AKCIJA 'ĆELIJA'

Makedonci uhitili četvoricu ISIL-ovaca, za trojicom se još traga

Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
11.07.2016.
u 08:00

Prema podacima makedonske obavještajne službe, 130 makedonskih državljana pridružilo se teroristima ISIL-a

Zbog sumnje u pripremanje terorističkih napada diljem Makedonije, u protuterorističkoj akciji pod nazivom „Ćelija“ makedonska policija uhitila je četiri džihadista povratnika koji su se, prema riječima policijske dužnosnice Dejane Nedeljković, borili u redovima terorista ISIL-a u Siriji i u Iraku, dok se za trojicom osumnjičenika još intenzivno traga i sumnja da se dvojica još nalaze na ratištu u Siriji.

Protuteroristička akcija „Ćelija“ provedena je na području Skoplja i Tetova gdje su izvršene premetačine i zaplijenjena računala, mobiteli i putovnice. Prema podacima makedonske obavještajne službe, 130 makedonskih državljana pridružilo se terorističkoj organizaciji Islamske države u borbama u Iraku i Siriji.

Prvi na udaru

Šesnaest ih je poginulo, a 72 su se vratila u zemlju, od kojih je u kolovozu 2015. godine uhićeno 11 optuženih za povezanost s terorističkim organizacijama kao što su ISIL i Nusra fronta povezana s Al-Qai’dom. Među uhićenima bio je i imam džamije Tutunsuz koji se nagodio s tužiteljstvom te je pušten na slobodu, dok su ostali prije dva mjeseca, zbog sudjelovanja na stranim ratištima s terorističkim organizacijama, osuđeni na dvije do četiri godine zatvora. Većina njih, koji su otišli na ratište, pripadaju muslimanskoj albanskoj manjini, koja čini četvrtinu od 2,1 milijuna stanovnika Makedonije. Stručnjaci smatraju da bi Makedonija mogla biti prva na udaru terorističkih napada od zemalja na Balkanu.

Analitičar skopskog dnevnog lista “Nova Makedonija” Aleksandar Srbinovski ističe da je Makedonija u nezavidnoj situaciji. Uz brojne ratove koji su se vodili na Balkanu, pogotovo makedonski konflikt iz 2001. u kojem su sudjelovali pripadnici radikalnih islamskih grupa s Bliskog istoka, i val izbjeglica s Bliskog istoka koji je prolazio kroz Makedoniju donio je veliku opasnost toj zemlji jer su među njima bili i aktivisti terorističkih organizacija ISIL-a i Al-Qai’de, što je potvrđeno i nakon svirepih i krvavih terorističkih napada na Pariz i Bruxelles.

– Prolazak džihadista kroz Makedoniju stvorio je podlogu da Makedonija mora biti u punoj pripravnosti u svakom trenutku zbog opasnosti od radikalne grupe kao što je ISIL koju cijeli civilizirani svijet definira kako sigurnosni rizik koji se mora uništiti – ističe Srbinovski podsjećajući kako su već putem interneta u nekoliko videosnimaka iza kojih stoje radikalne islamističke organizacije bile objavljene karte na kojima se Makedonija prikazuje kao dio tzv. Kalifata.

Opasni povratnici s ratišta

– Ova najnovija uhićenja su razumljiva jer džihadisti povratnici nose visoki rizik sigurnosti kad se vrate u svoje domove. Oni su dobro obučeni za ratovanje, imaju u sebi usađene ekstremističke ideologije koje se jako razlikuju od pozitivnog i umjerenog učenja tradicionalnog islama na Balkanu. Svi oni imaju čak i psihičke traume zbog kojih postaju prijetnja za okolinu – siguran je Aleksandar Srbinovski.

>> Zračni video Crvenog križa pokazuje kako je irački grad postao grad duhova

Komentara 4

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
14:20 11.07.2016.

to sigurno nisu makedonci vec albanci

KA
Kameni
04:19 05.08.2016.

To su Klintonovi favoriti.

Avatar Ohjooj
Ohjooj
11:27 11.07.2016.

riješiti po kratkom postupku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije