avatar superhik74
superhik74
16:46 07.04.2014.

Desnica svuda pobjedjuje jer je globalizacija i nad-nacionalno zajednistvo iznevjerilo prazna obecanja, tako da se ljudi vracaju tradicionalnim vrijednostima gdje su konzervativne (desne) stranke u velikoj prednosti. Zasad je to uzelo vise maha u manjim drzavama ali uskoro slijede i velike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije